جبهه متحد ملی در نوار غزه

از دانشنامه فلسطین


این جبهه با ائتلاف حزب کمونیست فلسطین ، حزب بعث سوسیالیست عرب ، شاخه جبهه آزادی بخش فلسطین ( ج . ت . ف ) و برخی از شخصیتهای ملی گرای دمکرات در نوار غزه تشکیل گردید .

این جبهه در اوایل ماه اوت 1967 به منظور رویارویی با نیروهای اسرائیلی که نوار غزه را پس از جنگ 1967 اشغال کردند ، به طور محرمانه تشکیل شد و فعالیتهای خود را تا اواخر 1971 ادامه داد و از هنگام تأسیس ، نشریه هفتگی زیرزمینی " المقاومة " ( مقاومت ) را صادر نمود .

جبهه مزبور در سپتامبر 1967 منشور خود را انتشار داد و در آن خواستار وحدت بین ساکنان نوار غزه ، بسیج و سازماندهی نیروها ، گسترش دامنه فعالیت و مقاومت برای شکست طرحهای اشغالگران صهیونیستی و ناکام گذاشتن هدفهای اشغالگران گردید . منشور یادشده اشاره نمود که جبهه متحد ملی با دنبال نمودن روشهای مناسب تا تحقق اهداف به مبارزه خویش ادامه خواهد داد .

  1. عقب راندن نیروهای اشغالگر صهیونیستی .
  2. بازگرداندن حاکمیت مصر بر نوار غزه .
  3. نقش برآب نمودن طرحهایی که متضمن آواره کردن ملت فلسطین و خاتمه دادن به مبارزات فلسطینیهاست .
  4. قطع همکاری با اشغالگران صهیونیستی در تمامی زمینه ها و شکست دادن توطئه هایی که هدف آن یهودی کردن نوار غزه است .

جبهه متحد ملی چندین مرحله را در راه مبارزه مردمی خود طی کرده و از روشهای مختلف مقاومت سیاسی فعال استفاده نموده است . در ابتدا اعلامیه و روزنامه سری انتشار می داد ، هیأتهایی به خارج گسیل می داشت ، راهپیمائی هایی را برنامه ریزی می نمود ، اعتصابهای سیاسی را به همراه قیام مسلحانه ترتیب می داد . تمامی اینها که با رشد نیروهای ملی گرا در نوار غزه همراه بود ، موجب شد تا جنبش ملی نوار غزه در زیر سیطره اشغالگران صهیونیستی راه صحیح خود را " از سیاست تا مقاومت " پیدا نماید .

در تاریخ 2/11/1967 برای اولین بار اعتصاب عمومی سیاسی در نوار غزه که به دعوت این جبهه در اعتراض بهاعلامیه بالفور - که پنجاهمین سال آن بود - و نیز محکوم ساختن اشغال نوار غزه ( 1956 - 1957 ) انجام گرفت موفقیت آمیز بود . در دسامبر 1967 جبهه ملی تشکیلات مسلحانه خود را ایجاد کرد .

این جبهه ساکنان نوار غزه را برای رویارویی با مشکلات اقتصادی و پایداری سیاسی و اقتصادی همراه با خودداری از مصرف کالاهای تجملاتی دعوت نمود . همچنین خواستار تحریم برنامه های درسی غیر عربی ، مقابله با جنگ روانی صهیونیستها ، باقی ماندن در میهن و پایداری و پاسخگویی به تهدیدات اشغالگران صهیونیستی گردید .

این جبهه شعارهایی نظیر ( یا مرگ یا میهن ) ، ( ماندن در سرزمین وطن تحت هر گونه شرایط ) ، ( مهاجرت ، خیانت ملی است ) و ( هرگز بار دیگر به صورت پناهندگان درنخواهیم آمد ) را در همه جا شایع می نمود و پیوسته اخبار مربوط به مشکلات مادی و معنوی مهاجران نوار غزه را منتشر می ساخت .

جبهه متحد ملی در زمینه تبلیغات خارجی با تعدادی از خبرنگاران خارجی روزنامه های انگلیسی ( گاردین ) ، ایتالیایی ( اونیتا ) ، فرانسوی ( لومانیته ) تماس می گرفت و اطلاعات مربوط به روشهای تهدیدآمیز اشغالگران صهیونیستی و ستمهایی را که به مردم روا می دارند در اختیار آنان قرار می داد .

کمیته ملی آموزگاران وابسته به این جبهه و اتحادیه زیرزمینی آموزگاران در کرانه باختری در ماه مارس طی صدور بیانیه ای مشترک ، از روشهای اسرائیلی برای مسخ فرهنگ و آموزش ، تهدید آموزگاران و دانش آموزان نوار غزه و کرانه باختری زیر اشغال نیروهای صهیونیستی پرده برداشت و نسخه هایی از این بیانیه را برای دبیر کل سازمان ملل متحد ، سازمان یونسکو ، اتحادیه کشورهای عربی و دیگر سازمانهای بین المللی فرستاد .

این جبهه همچنین در تابستان 1967 طی ارسال پیامی به تمامی مبارزان در راه عزت و شرافت انسان و طرفداران صلح ، آزادی و دمکراسی جهان از آنان خواست تا برای متوقف کردن تهدیدات صهیونیستها و ظلم و ستم آنان دخالت کنند .

جبهه در زمینه سازماندهی ، از روش تشکیل کمیته های ملی استفاده نمود . تعداد اعضای هر کمیته حداکثر 5 تن بود و شرطی که برای پذیرفتن عضویت در این کمیته ها تعیین گردید همانا آمادگی اعضا برای رویارویی با اشغالگران صهیونیستی و ریشه کن ساختن آنان می باشد .

این جبهه ، در ژانویه 1968 ، ژوئن 1968 ، فوریه 1969 و اکتبر 1970 ضربه های پی درپی و سنگینی را از سوی نیروهای اشغالگر صهیونیستی و مقامات صهیونیستی متحمل شده است و به دنبال وارد آمدن آخرین ضربه که باقی مانده رهبران جبهه را از بین برد ، این جبهه دچار ضعف و تزلزل گردید و از فعالیتآن کاسته شد تا اینکه سرانجام فعالیتهایش در اواخر سال 1971 به کلی فلج گردید و تمام کوششها برای تشکیل مجدد آن بی ثمر ماند .

مأخذ :

  1. یاسین ، عبدالقادر : تجربة الجبهة الوطنیة فی قطاع غزه ، بیروت 1980 .