خفش ، حسنی صالح

از دانشنامه فلسطین


وی یکی از اعضای بارز سندیکا بود . در نابلس متولد شد و مدت کوتاهی در آنجا تحصیل کرد . سپس از سال 1932 به عضویت جمعیت کارگران عرب فلسطینی درآمد ، از اوت 1945 عضو شورای عالی این جمعیت و مسئول شاخه آن در نابلس گردید . آنگاه بررسی تأسیس شاخه جدید جمعیت در ناصره پس از جدا شدن شاخه این شهر از جمعیت و پیوستن به کنگره کارگران عرب فلسطینی ، به وی واگذار گردید . ( نک : کارگران و جنبش کارگری )

روز پس از صدور طرح تقسیم در 29/11/1947 کمیته های ملی در شهرها و روستاهای مختلف فلسطین برای سازماندهی جبهه عربی و فلسطینی علیه گروههای صهیونیستی ، شکل گرفتند ، خفش به دبیری کمیته نابلس انتخاب شد .

خفش پس از شکست 1948 فعالیت سندیکایی فلسطینی خود را دنبال کرد . و در سال 1950 به دبیرکلی سندیکاهای کارگران فلسطین در نابلس برگزیده شد . فعالیت این سندیکاها در سال 1951 توسط مقامات اردنی منع گردید .

خفش به حزب بعث سوسیالیست عرب پیوست ، و پس از حوادث آوریل 1957 اردن مجبور شد تا زادگاهش را ترک کند ، و به سوریه رفت تا پاییز 1961 در آنجا ماندگار شد و بعد از جدایی ]وحدت سوریه با مصر] به مصر انتقال یافت ، از آن زمان به بعد حزب بعث را ترک کرد و ناصریست شد .

خفش یکی از بارزترین بنیان گذاران اتحادیه کل کارگران فلسطین در آوریل 1965 بود ، و برای دو دوره متوالی به دبیرکلی این اتحادیه انتخاب گردید ، همچنین وی برای دو دوره متوالی ( 1965 - 1969 ) به معاونت دبیرکلی اتحادیه جهانی کارگران عرب برگزیده شد . اما وی در سومین کنگره اتحادیه کل کارگران فلسطین که در ژوئن 1969 در قاهره برگزار گردید از نامزدی خویش جهت دستیابی به پست دبیرکلی این اتحادیه چشم پوشی کرد زیرا وی برتری اعضای سازمانهای مخالف در این دوره که احتمال موفقیت وی را غیرممکن می سازند ، احساس کرد .

خفش از هنگام اولین دوره شورای ملی فلسطین به عضویت آن درآمد ، و تا زمان مرگش بر اثر سکته قلبی ، به تاریخ 3/4/1972 این پست را حفظ کرد .

خفش در بسیاری از کنفرانسهای کارگری عربی و جهانی نماینده کارگران فلسطین بود . دو اثر ادبی از خود به جای گذاشت ، یکی " تاریخ کارگران عرب در فلسطین " که اتحادیه جهانی کارگران عرب بدون ذکر نام مؤلف آن را منتشر کرد ، دیگری خاطرات اوست که پس از مرگش تحت عنوان " پیرامون تاریخ جنبش کارگری عربی و فلسطینی " انتشار یافت . که تفاوت چندانی در مطالب این دو کتاب دیده نمی شود .

مأخذ :

  1. خفش حسنی صالح : مذاکرات حول تاریخ الحرکة العمالیة العربیه الفلسطینیة ، بیروت 1973 .