عبدالرزاق ، عارف ( 1894 - 1944 )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


وی یکی از رهبران انقلاب بزرگ فلسطین و داعیان آنست . ( نک : انقلاب 1936 - 1939 ) در روستای طیبه بنی صعب از توابع شهرستان " طولکرم " متولد شد .

آموزش ابتدایی را در زادگاهش به پایان رسانید و آموزش دبیرستان را در شهر " طولکرم " فراگرفت .

در ناحیه میانی فلسطین رهبری انقلاب را به عهده گرفت و در مبارزه برضد دو دشمن انگلیسی و صهیونیستی شجاعت نشان داد . تعدادی از دسته های مجاهدان به ریاست " حمد زواتا " ، " فارس الغرونی " ، " محمد عمرالنوبانی " و دیگران تحت فرمان او بودند .

همچنین او ، منطقه ساحل را به فرماندهی حسن سلامة و منطقه قدس را به فرماندهی عبدالقادر الحسینی با اسلحه و مبارزان یاری می کرد .

شخصیتش او را برای تصدی کار پراهمیت صدور فرمانها به نام انقلاب فلسطین برای اعدام افرادی که خیانت آنها به انقلاب ثابت می شد شایسته ساخته بود . وی بیانیه ها و فرمانهایش را به نام " المتوکل علی الله - عارف عبدالرزاق " امضا می کرد و با عبارت " رهبری کل ارتش انقلاب در سوریه جنوبی " مهر می نمود .

در تاریخ 19/11/1938 به نام دیوان انقلاب در سوریه جنوبی ، تعلیماتی را خطاب به رؤسای دسته ها منتشر کرد که طی آن برای هر رئیس گردان یا مبارزی ممنوع می ساخت که دعاوی را بپذیرد و به شکایتها رسیدگی کند با این بیان که : " وظیفه شما فقط نظامی است و آن جهاد در راه خدا و پیامبر او در راه مسأله ملی است " همچنین تعیین غرامت را ممنوع نمود و به هرکس که از این قانون تخلف کند اخطار کرد .

او یکی از امضاکنندگان بیانیه رهبران انقلاب در تاریخ 3/12/1938 در رد بیانیه وزیر مستعمرات بریتانیا درباره سیاست حکومت بریتانیا در فلسطین به دنبال انتشار بیانیه " وودهید " ، بود .

در این بیانیه پس از آوردن دلایل و براهینی مبنی بر نیت سوء بریتانیا چنین آمده بود : " به علت همه این مطالب ، دیوان انقلاب عربی در سخنان حکومت بریتانیا و اظهارات آن دولت بارقه ای که دلالت بر حسن نیست آن در تحقق بخشیدن خواستهای عرب و پیمان ملی آنان داشته باشد نمی یابد .

به این دلیل مجاهدان همچنان به مبارزه با نیروهای مسلط و ظالم ادامه خواهند داد [در این راه ]خواهان مرگ اند و بازنمی گردند تا آنکه ملت عرب در فلسطین حقوق خود را به طور کامل و بدون نقص به دست آورد . "

او همچنین از رهبران انقلاب امضاکنندگان بیانیه ای بود که در آن تأکید شده بود که انقلاب با دستی آهنین به هر کس که ایجاد رعب و اضطراب در دل مردم در نظرش خوش آید یا اموال آنان را سلب و ضبط کند یا برای درهم کوبیدن آنها درصدد انتقام جویی و نیرنگ شخصی برآید ضربه خواهد زد .

چنان که وی از جمله کسانی بود که در کنفرانس بزرگ رهبران انقلاب در دیر غسانه در سپتامبر 1938 با عبدالرحیم حاج محمد و حسن سلامه و غیره حضور یافتند . فرید یعیش نیز پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه آمریکایی بیروت به عنوان مشاور به وی پیوست و سمت دبیرخانه فرماندهی به او داده شد .

عارف عبدالرزاق حملات بسیاری را بر ضد مستعمرات صهیونیستی و آنها در رأس العین را فرماندهی کرد و مراکز پلیس و نیروهای قیمومیت را مورد هجوم قرار داد و در نبردهای سختی با آنان روبه رو شد .

حکومت قیمومیت برای کسی که او را دستگیر کند جایزه تعیین کرد .

در اواخر سال 1939 ، پس از توقف امور انقلاب ، عارف عبدالرزاق به عراق رفت و در جنبش رشید عالی گیلانی مشارکت جست . هنگامی که انگلیسی ها به بغداد وارد شدند وی همراه با تنی چند از رهبران انقلاب این شهر را ترک کرد و از راه ترکیه به اروپا رفت .

وی پس از بیماری ، که مدت کوتاهی گریبانش را گرفت در جنگ جهانی دوم در تبعیدگاه وفات یافت .

مآخذ :

  1. بویصیر ، صالح مسعود : جهاد شعب فلسطین خلال نصف قرن ، بیروت 1970 .
  2. یاسین ، صبحی : الثورة العربیة الکبری فی فلسطین ، قاهره 1970 .
  3. زعیتر ، أکرم : الحرکة الوطنیة الفلسطینیة ( 1935 - 1939 ) ، بیروت 1980 .