ایرگون تزوای لئومی

از دانشنامه فلسطین


نام کامل این تشکیلات به زبان عبری " ایرگون تزوای لئومی بارتز یسرائیل " یعنی تشکیلات نظامی ملی در سرزمین اسرائیل است . این سازمان مخفی در سال 1931 ( به روایتی دیگر در سال 1935 ) و در پی اعتراض به سیاست دفاعی هاگانا با شرکت گروههای مسلحی از جنبش تروریستی " بتار " و " هاگانا " ( ب ) تشکیل شد . ولادیمیر جابوتنسکی رهبر افراطی صهیونیستی ، پدر روحی این سازمان بود . دیویدراسیل ، رهبری نظامی و آبراهام اشترن رهبری سیاسی آن را به عهده داشتند . اشترن ، خود مؤس گروه افراطی دیگری به نام اشترن گردید . آرم آن تصویری بود از یک دست با تفنگ که زیر آن نوشته شده بود " تنها این چنین " . این سازمان که ملهم از صهیونیسم تجدید نظرطلب و ملی گرای افراطی بود ، فعالیتهای تروریستی متعددی را علیه اعراب و انگلیسیها در فلسطین انجام داد ، با سیاست انگلیس به مقابله برخواست و یهودیان بسیاری را از طریق مهاجرتهای غیرقانونی وارد فلسطین کرد .

در سال 1940 سازمان اصلی ، با نیروهای انگلیسی در زمینه جاسوسی دست به - همکاری زد و به همین دلیل گروه اشترن از ایرگون منشعب شد ( نک - : لیحی ، سازمان )

در سال 1943 مناخیم بگین رهبری ایرگون را به عهده گرفت و سازمان ، فعالیتهای تروریستی خود را علیه اعراب گسترش داد . مهم ترین کار سازمان ، انفجار هتل شاه داوود در بیت المقدس به تاریخ 22/7/1946 و حمله وحشیانه به روستای عرب نشین دیرپاسین و کشتار ساکنان آن در تاریخ 9/4/1948 بود ( نک - : دیریاسین ، کشتار - )

روابط این سازمان با هاگانا و آژانس یهود در نوسان بود و به مقتضای اوضاع سیاسی ، گاهی تیره می شد و گاهی به همدستی و اتحاد می گرایید . از آغاز سال 1944 و در پی نقشه صهیونیستها برای زیر فشار قرار دادن انگلیس و پایان دادن به قیمومیت و فرصت دادن به صهیونیستها برای تشکیل دولت شان ، روابط این سازمان با مقامات قیمومیت نیز به خشونت و سردی گرایید .

در سپتامبر 1948 پس از اعلام موجودیت دولت اسرائیل و در پی قتل " کنت برنادوت " میانجیگر سازمان ملل متحد ، سازمان ایرگون منحل شد و در ارتش اسرائیل ادغام گردید .

در آن زمان بن گوریون نخست وزیر و وزیر دفاع بود . واحدهای هاگانا مراکز ایرگون در مناطق ناتانیا و تل آویو را بهمحاصره در آوردند ، افراد آنها را خلع سلاح کردند و به آنها دستور دادند که به واحدهای ارتش ملحق شوند . پس از آن بگین حزب حیروت ( نک - : حیروت ، حزب ) را تشکیل داد که از همان ایدئولوژی نژادپرستی و تروریستی ایرگون پیروی

[[ پرونده : | ریشه های بحران تصویر 13 ]]

می کرد . نخست وزیر ، در نوامبر 1968 از رهبران ایرگون به خاطر نقشی که در رهبری جریان تشکیل اسرائیل داشتند ، تجلیل به عمل آورد .

مآخذ :

  1. گارودی ، روژه : پرونده اسرائیل و صهیونیسم سیاسی ، نسرین حکمی ، وزارت ارشاد اسلامی ، 1364 .
  2. الموسوعه الفلسطینیة ، جلد اول ، چاپ اول ، 1984 .
  3. موسوعة السیاسة ، مؤسة العربیه للدراسات والنشر ، جلد اول ، چاپ سوم ، 1990 .