خلصه ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


[[ پرونده : | ج 2 ، ص 351 ، چپ ]]

روستایی است عربی واقع در جنوب غربی بیرالسبع و تقریبا در اواسط راه بین بیرالسبع و العوجاء و در فاصله 15 کیلومتری شمال غرب عسلوج که در زمان ایران باستان در روی یک منطقه هموار از زمینهای نقب ایجاد شد و ارتفاع آن از سطح دریا 275 متر است . موقعیت آن به دلیل طبیعت دفاعی آن از زمان به وجود آمدنش متمایز بوده و در دوران نبطیها و رومیها گسترش و رونق پیدا کرد .

این روستا توسعه پیدا کرد و دامنه عمرانی آن مساحت وسیعی را پوشانید و تا زمان بیزانس مسکونی باقی ماند و تعداد ساکنین آن نزدیک به ده هزار نفر رسید . خلصه در زمان رونق خود به دلیل وظیفه تجاری آن یکی از مجموعه شهرهای پررونق در نقب بود که بعد از نابودی ، حرکت تجاری آن نیز کساد شد و اکثر شهرهای آن خالی از سکنه گردید . در قرن پانزدهم میلادی ، از این شهرها جز ده شهر باقی ماند که بزرگترین آنها شهر خلصه و سنبطه بود و در قرنهای بعدی مقام و جایگاه خلصه کم گشته و در نتیجه مهاجرت ساکنین آن محدود شد . خلصه مجددا از اوایل قرن بیستم هنگامی که حکومت عثمانی بدان توجه کرد حیات خودش را بازیافت و این توجه اعراب صبیحات و اعراب مسعودی را به استقرار در خلصه و بنای منازل خشتی و سنگی در آن تشویق نمود . موقعیت خلصه به دلیل وجود جاده بیرالسبع و عوجا که نقب را به صحرای سینا مرتبط می کند مساعد بوده و از این جاده در طول جنگ جهانی اول در عملیات هجوم ارتش عثمانی در منطقه کانال سوئیس و همچنین به هنگام هجوم انگلیس به فلسطین در سال 1917 و هجوم نیروهای صهیونیستی به مصر در جنگهای 1948 و 1956 و 1967 و 1973 استفاده شد .

در خلصه یک مدرسه ابتدایی بود که در سال 1941 تاسیس شد و یک چاه آب برای آشامیدن و تعدادی مغازه کوچک وجود داشت . ساکنین خلصه به قبیله عزازمه منتسب بوده و به کار دامپروری و تجارت مشغول بودند .

صهیونیستها در سال 1948 روستای خلصه را اشغال و اهالی آن را از خانه و کاشانه خود اخراج نمودند و روستای یهودی نشین " ریفینیم " را در جنوب شرقی بین خلصه و عسلوج بنا کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج1 ، ق2 ، بیروت 1966 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,2501 .