حطین ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


روستایی است عربی در 9 کیلومتری شهر طبریه ، که از لحاظ موقعیت جغرافیایی به علت مشرف بودن بر دشت حطین که به وسیله یک دریاچه طبیعی به دشت طبریه ، و به وسیله گذرگاههای کوهستانی به دشتهای جلیل سفلی متصل می باشد دارای اهمیت فراوانی است .

دشت حطین همانند سایر دشتهای جلیل سفلی به دنبال یک سلسله فعل و انفعالات تکتونی که منطقه را دربرگرفتبوجود آمد . بنابراین سطح زمینهای واقع در موازات شکافهای عرضی پایین آمد و دشتهای جلیل سفلی را به وجود آورد .

این دشتها به دلیل راههایشان که از مشرق به مغرب کشیده شده ، گذرگاههای تجارتی و غزوات جنگی در تمامی دورانها بوده و نبرد حطین که طی آن صلاح الدین ایوبی بر ارتشهای صلیبی پیروز گردید و بر تمامی جلیل تسلط یافت بر روی ج 2 ، ص 248 ، عکس سمت چپ

دشت حطین درگرفت .

روستای حطین بر روی دشتی با همین نام که از مشرق به مغرب کشیده شده و بین کوه " المزقه " و " ظهرالسور " و " ظهر الشقیف " در شمال و قله های حطین در جنوب محصور گشته ، بنا گردید و بین 100 تا 125 متر از سطح دریا ارتفاع دارد .

مساحت کلی روستا از 70 جریب تجاوز نمی کرد و طرح آن مثلثی شکل بوده که قاعده آن در جنوب شرقی و رأسش در شمال غربی واقع گشته بود .

خیابانهای روستا به علت وسعت زمین و پهن بودن آن راست و مستقیم بوده ، و مرکز آن در ناحیه شمال غربی که شامل یک بازار کوچک ، یک مدرسه ابتدایی و یک مسجد بود ، قرار داشت .

مساحت کل زمینهای وابسته به روستای حطین بالغ بر 764,22 جریب بود ، که 8 جریب آن به راهها و دره ها اختصاص داشت و 143 جریب آن به دست صهیونیستها افتاد .

دره " خنفور " که از کوه " المزقة " آغاز گشته و در منتهاالیه جنوب غربی دو روستای حطین و " نمرین " را از هم جدا می کند ، از میان زمینهای زراعتی روستای حطین می گذرد .

روستای حطین دارای خاکی حاصلخیز و آب و هوایی معتدل می باشد و وجود آبهای زیرزمینی و فراوانی باران در این روستا چشمگیر است ، به ویژه در قسمت شمالی دشت که چشمه ها و قناتها در سرتاسر کوه المزقة پراکنده اند .

تمام این مسائل سبب گردید که اغلب اهالی روستا به کار زراعت بپردازند و در نتیجه یک کشاورزی خوب و موفق در این ناحیه به وجود آید .

از مهمترین محصولات آن ، غلات ، و درختان میوه بود به خصوص زیتون که مساحتی بیش از دو هزار جریب را دربرگرفته بود .

جمعیت حطین به سال 1922 ، 889 نفر ، در سال 1931 ، 931 نفر ، بود و در سال 1945 به 1190 نفر رسید .

اهالی این روستا مقاومت شجاعانه ای در دفاع از سرزمین خود که منجر به پیروزی نهایی بر صلیبیها گردید از خود نشان دادند ، و در سال 1948 در مقابل صهیونیستها ایستادگی و مقاومت کردند ولی نیروهای اشغال گر بر آنها پیروز گشته و آنها را از منازلشان بیرون راندند . سپس روستا را ویران کردند و شهرکهای یهودی نشین " کفار زیتیم " در شمال شرقی و " احوزات نفتالی " در جنوب شرقی ، و " کفار حیتیم " را در مشرق حطین بر روی ویرانه های آن بنا نمودند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین - ج2 - ق 2 بیروت 1974 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 تابلو کوه طابور .