بیت أم المیس ( روستای - )
بیت ام المیس روستای عربی است که در غرب بیتالمقدس قرار گرفته و راه آسفالتهای آن را به جادهی قدس - یافا و به روستاهای صوبا و القسطل ، و راههای هموار دیگری آن را به روستاهای کسلة ، عقور ، بیت محسیر ، دیر عمرو و خرابه العمور پیوند میدهد .
بیت ام المیس بر یکی از ارتفاعات بیتالمقدس واقع شده و از سه طرف توسط دره احاطه شده است ، درهی الحمار یکی از درههای فرعی الغدیر در شمال درهی المربع در شرق وام المیس در غرب آن قرار دارد . روستای ام المیس از دو جهت اهمیت سوق الجیشی ( نظامی و دفاعی ) دارد ، اول اینکه 650 متر از سطح دریا بالاتر قرار گرفته و دوم اینکه از سه جهت توسط دره احاطه شده است . شیب زمینهای روستا از جنوب شرقی به سمت شمال غربی است .
بیشتر خانههای روستا از سنگ ساخته شده است . فرم و شکل ظاهری آنها به صورتی است که خانههای در مجاورت هم ولی به صورت مایل و کج قرار گرفته اند . روستا به لحاظ عمرانی رشد چندانی نکرده است زیرا مساحت آن از سال 1945 به بعد بیشتر نشده است . بیشتر خانهها در دامنهی جنوب شرقی کوهی است که روستا بر آن واقع شده است .
بیت ام المیس فاقد هرگونه تجهیزات و خدمات عمومی است . چشمههای الشرقیه و الجرن در جنوب غربی روستا آب آشامیدنی روستا را تأمین میکنند . در اطراف روستا خرابههای تاریخی مثل خرابهی الجیعة ، الصغیر ، السلطان ابراهیم و الاکراد دیده میشود . ( نک : خرابهها و اماکن باستانی ) . مساحت زمینهای ام المیس حدود 1013جریب است که همهی آن تحت تملک ساکنان عرب آن قرار داشت . اراضی آن برای کشت حبوبات و میوه قابل استفاده است ، و قسمتی از آن برای پرورش دام مثل گوسفند و بز به کار میرود . کشاورزی روستا بر آب باران و چشمه متکی است . زمینهای کشاورزی در جنوب روستا متمرکز است و باغهای میوه و تاکستان در دامنههای کوه امتداد یافته است .
در سال 1945 در ام المیس 70 تن زندگی میکردند . صهیونیستها در سال 1948 این روستا را اشغال کردند ساکنان آن را بیرون رانده و خانهها را ویران کردند سپس مستعمرهی مهاجرنشن " رامات رازئیل " را بر روی زمینهای آن احداث نمودند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین : ج 8 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
- نقشهی فلسطین : مقیاس : ، نقشهی قدس