سازمان آزادی بخش فلسطین ( اساسنامه - )

از دانشنامه فلسطین


باب اول - اصول کلی :

ماده 1 : فلسطینیان به موجب این اساسنامه سازمانی را تشکیل می دهند که " سازمان آزادی بخش فلسطین " نامیده می شود .

ماده 2 : ساف وظایف خود را براساس اصول منشور ملی فلسطین و احکام این اساسنامه و لوایح و احکام و تصمیماتی که به استناد این دو صادر می شود ، انجام می دهد .

ماده 3 : روابط در داخل سازمان براساس تعهد به مبارزه و فعالیتهای ملی مبتنی بوده و به هم پیوستگی محکمی بین سطوح مختلف از پایگاه اولیه سازمان تا دستگاه رهبری دسته جمعی براساس احترام اقلیت به اکثریت و جلب اعتماد مردم از طریق قانع کردن آنها و همچنین پیگیری جنبش مبارزه فلسطین و تقویت انقلاب مسلحانه و تلاش برای تداوم و گسترش آن به منظور تحقق انگیزهرفائی نزد توده ها به حصول پیروزی ، موردنظر خواهد بود .

برای تحقق اجرای مفاد این ماده ، کمیته اجرایی مکلف است اساسنامه تشکیلات سازمان را تدوین نماید و در این راه شرایط فلسطینیان و امکانات تحقق مضمون منشور ملی و اساسنامه را مدنظر داشته باشد .

ماده 4 : همه فلسطینیان به طور عادی عضو ساف هستند که هر کدام به اندازه امکانات و استعدادهای خود در جهت آزادی میهن انجام وظیفه می کنند و ملت فلسطین پایگاه بزرگ این سازمان به شمار می رود .

باب دوم - مجلس ملی :

ماده 5 : اعضای ملی ( شورای ملی فلسطین ) با رأی مستقیم مردم فلسطین و براساس مقرراتی که برای این منظور توسط کمیته منظور توسط کمیته اجرایی وضع می شود ، انتخاب می گردند .

ماده 6 : الف - چنانچه انتخاب مجلس ملی به دلیل قوه قهریه امکان پذیر نباشد ، مجلس ملی ( با اعضای موجود ) به فعالیتهای خود ادامه می دهد تا شرایط انجام انتخابات فراهم گردد .

ب - هرگاه یک کرسی یا بیشتر از کرسی های مجلس ملی به هر دلیلی خالی شود مجلس عضو یا اعضای لازم را برای پر کردن جاهای خالی تعیین خواهد کرد .

ماده 7 : الف - مجلس ملی عالی ترین مقام در سازمان آزادی بخش بوده و تنظیم خط مشی سیاسی و طرحها و برنامه های سازمان برعهده آن است .

ب - مقر مجلس ملی فلسطین بیت المقدس می باشد .

ماده 8 : مدت نمایندگی مجلس ملی سه سال است و مجلس به صورت ادواری هر 6 ماه یکبار به موجب دعوت رئیس آن تشکیل جلسه می دهد . مجلس براساس دعوت رئیس آن به استناد درخواست کمیته اجرایی و یا درخواست یک چهارم اعضای مجلس جلسات فوق العاده تشکیل می دهد و محل تشکیل آن بیت المقدس یا غزه و یا هر جای دیگری با توجه به شرایط می تواند باشد .

در صورتی که رئیس ( برای تشکیل جلسه فوق العاده ) دعوتی به عمل نیاوره باشد ، جلسه در محل و زمانی تشکیل می شود که در درخواست اعضاء ( یک چهارم ) یا کمیته اجرایی منعکس شده باشد .

ماده 9 : مجلس ملی یک دفتر ریاستی مرکب از رئیس ، دو نائب رئیس و یک نفر دبیر خواهد داشت که مجلس در آغاز اجلاس خود آنها را انتخاب می کند .

ماده 10 : مجلس ملی در جلسات عادی خود مسائل زیر را بررسی می کند :

الف - گزارش سالانه کمیته اجرایی درباره فعالیتها و دست آوردهای سازمان و تشکیلات وابسته به آن .

ب - گزارش صندوق ملی و تصویب بودجه .

ج - پیشنهادات کمیته اجرایی و توصیه های کمیته های ( فرعی ) مجلس .

د - سایر مسائلی که به مجلس عرضه می شود .

ماده 11 - مجلس ملی برای پیشبرد کارهای خود کمیته هایی را که لازم ببیند تشکیل می دهد . این گونه کمیته ها گزارشها و توصیه های خود را به مجلس تقدیم می کنند و مجلس آنها را بررسی کرده و تصمیم گیری می کند .

ماده 12 - حد نصاب قانونی مجلس با حضور دوسوم اعضای آن کامل می شود و تصمیمات با اکثریت مطلق اعضای حاضر اتخاذ می شود .

باب سوم - کمیته اجرایی :

ماده 13 : الف - تمام اعضای کمیته اجرایی توسط مجلس ملی انتخاب می شوند .

ب - رئیس کمیته اجرایی به وسیله خود کمیته انتخاب می شود .

ج - اعضای کمیته اجرایی از داخل مجلس ملی انتخاب می شود .

ماده 14 : کمیته اجرایی از 11 نفر تشکیل می شود که رئیس هیأت مدیره صندوق ملی فلسطین یکی از آنهاست . ( در حال حاضر تعداد اعضای کمیته اجرایی 85 نفر می باشد ) .

هرگاه در فاصله بین برگزاری اجلاسیه های مجلس ملی تعدادی از کرسی های کمیته اجرایی به هر دلیلی خالی شود ، کرسی های خالی به شرح زیر پر می شود :

الف : اگر تعداد کرسی های خالی شده کمتر از یک سوم کل تعداد اعضاء باشد تعیین جانشین به انعقاد اولین اجلاس مجلس ملی واگذار می شود .

ب : چنانچه جاهای خالی معدل یک سوم اعضای کمیته اجرایی و یا بیشتر از آن باشد ، با تشکیل جلسه ویژه مجلس ظرف مدتی که از سی روز تجاوز نمی کند افراد جانشین معین خواهند شد .

ج : در حالت اضطراری که تشکیل جلسه فوق العاده مجلس ملی معتذر می باشد ، جاهای خالی به وسیله خود کمیته اجرایی و دفتر مجلس ملی و اعضای مجلس که امکان حضور پیدا می کنند ، پر می شود و برای این منظور شورای مشترکی تشکیل می شود و اعضای جدید ( کمیته اجرایی ) با اکثریت آراء افراد حاضر انتخاب می گردند .

ماده 15 : کمیته اجرایی بالاترین مقام اجرایی سازمان است و همواره در حال تشکیل جلسه می باشد و اعضای آن به صورت تمام وقت مشغول کار خواهند بود .

این کمیته مسئول اجرایی سیاست و برنامه و طرحهای تصویب شده در مجلس ملی می باشد و در مقابل مجلس مزبور مسئولیت تضامنی و فردی دارد .

ماده 16 : صلاحیتهای کمیته اجرایی به قرار زیر است : الف - نمایندگی ملت فلسطین .

ب - سرپرستی تشکیلات سازمان ( آزادی بخش )

ج - صدور لوائح و تعلیمات و اتخاذ تصمیمات مربوط به تنظیم کارهای سازمان به نحوی که با منشور یا اساسنامه مغایرت نداشته باشد .

د - اجرای سیاست مالی سازمان و تنظیم بودجه آن به طور کلی کمیته اجرایی تمام مسئولیتهای ساف را به موجب طرحهای کلی و تصمیماتی که از سوی مجلس ملی اتخاد می شود برعهده دارد .

ماده 17 : مقر دائمی کمیته اجرایی شهر بیت المقدس است . کمیته می تواند جلسات خود را در هر جای دیگری که مناسب تشخیص می دهد ، برگزار کند .

ماده 18 : کمیته اجرایی ادارات ( یا بخشهای ) زیر را دایر می کند :

الف - اداره ( بخش ) نظامی

ب - اداره امور سیاسی مطبوعاتی

ج - اداره صندوق ملی فلسطین

د - اداره تحقیقات و مؤسسات تخصصی

ه - اداره امور اداری

و - هر اداره ای که دایر کردن آن را ضروری تشخیص دهد .

هر اداره دارای یک مدیرکل و کارمندان لازم خواهد بود و حدود صلاحیت هر اداره به موجب اساسنامه ویژه که توسط کمیته اجرایی تدوین می شود ، مسخص می گردد .

ماده 19 : کمیته اجرایی روابط سازمان را با همه سازمانها و اتحادیه ها و مؤسسات عرب و بین المللی که هدف مشترکی با سازمان دارند و یا آن را در جهت نیل به اهداف خود یاری می دهند ، گسترش داده و هماهنگی های لازم را انجام می دهد .

ماده 20 : کمیته اجرایی تا زمانی که از رأی اعتماد ملی برخوردار است به انجام وظایف و صلاحیتهای خود ادامه می دهد . اعضای کمیته اجرایی موظف است در اولین جلسه مجلس ملی جدید به هنگام انعقاد آن استعفای خود را تقدیم نماید . تجدید انتخاب اعضای کمیته اجرایی امکان پذیر است .

ماده 21 : حدنصاب قانونی کمیته اجرایی با حضور دوسوم اعضای آن کامل می شود . تصمیمات با اکثریت آراء افراد حاضر گرفته می شود .

باب چهارم - احکام عمومی :

ماده 22 : ساف ارتشی از میان فرزندان فلسطین تأسیس می کند که نام آن ارتش آزادی بخش فلسطین خواهد بود . این ارتش دارای فرماندهی مستقل خواهد بود که زیر نظر کمیته اجرایی فعالیت می کند و دستورات و تصمیمات خاص و عام آن را اجرا خواهد کرد ، وظیفه ملی این ارتش این است که در نبرد رهایی بخش فلسطین پیشگام باشد .

ماده 23 : کمیته اجرایی کوشش می کند که فلسطینیانرا به دانشکده ها و مدارس نظامی عربی اعزام کند تا آموزش نظامی ببینند .

کمیته اجرایی همچنین همه امکانات فلسطینیان را بسیج خواهد کرد و آنها را برای نبرد آزادی بخش آماده خواهد نمود .

ماده 24 - صندوقی با نام " صندوق ملی فلسطین " به منظور تأمین منابع مالی جهت کارهای سازمان تأسیس می شود و اداره آن به وسیله یک هیأت مدیره خاص که به موجب اساسنامه صندوق مصوبه مجلس ملی تشکیل می گردد ، صورت می گیرد .

ماده 25 : منابع مالی صندوق ملی فلسطین عبارتند از :

الف - مالیات ثابتی که به موجب یک سیستم خاص بر فلسطینیان مقرر و از آنها جمع آوری می شود .

ب - کمکهای مالی دولتها و امت عرب .

ج - تمبر رهایی که از سوی کشورهای عرب چاپ و در کارهای پستی و نظایر آن به کار گرفته خواهد شد .

د - مساعدتهای داوطلبانه و هدایا .

ه - وامها و مساعدتهای عربی یا آنچه توسط ملتهای دوست تقدیم می شود .

و - هر منبع مالی دیگر که مجلس ملی آن را تصویب می کند .

ماده 26 : در کشورهای عرب و دوست کمیته هائی تحت عنوان " کمیته های یاری فلسطین " به منظور جمع آوری کمکهای داوطلبانه و پشتیبانی از سازمان در تلاشهای ملی آن تشکیل می شود .

ماده 27 : سطح نمایندگی ملت فلسطین نزد مؤسسات و کنفرانسهای عرب توسط کمیته اجرایی تعیین می شود . کمیته اجرایی همچنین نماینده فلسطین نزد جامعه عرب را معین می کند .

ماده 28 : کمیته اجرایی می تواند لوائح لازم برای اجرای این اساسنامه را صادر کند .

ماده 29 : تعدیل این اساسنامه یا تغییر و یا افزودن به آن از اختیارات مجلس ملی سازمان با حصول اکثریتی معادل دوسوم اعضاء می باشد .

باب پنجم - احکام انتقالی :

ماده 30 : مجلس ملی منعقد در قاهره در تاریخ 10/7/1968 جانشین مجلس ملی انتقالی قبلی ساف می شود و تمام صلاحیتهای متعلق به مجلس را که در این اساسنامه ذکر شده اجرا می کند .

ماده 31 : دوره مجلس فوق الذکر دو سال از تاریخ 10/7/1968 می باشد و چنانچه انتخاب اعضای مجلس بعدی میسر نشود . مجلس تشکیل جلسه خواهد داد و تصمیم خواهد گرفت به اینکه یا دوره خود را تمدید کند و یا به شکلی که مناسب می بیند مجلس جدیدی را تشکیل دهد .

ماده 32 : تنها مجلس ملی می تواند هرگاه که مناسب تشخیص دهد و با توجه به نیازهای نبرد آزادی بخش و مقتضیات تقویت وحدت ملی در چارچوب مقررات منشور ملی اعضای جدیدی را وارد مجلس مجلس نماید ، این کار براساس مقرراتی که کمیته اجرایی در دوره آینده تقدیم خواهد کرد صورت خواهد گرفت .

مأخذ :

  1. مؤسسة الدراسات الفلسطینیة : قرارات الأمم المتحده بشأن فلسطین و الصراع العربی - الاسرائیلی ، بیروت .