سفارت عربستان در خارطوم ( حمله چریکهای فلسطینی به - 1351 )

از دانشنامه فلسطین


هشت عضو سازمان چریکی سپتامبر سیاه در اسفندماه 1351 با استفاده از یک اتومبیل ( لندرور ) در حالی که خود را در شکل هیأت دیپلماتی درآورده بودند به سفارت عربستان سعودی در خارطوم ( مرکز سودان ) حمله کردند و پنج نفر را به اسارت گرفتند . حادثه زمانی آغاز شد که میهمانی سفیر عربستان به افتخار جرج مور کاردار سفارت آمریکا در سودان رو به پایان بود چریکها به تیراندازی پرداختند . گروهی از میهمانان از جمله سفیر شوروی ، سفیر آلمان فدرال و سفیر فرانسه توانستند فرار کنند و چند سفیر و مسئول سفارتخانه از جمله سفرای اسپانیا ، مجارستان ، یوگسلاوی و کویت پس از بازجویی توسط چریکها با معذرت خواهی آزاد شدند !

پنج اسیر عبارت بودند از کلیونوئل ( سفیر آمریکا در سودان 54 ساله ) جرج مور کاردار سفارت آمریکا در سودان ( 47 ساله ) ، گی عید کاردار سفارت بلژیک در سودان ( 38 ساله ) ، شیخ عبدالله ملحوق سفیر عربستان سعودی در سودان و عدلی ناصر کاردار سفارت اردن در سودان .

چریکها ، خواستار آزادی گروهی از چریکهای فلسطینی از زندانهای اسرائیل و اردن شدند و در عین حال آزادی گروهی از نظامیان زندانی اردن و سرجان بشاره ( قاتل رابرت کندی ) از آمریکا و گروه ( بادر ماینهوف ) از آلمان فدرال را می خواستند . چریکها ، پس از مدتی مذاکره از دولت سودان خواستند هواپیمایی در اختیارشان بگذارد تا به آمریکا بروند... این تقاضا رد شد .

اقداماتی برای جلوگیری از حوادث احتمالی آغاز شد . چریکها تهدید کرده بودند که در صورت عدم توجه به تقاضاهایشان گروگانها را می کشند . انور سادات رئیس جمهور مصر کوشید به نحوی ماجرا را پایان دهد اما دیر شده بود . شب هنگام سفیر عربستان که خود در اسارت چریکها بود ، تلفنی به معاون رئیس جمهوری سودان اطلاع داد که کوماندوها سه گروگان غربی خود - - سفیر و کاردار آمریکا و کاردار سفارت بلژیک را کشته اند .

سرانجام پس از 66 ساعت محاصره سفارتخانه چریکها ، مدعی بودند اطراف را مین گذاری کرده اند ، به دولت سودان تسلیم شدند و دو گروگان دیگر سفیر عربستان و کاردار سفارت اردن - - را آزاد کردند .

سفیر عربستان سعودی کمی پس از آزادی به خبرنگاران گفت : فدائیان به سه دیپلمات غربی اجازه دادند برای خانواده هایشان نامه بنویسند ، وصیتنامه تنظیم کنند و سیگار بکشند . سپس نامه ها را گرفتند و قربانیان خود را به زیرزمین بردند و با گلوله کشتند . سفیر آمریکا قبل از رفتن به زیرزمین به خاطر ضیافتی که داده بودم از من تشکر کرد .

فدائیان قبل از کشتن گروگانها به آنها گفتند : دولتهایتان مسئول مرگ شما هستند زیرا از انجام درخواستهای ما سرباز زدند . کوماندوها سه دیپلمات غربی را دشمنان نهضت فلسطین می دانستند . چریکها به من و کاردار سفارت اردن گفتند که زنده خواهیم ماند . پس از تسلیم شدن چریکها اقدامشان مورد نکوهش اغلب محافل سیاسی و بین المللی قرار گرفت و جعفر نمیری رئیس جمهوری سودان اعلام کرد بدون گذشت محاکمه و مجازات می شوند .

در جریان واقعه ، مسایل متعددی به صورت شایعه مطرح شد که هرگز مورد تأیید قرار نگرفت . از جمله آمدن چریکها از لیبی به سودان ، دست داشتن دفتر نمایندگی الفتح در سودان در واقعه و حضور چند چریک حادثه المپیک مونیخ میان چریکهای حادثه خارطوم...

در میان این شایعات ، سودان با مسأله جدیدی روبه رو بود : لزوم حمایت از نهضت فلسطین و لزوم مجازاتچریکها زیر فشار غرب... و به این ترتیب بود که دنباله ماجرا به زیر غباری از ابهام فرو رفت .

مأخذ :

  1. کیهان سال ، شماره 11 ، جلد 2 ، سال 1351 .