سحماتا ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی عربی است که در اواسط جلیل بالایی ، در جهت شمال شرقی شهر عکا واقع شده و حدود 579 متراز سطح دریا ارتفاع دارد .

مساحت روستا به 135 جریب می رسد و اما مساحت زمینهای تابعه آن 921/16 جریب که 730/11 جریب از آن را مناطق صخره ای و زمینهای غیرمزروعی می باشند . باقیمانده از آن ، که 191/5 جریب می باشد زمینهای زراعتی است که گندم و جو ، دره الصفراء و انواع مختلف سبزیجات در آنها کشت می گردد .

برای سحماتا شهرت زیادی در تولید بهترین نوع تنباکو وجود دارد و درختان زیتون آن در مساحتی به اندازه 2110 جریب کشت می گردد . مالکین این زمینها اعراب بوده و حتی یک نفر از صهیونیستها مالک آن نمی باشند .

حدود 9572 جریب از مجموع زمینهای ملکی مخصوص عربها می باشد اما بقیه که مساحت آن به 484/7 جریب می رسد به طور مالکیت مشاعی بین اهالی این روستا تقسیم شده است .

آبیاری و آب دادن چهارپایان از طریق جمع آوری آبهای باران در دو آبگیر بزرگ - - که یکی از آنها در داخل روستا به مساحت پنج جریب و دیگری در خارج روستا که مساحت آن به نصف آبگیر اولی می رسد - - تأمین می شود . اما آبهای آشامیدنی از پنج چشمه که در پشت روستا واقع شده اند و عبارتند از العین ، قواطیع ، مغاره شمالی ، برزه و بیاضه ، ( نک : چشمه های آب ) تأمین می گردد .

اغلب خانه های روستا ، آبهای باران را در چاههای مخصوص داخل خانه جمع آوری می کنند . مضافا اینکه در کنار اینها آبهای دره جیس نیز که درختان از شرق این روستا می گذرد ، وجود دارد .

تعداد ساکنان روستای سحماتا در اواخر دوره تحت الحمایگی بریتانیا از 130/1 نفر تجاوز نمی کرده است . دارای مسجد و کلیسایی بوده که عثمانی ها یک مدرسه ابتدایی در آن ایجاد کرده بودند . همچنین در دوره تحت الحمایگی بریتانیا یک مدرسه کشاورزی در خارج از روستا تأسیس گردید که برای تربیت و تعلیم دانش آموزان از روشهای علمی کشاورزی و تربیت طیور بوده است .

در روستا بقایای قلعه رومی و آثار پایه های کلیسا و بقایای بناها و مدافن کنده شده در سنگها به چشم می خورد . اهل این روستا در جنگهای ضدصهیونیستی در بهار سال 1948 که بارزترین آنها نبرد " جدین " بود ، شرکت کردند . سپس صهیونیستها بر این روستا استیلا پیدا کرده و آن را ویران و در تابستان سال 1949 بر روی آن مستعمره " حوسن " را بنا نهادند و صهیونیستهای مهاجر رومانی در آنجا سکونت گزیدند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 2 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  2. صایغ ، رئیس : بلدانیة فلسطین المحتلة ( 1948 - 1967 ) ، بیروت 1968 .
  3. Gaddawi,S. : Viddage statistics 1945, Beirut 1970.