سطاف ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۷ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


سطاف یا ساطاف یک روستای عربی است که در 12 کیلومتری غرب شهر بیت المقدس و در چهار کیلومتری راه قدس - - یافا که آن را به این شهرها و راه دیگری آن را به روستای جوره مرتبط می گرداند ، واقع شده و از آنجا به راه قدس منتهی می گردد .

در آنجا همچنین یک راه شوسه ای وجود داشت که

آن را به روستاهای عین کارم و صوبا و خرابه لوز و ولجه مرتبط می گرداند .

روستای سطاف در بالای سراشیبی های شرقی کوه شیخ احمد بختیاری ( 787م ) که یکی از کوههای قدس و مشرف بر مجاری دره صرار از شرق می باشد ، واقع شده است . سطاف در فاصله نیم کیلومتری از سمت غربی دره صرار واقع شده است . ارتفاع آن بین 550 تا 650 متر در نوسان می باشد . روستا از تعدادی خانه های نزدیک به هم که مجموعه آنها یک بخش را تشکیل می دهد ، تشکیل شده و ساختمانها در موازات جاده و راه منتهی به هر یک از روستاهای صوبا و خرابه لوز و عین کارم بنا گردیده است . یک مجموعه جدیدی از ساختمانهای مسکونی در جانب شرقی دره صرار بنا گردیده است .

مساحت سطاف در سال 1945 به 22 جریب رسید . تقریبا از اداره و خدمات عمومی بجز تعدادی دکان کوچک ، خالی بوده است . از آبهای چشم بلد و عین شرقی ( چشمه شرقی ) به عنوان آب مشروب استفاده می کرده است .

مساحت زمینهای سطاف به 775/3 جریب می رسد که چیزی از آن را صهیونیستها در تملک خود نداشتند . این زمینها در امر فعالیت کشاورزی استمرار یافته و حبوبات سبزیجات و درختان میوه مثل زیتون و انواع میوه های دیگر در آن کشت می شده است و همچنین نباتات ، گیاهان و علفهای طبیعی دیگری در بالا کوهپایه های آن رشد می نمودند که جهت چرای حیوانات و چهارپاها استفاده می شده اند .

کشاورزی بر آبهای باران و چشمه های موجود در حول و حوش این روستا تکیه داشته است . اهالی آن ، تولیدات کشاورزی خود را در بازارهای قدس که در نزدیکی آنها واقع شده بودند ، به فروش می رساندند .

تعداد ساکنان سطاف در سال 1922 به 329 نفر می رسید که در سال 1931 ، این رقم به 381 نفر افزایش یافت و در بیش از صد خانه سکونت می کردند . در سال 1945 تعداد آنها به 450 نفر رسید . در خلال جنگ 1948 صهیونیستها توانستند بر روستا تسلط یابند و ساکنان آن را از آنجا بیرون رانده و خانه های آنها را خراب کنند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 8 ، ق2 ، بیروت 1974 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 نقشه قدس .