طمون ( شهرک - )
شهرکی است عربی . در 23 کیلومتری شمال شرقی شهر نابلس و سه کیلومتری شرق جاده آسفالته نابلس - - طوباس و پنج کیلومتری شمال راه کوهستانی دره فارعه - - که به نابلس و دره اردن منتهی می شود - - واقع شده است .
طمون در قسمت بالای سراشیبی های شرقی کوههای نابلس و در قسمت پایین شمال شرقی کوه طمون میان مسیر
بلند رود الحیه و دره الشعب که به دره الفارعه می ریزند ایجاد شده است . ارتفاع طمون از سطح دریا 375 متر بوده و بر دشت بقیعه که تا شرق و جنوب شرقی طمون امتداد دارد مشرف است .
اکثر منازل طمون از سنگ و سیمان ساخته شده است . نقشه شهرک شکل ستاره پیدا کرده است . ساختمانهایش در محورهای قسمت شرقی و جنوبی و شمالی و غربی منشعب از شهرهای قدیمی امتداد می یابد و بزرگترین آن محوری است که در موازات راه کوهستانی نابلس واقع است .
خیابان اصلی آن آسفالته است اما اطراف آن راههای فرعی دیگری است که خاکی و غیر آسفالته می باشد .
مساحت زمینهای آن که در سال 1945 حدود 158 جریب بود . در سال 1980 زیاد شد و به 500 جریب رسید .
مغازه های آن در دو طرف خیابان اصلیش دیده می شود و دو دبیرستان پسرانه و دخترانه ، علاوه بر مدارس ابتدایی و راهنمایی در این شهرک دارد . یک مسجد و یک درمانگاه نیز در آن وجود دارد ولیکن از نظر شبکه آبرسانی و برق ضعیف است و بعضی از منازل آن از مولدهای فرعی برق ، روشنی می گیرند .
شورای اداره شهری بر اداره های آن کنترل دارد و
خدمات لازم را برای ادارات انجام می دهد . ساکنانش از آبهای بارانی که در چاههای مخصوص آب جمع می شود ، برای شرب استفاده می کنند . هنگامی که شهر با کمبود آب مواجه می شود ، اهالی شهرک آب را از رود الفارعه که در سه کیلومتری آن است به آنجا می آورند .
طمون زمینهای وسیعی دارد که مساحت آن به 98 هزار جریب می رسد . این مساحت وسیع از زمینها طمون ، برای کشت انواع حبوبات به کار می رود و کمی هم سبزیجات و درختان میوه می کارند .
درختان زیتون و بادام بیشتر مساحت زمینهای بین باغهای میوه را اشغال کرده است . این زمینها در دو طرف جنوبی و غربی طمون واقع شده اند مساحت زیادی از زمینهای طمون به مراتع گوسفندان اختصاص دارد .
کشاورزی و چراگاههای طبیعی آن به آب باران تکیه دارد . چندین آب انبار برای جمع آوری آب باران ایجاد شده که مقدار مشخصی از آن به آبیاری درختان اختصاص دارد . طمون به ساخت فرآوردهای شیر و فرش و آبجو و شراب و خورجین و کیسه و ریسمان و جارو شهرت دارد .
در سال 1922 تعداد ساکنان طمون به 345,1 تن بود که جمعیت آن زیاد شد و در سال 1931 به 699,1 تن و در سال 1945 به 070,2 تن و در سال 1961 به 593,2 تن و سال 1980 بین 7 و 8 هزار تن رسید . اهالی آن در امرار معاش و گذران زندگیشان در درجه اول بر دامداری و در درجه دوم بر کشاورزی متکی می باشند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 2 ، ق 2 ، بیروت 1970 .
- نقشه فلسطین : مقیاس000,501 ، تابلو جنین .