نویسندگان و روزنامه نگاران فلسطین ( اتحادیه - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۷ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


اولین کنفرانس نویسندگان فلسطینی است که در تاریخ 29/11/1966 در شهر غزه برگزار شد علی رغم دعوت از حدود صد نویسنده برای شرکت در این کنفرانس ، فقط تعداد کمی درآن شرکت نمودند .

پس از سال 1967 و به دنبال جنبش مردمی و افزایش مبارزات ملت فلسطین نویسندگان و روزنامه نگاران برای ایفای نقش مبارزاتی خود در قبال انقلاب فلسطین بسیج شدند و حرکت جدیدی را آغاز کردند . اندیشه تجلی این هدف به طور جدیدی از سال 1969 زمانی که کنفرانسیی با هدف طرح ریزی یک اقدام عملی جدید به منظور زمینه سازی برگزاری کنفرانس عمومی نویسندگان و روزنامه نگاران فلسطینی شکل گرفت .

جمعی از نویسندگان و روزنامه نگاران در سال 1972 ملاقاتهایی را به منظور تشکیل کمیته مقدماتی انجام دادند که مورد تایید کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین قرار گرفت . ریاست این کمیته را شهیدکمال ناصر به عهده داشت و شهیدغسان کنفانی از اعضای این کمیته بود . از جمله وظایف کمیته مقدماتی ، زمینه سازی کنفرانس عمومی و تلاش برای دعوت گروه نویسندگان و روزنامه نگاران از طریق ایجاد اتحادیه ای واحد و هماهنگ بود .

در فاصله 6 تا 9/9/1972 کنگره عمومی اتحادیه

در بیروت با شرکت 330 نفر از نویسندگان و روزنامه نگاران فلسطین مقیم در کشورهای مختلف عربی تشکیل گردید . این کنگره به دلیل تحقق عملی ، اولین کنگره اتحادیه محسوب می شود . در این کنگره آیین نامه داخلی به تصویب رسید و دبیرخانه ای مرکب از 15 نفر تشکیل شد و شهر بیت المقدس را به عنوان مقر دایمی و بیروت را مقر موقت کنگره اتحادیه تعیین نمود .

از جمله اهداف تعیین شده برای اتحادیه عبارتند از :

  1. گردآوری نیروهای فعال در امر تألیف و نویسندگی و تبلیغات .
  2. ایجاد سازمانی فعال مرکب از نویسندگان و مبلغان فلسطینی به منظور تأثیرگذاری بر رسانه های گروهی و بین المللی .
  3. دفاع از انقلاب فلسطین و شرکت در مبارزه به خاطر مسأله آزادی .
  4. اقدام به انتشار و توزیع و پشتیبانی از دستاورد اعضای اتحادیه و دفاع از حقوق آنها .

تشکیلات اتحادیه :

  1. کنگره عمومی :

متشکل از اعضای دبیرخانه و نمایندگان شعب کنگره عمومی و افسران رابط هر ناحیه که تعداد اعضای وابسته به اتحادیه کمتر از ده نفر نمی باشد . کنگره عمومی هر دوسال یک بار تشکیل جلسه می دهد که با درخواست ( تقاضای ) دوسوم اعضای دبیرخانه و یا یک سوم اعضای کنگره عمومی جلسه فوق العاده منعقد می گردد .

  1. دبیرخانه کل :

به هنگام تشکیل کنگره عمومی دبیرخانه کل بالاترین قدرت اتحادیه محسوب می شود این دبیرخانه دارای پانزده عضو است که با رأی گیری مخفی انتخاب می گردند . از جمله وظایف دبیرخانه کل پیگیری اجرای بیانیه های کنگره عمومی و طرح برنامه ها مرحله ای سیاستهای دبیرخانه کل و اتخاذ تصمیمات جدیدی است که با بیانیه های کنگره عمومی تعارض نداشته باشد .

  1. دبیرخانه :

تنها قدرت اداری است که امور اتحادیه را اداره کرده

و در زمان عدم حضور کنگره عمومی و دبیرخانه کل وظایف دبیرخانه کل را عهده دار می شود . دبیرخانه از اعضای انتخابی دبیرخانه کل تشکیل می شود . معرفی اتحادیه و نظارت بر اجرای اهداف آن و تهیه گزارشات سالانه از فعالیت اتحادیه و انتخاب نمایندگی در کنفرانسهای بین المللی و عربی از عمده ترین وظایف دبیرخانه می باشد .

  1. دبیرخانه شعب :

مجمع عمومی شعبه های دبیرخانه های شعبه را انتخاب می نمایند . وظیفه آن اداره امور مربوط به شعبه ها می باشد . اتحادیه توانست شعبه هایی را در لبنان - - سوریه ، عراق ، کویت ، مصر و لیبی ایجاد نماید . همچنین کمیته مقدماتی برای هر یک از اتحادیه های کشورهای امارات عری و الجزایر تشکیل داد . ولی به علت شرایط سیاسی موجود در اردن و سرزمینهای اشغالی این امر انجام پذیر نشد .

دومین کنگره اتحادیه بین 4 الی 7/3/1977 با شرکت بیش از 130 نماینده از شعبه های اتحادیه در تونس منعقد گردید . این کنگره به عنوان صحنه نمایش جهانی برای فلسطین محسوب می شد . در این کنگره نمایندگان اتحادیه های مشابه عربی و دوست نیز حضور داشتند .

در این کنگره اصلاحاتی پیرامون آیین نامه داخلی انجام گرفت و دبیرخانه جدید انتخاب کرد و اجرای برنامه های عملی گسترده تری را به تصویب رسانه که یکی از نتایج انتشار مجله الکاتب الفلسطینی ( نویسنده فلسطینی ) بود که اولین شماره آن در فوریه 1978 منتشر شد .

اتحادیه کنگره سوم خود را در تاریخ 19 الی 24/4/1980 در بیروت تشکیل داد و مجددا دبیرخانه جدیدی را انتخاب کرد و با اصلاح آیین نامه داخلی پست رئیس اتحادیه را در آن گنجاند و برنامه عملی اتحادیه در مراحل بعدی تعیین گردید .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیة : " الاتحاد العام للکتاب و الصحفیین الفلسطینی " ، جلد اول ، 1984 .