کف الاخضر ( گروه - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


بر اثر رویدادهای انقلاب 1929 توان حقایقی بر مردم عرب فلسطین آشکار گردید ، از جمله شیوه اعتراض ، تظاهرات و اعتصاباتی که رهبران جنبش ملی فلسطین در گذشته در مبارزه با صهیونیسم و استعمار بریتانیا در پیش گرفتند ، موفقیت آمیز نبوده است و جنبش ملی را به هدف نهایی نمی رساند . همچنین برای آنان روشن شد که تنها راه مقابله با دشمن ، متوسل شدن به اسلحه است .

گروه کف الاخصر ( دست سبز ) به رهبری احمد طافش در اکتبر 1929 تشکیل شد ، که نخستین سازمان مسلح مقاومت فلسطین به شمار می رود . پیدایش آن توجه چانسلر کمیسر عالی بریتانیا را جلب نمود و برای دولت متبوعش گزارش ویژه ای درباره این گروه نوشت .

گروه دست سبز فعالیت خود را در همان ماهی که تشکیل شد آغاز کرد و با همکاری طرفدارانش در شهر ، به شهرک یهودیان در صفد حمله کرد .

این گروه با پیوستن تعدادی از انقلابیون سوری در نوامبر 1929 که با استعمارگران فرانسوی در انقلاب سال 1925 سوریه نبرد کرده بودند ، تقویت یافت ، در نیمه های نوامبر 1929 به شکل گسترده حمله دیگری را علیه صفد انجام داد ، چنان که دولت قیمومیت را به روانه ساختن نیروهای تقویتی پلیس به منطقه مجبور ساخت .

افراد گروه دست سبز پس از رسیدن نیروهای پشتیبانی به صفد در شهرستان عکا ظاهر شدند و به کمین گشتی های پلیس و ارتش بریتانیا نشستند . این امر به گردآوری نیروهای زیادی از ارتش از سوی مقامات قیمومیت انجامید که توانستند فعالیت انقلابیون را زیر نظر بگیرند و به تعقیب آنان بپردازند . در همان وقت ، نیروهای اشغالگر فرانسوی در سوریه برای جلوگیری از رسیدن تدارکات و نیروهای کمکی از سوریه به فلسطین ، گشتی های بزرگ و بسیاری را در خاک سوریه از مرز با فلسطین به راه انداخت .

تحرک و جابه جایی از ویژگی های قدرت گروه دست سبز بود ، زیرا در منطقه روستایی که کشاورزانش با آنان همکاری داشته و کمکهای مختلفی در اختیار آنان می گذارند ، کار کرده است . اما ضعف هماهنگی و همکاری میان گروه و رهبران سیاسی فلسطینی از ادامه مبارزهمسلحانه و سرایت آن به مناطق دیگر به ویژه منطقه نابلس جلوگیری کرد . این امر مقامات قیمومیت را برای انجام عملیات گسترده نظامی علیه گروه دست سبز به ویژه در طی دو ماه اول سال 1930 و دستگیری 16 مبارز از افراد مؤس آن یاری کرد ، در نتیجه این گروه برای سازماندهی نیروهایش فعالیت خود را به طور موقت متوقف ساخت و مجددا فعالیت خود را به طور محدود در بهار 1930 از سر گرفت .

در تابستان 1930 بار دیگر نیروهای ارتش و پلیس در تعقیب افراد گروه دست سبز بسیج شدند . مقامات قیمومیت توانستند احمد طافش رهبر این گروه را در اردن دستگیر کنند و این امر به خاتمه فعالیت این گروه انجامید .

مآخذ :

  1. کیالی ، عبدالوهاب : تاریخ فلسطین الحدیث ، بیروت 1973 .
  2. خله ، کامل محمود : فلسطین و الانتداب البریطانی ( 1922 - 1939 ) بیروت 1974 .
  3. الحوت ، بیان نویهض : القیادات و المؤسسات السیاسیه فی فلسطین 1917 - 1948 ، بیروت 1981 .