کفرسابا ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


کفرسابا روستایی است عربی واقع در جنوب غربی شهر طولکرم که به فاصله سه کیلومتر از شهر قلقیلیة و روستای کفار سابا صهیونیستی قرار دارد . شاهراه آسفالته یافا

  • طولکرم در شرق آن می گذرد این راه آسفالته خط

راه آهن اللد - حیفا که حد فاصل بین زمینهای قلقیلیه و کفرسابا است را قطع می کند .

روستا در بالای منطقه ای دشتی جایی که چند راه فرعی به همدیگر می رسند قرار داشته که این موقعیت کفرسابا را به روستاهای مجاور مرتبط می سازد . ارتفاع روستا از سطح دریا تقریبا 50 متر است . چشمه های آب در جهات شرق و شمال شرقی روستا پراکنده اند که مهمترین و مشهورترین آنها چشمه یامین پیامبر می باشد که اهالی روستا آب نوشیدنی خود را از آن تأمین می کنند .

نقشه روستا تقریبا به شکل مربع بوده و مساحت آن بالغ بر 26 جریب می شود . در قسمت جنوب شرقی روستا مسجدی قرار دارد . آبادانی و توسعه روستا در جهت جاده یافا - طولکرم بالای زمینهای غیر زراعی بوده است در حالی که بیشتر زمینهای زراعی در غرب روستا پراکنده اند .

مساحت زمینهایی که تابع و جزو روستا می باشند 688/9 جریب بوده که 456 جریب از آن را راهها و دره ها تشکیل می دهد . در 220/2 جریب درخت پرتقال و در 30 جریب درخت زیتون کشت شده است و در کنار این قسمت حبوبات ، خربزه ، خیار و تره بار کشت می شود . زمینهای قلقیلیه ، مسکه ، جلجولیا و حبله در اطراف زمینهای کفرسابا قرار گرفته اند و آن را احاطه نموده اند . به فاصله چهار کیلومتری غرب روستا و خرابه سنیه قرار دارد ، خرابه ای که روستای کفرسابا در دوره رومی ها بر روی آن بنا شده بود .

در سال 1922 جمعیت روستا 546 نفر بود که این رقم تا سال 1931 به 765 نفر افزایش یافت در آن موقع این تعداد در 169 خانه زندگی می کردند . در سال 1945 تعداد اهالی روستا حدودا 1270 نفر تخمین زده شده است که در میان آنها عرب عبیدات نیز وجود داشتند .

صهیونیستها سال 1948 روستای کفرسابا را ویران کردند و در قسمت شرقی آن ( محل و مکان النبی یامین ) مستعمره یمین پیامبر را بنا نمودند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 3 ، ق 2 ، بیروت 1971 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو الطیره
  3. Smith.G.A. : The Historical Geography of the HolyLond, Lonon 1966.