زاید ( مرکز هماهنگی و پیگیری - )
محتویات
الف - تاریخچه تأسیس مرکز :
مرکز همکاری و پیگیری زاید به عنوان محفل فکری اتحادیه عرب در سال 1999 تشکیل شد . رئیس این مرکز شیخ سلطان بن زاید آل نهیان معاون نخست وزیر ( ولیعهد ) امارات متحده عربی و فرزند شیخ زاید بن سلطان آل نهیان رئیس امارت متحده عربی ، است . امارات متحده حامی مالی و محل فعالیت این مرکز می باشد . نام مرکز نیز از نام رئیس امارات متحده عربی گرفته شده است . این مرکز با مرکز " زاید " که در شهر " العین " است و درباره تاریخ و تمدن امارات متحده عربی فعالیت می کند تفاوت دارد .
ب - برخی از فعالیت های مرکز زاید :
مرکز زاید به عنوان یک مرکز فرهنگی معتبر در جهان عرب تاکنون میزبان سخنرانی ها کنفرانسهای متعددی بوده است و شخصیت های مهمی در این مرکز سخنرانی کرده اند که از جمله می توان به جیمی کارتر ، رئیس جمهور اسبق آمریکا ، ال گور معاون کلینتون رئیس جمهور سابق آمریکا ، جیمز بیکر ، وزیر خارجه ، نیل بوش ( برادر جرج بوش ) استانسفیلد ترنر رئیس سازمان سیا ، ریچارد مورفی مشاور امنیت ملی ، اد جرجیان وزیر امور خارجه و چندین دیپلمات دیگر آمریکایی مثل تد کاتوف سفیر سابق آمریکا در امارات متحده و مارسل وهبا سفیر آمریکا بوده است .
- سمپوزیوم " سمیتیسم " :
مرکز زاید در 28 آگوست 2002 سمپوزیومی با عنوان " سمیتیسم " ( سامی گری ) برگزار کرد . در پیامی که عمرو موسی برای این سمپوزیوم ارسال کرد ، آمده بود : مناقشه خاورمیانه ، مناقشه ای مذهبی نیست ، اسرائیل با زور سرزمین فلسطینیان را اشغال کرده و آنان تلاش می کنند که سرزمین خود را آزاد کنند . در پیام عمرو موسی همچنین آمده بود : هیچ کس نمی تواند عربها را متهم به اخراج یهودیان کند . تاریخ گواهی می دهد که چندین حادثه ( توسط صهیونیستها ) باعث مهاجرت یهودیان مذکور شد . وی افزود ، البته در حمایت از فلسطین ، اعمال خشونت بار را تبلیغ نمی کنیم و از کشتن کسی نیز حمایت نمی کنیم و این حرکت ما نمی تواند آنتی سمیتیسم ( سامی ستیزی ) تلقی شود زیرا ما خود را سامی می دانیم و علیه خود اقدام نمی کنیم .
سازمانهای صهیونیستی ، تمامی سخنرانی هایی که در این سمپوزیوم انجام شد را تلاش برای انکار هولوکاست و تبلیغ ایده های روژه گارودی و دیوید ایروینگ ذکر کردند .
علاوه بر سخنرانی ها ، مرکز زاید درباره مسائل مختلف جهان عرب پژوهش هایی نیز انجام داده است . در یکی از این پژوهشها ، دکتر یوسف ابراهیم ، استاد دانشگاه الاقصی در غزه به شکل آماری و تحلیلی به تمامی جوانب و ابعاد سیاسی و اجتماعی و امنیتی تغییرات جغرافیایی و توزیع جمعیت و تأثیرات آن بر بحران اعراب و اسرائیل پرداخته است . در گزارش دیگر این مرکز که با همکاری مرکز حقوق بشر فلسطین انجام شده ، تخریب منازل مسکونی ، اموال و دارایی و زمینهای کشاورزی فلسطینیانی ساکن نوار غزه ، طی فاصله 1/2/2002 تا 31/3/2002 بررسی شده است .
رسانه های آمریکا و بحران اعراب و اسرائیل ( 14/4/2003 ) ، نفت و سیاست خارجی آمریکا ( 26/3/2003 ) سیاست سلطان و تنشهای جهان معاصر ( 24/3/2003 ) کشتار جنین علیه بشریت ( 21/1/2003 ) و... از دیگر گزارشهای مرکز زاید است .
در این مرکز کارشناسان زیادی سخنرانی کرده اند به گونه ای که در کارنامه مرکز زاید 500 سخنرانی درباره مسائل مختلف ثبت شده است . این سخنرانان هم کارشناسان جهان عرب هستند ، هم کارشناسان خارج از جهان عرب .
برخی از سخنرانی ها در مرکز زیاد به موضوع هولوکاست ، پروتکل های زعمای یهودی اختصاص یافته بود . دکتر " امیما الجالاهما " طی سخنرانی خود به نحوه استفاده یهودیان از خون غیریهودیان برای تهیه کلوچه های عید پوریم اشاره کرد .
" میخائل کلینز پیپر " آمریکایی نیز طی یک سخنرانی گفت : با توجه به کتاب پروتکل های زعمای یهود ، توطئه چینی یهودیان یک فرضیه نیست بلکه یک حقیقت است . وی گفت هیچ سیاستمدار آمریکایی جرأت نمی کند تا در مورد اسرائیل حرفی بزند زیرا در این صورت ، او سمت خود را از دست می دهد و در معرض مشکلات زیادی قرار می گیرد . " محمد خلیفه المورار " ، مدیر اجرایی مرکز زاید نیز گفت ، ادعای اسرائیلی ها مبنی بر این که آنها سامی واقعی هستند ، پذیرفتنی نیست . وی همچنین گفت که یهودیان ادعا می کنند که بندگان برگزیده ادعا می کنند که بندگان برگزیده خداوند هستند اما واقعیت آن است که آنها دشمن همه ملتها هستند .
- کنترل یهودیان بر آمریکا :
در میان فعالیت های مرکز زاید ، برخی از سخنرانی ها و مطالب منتشره به طور اخص درباره یهودیان و آمریکا است . مرکز زاید در ژولای 2002 در مطلبی تحت عنوان " نقش یهودیان در تخریب چهره اعراب در فرهنگ غرب " نوشت که یهودیان کنترل 70 درصد از رسانه های چاپی و 80 درصد از رسانه های الکترونیکی آمریکا را در دست دارند و آنها از این موقعیت برای تخریب چهره اعراب استفاده می کنند .
نبرد " آرماگدون " و پایان منازعه اعراب و اسرائیل ( ژولای 2002 ) ، دیگر مطلب مرکز در این رابطه است . این مطلب می گوید که بسیاری از رهبران آمریکا نظیر توماس جفرسون ، جان آدامز و رونالد ریگان تحت تأثیر نظریه آرماگدون صهیونیستها بودند و این نظریه مذهبی صهیونیستها باعث جنگ در خاورمیانه شده است .
همچنین مطلب " آیا اسرائیل بر دنیا حکومت می کند ؟ ( آگوست 2001 ) درباره رابطه یهودیان و آمریکا است . براساس این مطلب لابی یهودی عامل پیروزی و موفقیت اسرائیل است و این لابی بر رسانه های آمریکا و کنگره کنترل دارد .
" لیندون روشه " محقق آمریکایی که صهیونیستها او را شخصی ضدسامی می نامند ، در ژوئن 2002 در مرکز زاید در مورد حادثه 11 سپتامبر سخنرانی کرد . وی گفت این حادثه بدون عوامل داخلی امکان پذیر نبود . به زعم وی حادثه 11 سپتامبر بر یک توطئه استوار بود و نظامیان آمریکایی در آن نقش داشتند . به گفته روشه ، لابی صهیونیستی ، گانگسترهای صهیونیستی و صهیونیستهای مسیحی کسانی هستند که سیاست آمریکا در مورد خاورمیانه را کنترل می کنند و آنها همه چیز و همه کس را با پول می خرند .
" تیری میسان " نویسنده فرانسوی کتاب " دروغ بزرگ " که نقش نظامیان آمریکا در توطئه یازدهم سپتامبر 2001 را بررسی کرده است در مرکز زاید سخنرانی و کتاب وی نیز توسط این مرکز به عربی ترجمه شد .
ج - عامل تعطیلی مرکز زاید :
پس از آنکه مرکز زاید فعالیت های خود را آغاز کرد ، سازمانهای صهیونیستی ، این مرکز را به عنوان یک مرکز سامی ستیز تحت نظر قرار دادند . انجمن ضد افترا گزارش مفصلی درباره فعالیت های مرکز زیاد منتشر و آن را مرکزی که فعالیت های ضد اسرائیلی ، ضد آمریکایی و ضد صهیونیستی را تبلیغ می کند ، معرفی کرد .
مرکز بین المللی مقابله با افراط گرایی ( IDGR ) نیز گزارش بسیار مفصلی درباره مرکز زاید تهیه و آن را یک محفل فکری منکر هولوکاست و آنتی سمیتیک معرفی کرد .
مهم ترین نهاد صهیونیستی که بیشترین تلاش برای تعطیلی مرکز زاید انجام داد ، مؤسسه تحقیقات رسانه ای خاورمیانه ( MEMERI ) بود . این سازمان یهودی - که در چندین کشور از جمله انگلیس ، آمریکا و سرزمینهای اشغالی شعبه دارد پس ازاشغال عراق توسط آمریکا نیز دفتری را در بغداد تأسیسکرد - تمامی فعالیت های مرکز زاید را تعقیب می کرد . ایگال کامرون رئیس MEMERIسال 2002 در سفر به آمریکا ( از انگلیس ) با نمایندگان کنگره دیدار کرد و گزارشی درباره مرکز زاید به آنها ارائه کرد .
به هر حال پس از تلاش گسترده سازمانهای صهیونیستی برای تعطیلی مرکز زاید ، این مرکز تعطیل شد .
د - واکنشها به تعطیلی مرکز زاید :
تصمیم دولت امارات متحده برای جلوگیری از ادامه فعالیت مرکز زاید از یک طرف با استقبال سازمانهای یهودی مواجه شد و از سوی دیگر اعتراض روشنفکران عرب را برانگیخت . انجمن ضدافترا به عنوان یکی از سازمانهای مهم یهودی که به شدت فعالیت های مرکز زاید را تعقیب می کرد ، با استقبال از تصمیم دولت امارات گفت ، این مرکز به مکانی برای طرح دیدگاههای ضداسرائیلی و ضدیهودی تبدیل شده است .
" آبراهام فاکسمن " مدیر این انجمن گفت ، امیدواریم اتحادیه عرب از تصمیم امارات مبنی بر جلوگیری از فعالیت های سامی ستیزی و ضدآمریکایی و ضداسرائیلی مرکز زاید پیروی کند و این مرکز را کاملاً متوقف نماید .
حاخام " آبراهام کوپر " رئیس " سایمون ویزنتال " نیز در این رابطه گفت ، ما از اولین سازمانهایی بودیم که از امارات متحده خواستیم این مرکز را که مبلغ انکار هولوکاست است ، تعطیل کند .
حاتم یوسف سخنگوی اتحادیه عرب که مقر آن در قاهره است ، ضمن ابراز ناراحتی از توقف فعالیت مرکز زاید گفت اتهام سامی ستیزی به این مرکز بی اساس است . وی گفت ما هنوز در جریان تصمیم دولت امارات قرار نگرفته ایم .
محمد خلیفه المورار مدیر مرکز زاید نیز با اعتراض به تصمیم دولت امارات ، هرگونه اقدام سامی ستیزی این مرکز را رد کرد . یکی از اعضای مرکز زاید نیز گفت ، این مرکز به کار عادی خود ادامه می دهد و هیچ کس نمی تواند مانع فعالیت آن شود و تمام کشورهای منطقه از ما در مقابل اتهام ناعادلانه ضدآمریکایی و ضدصهیونیستی بودن ، دفاع می کنند .
یکی از سخنگویان شورای همکاری خلیج فارس نیز گفت ، مرکز زاید که یک مرکز فرهنگی و روشنفکری است به کار خود به عنوان جزیی از اتحادیه عرب ادامه می دهد .
تندترین واکنش نسبت به جلوگیری از ادامه فعالیت مرکز زاید توسط روزنامه نگاران و روشنفکران عرب صورت گفت . در نامه ای که به امضای 1400 نفر از روزنامه نگاران ، روشنفکران ، اساتید دانشگاهها و دیپلماتها در سراسر کشورهای عربی ( 22 عضو اتحادیه عرب ) در حمایت از مرکز زاید ، منتشر شد ، نسبت به فشارهایی که باعث بسته شدن این مرکز از طرف رژیم صهیونیستی انجام شده است ، اعتراض شده است .
در نامه این افراد آمده است ، علت همبستگی با مرکز زاید این است که این مرکز در عرصه آگاه نمودن افکار عمومی در مورد قضایای عربی و در رأس آن قضیه فلسطین نقش ویژه ای دارد .
در بخش دیگری از این نامه آمده است ، فعالیت های مرکز زاید که به وسیله محققین مشهور انجام می شود ، جهانیان را تحت تأثیر قرار می دهد تا بفهمند که ملت فلسطین بیش از 50 سال است که از سرزمین خود اخراج شده اند و برای حقوق خود مبارزه می کنند .
در پایان این نامه از عمر موسی دبیر کل اتحادیه عرب و شیخ زاید بن سلطان آل نهیان رئیس امارات متحده عربی درخواست شده است ، تلاش خود را برای از سرگیری فعالیت های این مرکز انجام دهند .
مأخذ :
- نشریه رویداد و گزارش صهیونیسم ، مؤسسه تحقیقات علمی سیاسی ندا ، شماره 18 ، 3/6/1382 .