ایدز در جامعه یهودی اسرائیل

از دانشنامه فلسطین


ظهور و شیوع بیماری ایدز در جامعه یهودی اسرائیل بیشتر به دلیل وجود روابط جنسی تقریبا آزاد در سطح جامعه به ویژه در بین یهودیان می باشد . روز اول دسامبر 2001 ( 10 آذر 1379 ) مصادف با سالروز جهانی مبارزه با بیماری ایدز ، گزارشی در اسرائیل منتشر شد که نشان می دهد این کشور به سرعت در حال تبدیل شدن به یکی از آسیب پذیرترین کشورها به لحاظ سرایت و شیوع سریع این بیماری می باشد . بخش Anglo Fileدر مؤسسه هاآرتص که در تاریخ 3 دسامبر این خبر را نقل کرده اضافه می کند این گزارش تحقیقی به وسیله " نیروی ویژه مبارزه با ایدز در اسرائیل " موسوم به ( Israel Alds Task Force) IATF ، انجام گرفته و حاکی از آن است بسیاری از اسرائیلیها نسبت به این بیمار کاملاً بی اطلاع می باشند . علاوه بر این میزان بودجه سرانه اختصاص یافته به آموزشهای مربوط به ایدز در اسرائیل کمتر از حتی اکثر جوامع آفریقایی است . این گزارش تحقیقی همچنین نشان می دهد در حالی که در کشورهای اروپایی و غربی ، 50 درصد از کل افراد 15 تا 45 ساله از کاندوم استفاده می کنند ، در اسرائیل تنها 15 درصد از کل افراد 18 تا 45 ساله از این وسیله استفاده می کنند . میزان بی اطلاعی مردم بر حسب نتایج این گزارش تا آنجاست که بیش از یک چهارم اسرائیلیهای مورد بررسی در این تحقیق بر این باور هستند که از نشستن بر روی کاسه توالت فرنگی نیز امکان ابتلا به بیماری ایدز وجود دارد . یکی دیگر از نکات قید شده در این گزارش آن است که تعداد افراد جدیدی که مبتلا به ویروس ایدز می شوند در اکثر جوامع غربی یک روند نزولی دارد اما در اسرائیل ارقام مربوط به تازه مبتلایان سال به سال رو به افزایش است و 40 درصد از مجموعه مبتلایان به ایدز در اسرائیل را زنان تشکیل می دهند .

وزارت بهداشت اسرائیل بر اساس آزمایشات انجام شده در واحدهای وابسته به این وزارتخانه ، عقیده دارد هم اکنون ( سال 2000 ) بیش از 2 هزار اسرائیلی به ویروس ایدز مبتلا هستند . اما نظر رئیس IATF ، چیز دیگری است . رامی هاسمن رئیس JATFمعتقد است رقم صحیح مبتلایان به ایدز در این کشور 10 هزار تن می باشد و بسیاری از اسرائیلیها خودشان نمی دانند که به این ویروس مبتلا هستند . وی تصریح کرده است : " این ارقام رسمی حاصل از نتایج آزمایشهای ایدز در حالی است که تاکنون تنها از 14 درصد از اسرائیلیهای بالای 18 سال تست AIDS به عمل آمده و اگر تعداد بیشتری آزمایش شوند رقم واقعی به دست خواهد آمد . بسیاری از مردم به ویژه آنها که خود را بیشتر در معرض ابتلا به این ویروس می دانند برای دادن تست به آزمایشگاهها نمی روند زیرا واحدهای وزارت بهداشت به کسی اجازه نمی دهند با نام مستعار و غیر واقعی خود تست بدهد . آزمایشها و معالجات درمانی ایدز در اسرائیل پیشرفته و خوب است اما وقتی به مسأله آموزش و آگاهی دادن به مردم در این رابطه می رسیم ، هیچ تلاشی از جانب دولت مشاهده نمی شود . دپارتمان آموزش سکس و روابط جنسی در وزارت آموزش و پرورش تاکنون هیچ کاری انجام نداده و طی 15 سال اخیر هیچ برنامه آموزشی مهم و هدفمندی را در رابطه با ایدز به اجرا در نیاورده است . "

بر اساس داده های موجود در گزارش تحقیقی IATF ، دولت اسرائیل در زمینه آموزش مردم درباره بیماری ایدز کمتر از دولتهای اروپا ، آمریکا و حتی آفریقا هزینه کرده است . به منظور آموزش و دادن آگاهیهای لازمه درباره بیماری ایدز به هر نفر ، دولت آمریکا سالانه 69/1 دلار هزینه می کند .

این رقم در آفریقا 7 سنت و در اسرائیل 6 سنت می باشد . ترجمان عملی این سرمایه گذاری ضعیف آموزشی آن بوده که جامعه اسرائیل در رابطه با بیماری ایدز و روشهای پیشگیری از آن همچنان بی اطلاع و آموزش ندیده باقی بماند . هاسن در مورد میزان این بی اطلاعی اشاره می کند :

" 39 درصد از افراد مورد مطالعه در این تحقیق معتقد بودند از طریق نیش زدن پشه ها و 26 درصد معتقد بودند از

طریق نشستن بر روی یک کاسه توالت فرنگی در دستشوئیها می توان به بیماری ایدز مبتلا شد . "

هاسمن همچنین برنامه های آموزشی و شیوه های تست ایدز را که در ارتش اسرائیل انجام می شود مورد انتقاد قرار داده و به خبرنگار روزنامه هاآرتص چنین می گوید :

" تست ایدز در ارتش به صورت تبعیض آمیز و تنها بر روی گروههای خاصی انجام می شود که احتمال ابتلای آنان بیشتر است مثل سیاهپوستان یهودی ، همجنس بازان ، مهاجران روسی ، افرادی که بدنشان خالکوبی شده است و همچنین کسانی که مواد مخدر مصرف می کنند . لازم است ارتش همه نظامیان را بدون استثنا و به صورت اجباری مورد آزمایش قرار دهد . در ارتش نیز برنامه های مؤثر و پیشرفته ای در زمینه آموزش و نحوه برخورد و پیشگیری از ایدز وجود ندارد علی رغم اینکه همه می دانند در ارتش روابط جنسی فراوان به وقوع می پیوندد... "

در رابطه با وضعیت روابط جنسی آزاد که در واقع بستر اجتماعی مناسب برای سرایت و شیوع سریع بیماریهای خطرناکی چون ایدز می باشد ، نکات ذیل قابل توجه است :

الف : ایجاد رابطه جنسی بین دختر و پسر و یا بین زن و مرد مجرد یهودی در قوانین مذهبی حاکم بر اسرائیل گر چه مکروه است ، اما حرام نیست حتی اگر به تولد نوزاد منجر شود و طرفین نخواهند با یکدیگر ازدواج کنند ، آن نوزاد مشروع و دارای حقوق کامل مثل هر یهودی دیگر است .

ب : روابط جنسی نه تنها حرام نیست بلکه در برخی جریانها و آرای فکری و مذهبی یهودی مثل کابالیسم ، این روابط به نوعی تشویق نیز شده است و در کتب رهبران و حاخامهای این جریان فکری تفاسیر جنسی و لذت جویانه از آفرینش ، نماز و شعایر مذهبی ، روابط انسان و خدا و... به وفور مشاهده می شود .

ج : در مجتمع های کشاورزی اسرائیل ، پسرها و دخترها تا سن 18 سالگی با همدیگر زندگی می کنند و بیشتر اوقاتشان را با یکدیگر می گذارنند و فعالیتهاس روزمره آنها مشترک و حتی آسایشگاه و حمام آنها نیز مشترک است .

آنها تا سن 18 سالگی با یکدیگر غذا می خورند ، کار می کنند ، می خوابند و طبعا روابط جنسی آزادنه را بدون هیچگونه محدودیت و حساسیتی تجربه می کنند . تنها پس از 18 سالگی است که دختران و پسران از یکدیگر جدا شده و مسیر فعالیتهای آنها تقریبا متمایز می شود .

د : حضور نظامیان زن در کنار نظامیان مرد در ارتش اسرائیل ( نیروهای مختلف آن ) موجبات سهولت روابط خارج از کنترل را فراهم آورده است .

ه - : اسرائیل یک کشور توریست پذیر و مهاجرپذیر استو از طرفی سفر اتباع این کشور به خارج فراوان و به سهولت انجام می گیرد . ورود و خروج صدها هزار تن در طول سال زمینه مناسبی برای ورود انواع بیماریهای آمیزشی ، اعتیاد به مواد مخدر و... به داخل اسرائیل شده است . به طوری که " امنون روبنشتاین " وزیر اسبق جهانگردی اسرائیل ، به هنگام وزارت خود جامعه اسرائیل را یکی از آزادترین جوامع در زمینه سکس و مواد مخدر خوانده بود . آمار سالانه سقط جنین در این کشور در حدود 70 هزار مورد است و درصد بالایی از دختران و زنان اسرائیلی هنگامی که اقدام به ازدواج می کنند باردار می باشند .

مآخذ :

  1. المسیری ، عبدالوهاب : موسوعة الیهود و الیهودیة و الصهیونیة ، ج 5 ، قاهره 1988 .
  2. نشریه رویداد و گزارش ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی علمی ندا ، شماره 57 .