جعبری ، محمدعلی ( 1901 - 1980 )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۲ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


وی روحانی و یکی از رؤای سابق شهرداری الخلیل بود . در شهر الخلیل متولد شد ، تحصیلات ابتدایی و آمادگی را در آنجا گذراند ، سپس عازم مصر شد و وارد الازهرالشریف گردید و در سال 1918 به دریافت گواهی صلاحیت و در 1921 به مدارک عالی الأزهر و در 1922 به گواهی پند و ارشاد نایل آمد .

سپس به الخلیل مراجعت کرد و در حرم ابراهیمی به تدریس پرداخت و در همان موقع وارد دانشکده حقوق بیت المقدس شد و در سال 1931 به دریافت پروانه وکالت شرعی و نظامی نایل گردید .

در اواخر دهه بیست به عنوان رئیس انجمن جوانان مسلمان الخلیل برگزیده شد .

جعبری در فعالیت سیاسی فلسطینیها شرکت نمود و در هفتم ( ژوئن 1928 ) به عنوان نماینده شهر الخلیل در کنفرانس عربی فلسطینی حضور یافت و در ژوئیه 1936 دستگیر و روانه بازداشتگاه صرفند گردید .

او یکی از امضا کنندگان بیانیه ارسالی برای " الامه " بود که ثبات و پایداری آن را تحسین نمودند . وی همچنین یکی از امضا کنندگان نامه ارسالی به کمیسیون عالی عربی مورخ 6/7/1936 بود . این عده در طی نامه ای کمیسیون مزبور را بهاتخاذ موضع قاطع و اجتناب از تردید و سازشکاری تشویق نمودند . وی همچنین در کنفرانس قومی عربی که در سال 1937 در بلودان تشکیل گردید در کنار هیأت فلسطینی حضور داشت ( نک - : بلودان ، کنفرانس 1937 ) جعبری به جرگه حزب عربی فلسطینی به ریاست جمال الحسینی پیوست و در سال 1944 به عنوان عضو دفتر مرکزی آن برگزیده شد .

جعبری بعد از فاجعه سال 1948 پستهای متعددی را عهده دار گردید که آخرینش ریاست شهرداری الخلیل بود . هنگام وقوع تجاوز ژوئن 1967 او همچنان در این سمت باقی بود . وی یکی از اعضای کمیته مقدماتی بود که در تاریخ 29/10/1967 به منظور تکوین موجودیت فلسطین تشکیل شد ولی موفقیتی به دست نیاورد او با برخی از مقامات اسرائیلی روابطی برقرار نمود و این امر خشم ملی گرایان را تحریک نمود . وی در استقبال از این مقامات ، خواهان تحکیم رشته مودت بین اعراب و یهودیها گردید .

در انتخابات شهرداری که در مارس 1976 در کرانه غربی انجام گرفت ، ملی گرایان بعد از عنوان کردن شعارهای متعددی که بارزترین آن ( لغو طرح خودمختاری ) بود به پیروزی دست یافتند . فهدالقواسمه به عنوان رئیس شهرداری الخلیل انتخاب شد در نتیجه جعبری به گوشه عزلت پناه برد و از فعالیتهای سیاسی دست کشید . سرانجام در الخلیل از دنیا رفت و در همانجا به خاک سپرده شد .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 5 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. زعیتر ، اکرم : الحرکة الوطنیة الفلسطینیة ، بیروت 1980 .
  3. الکتب السنویة للقضیة الفلسطینیة ، الاعوام 1965 - 1976 مؤسسة الدراسات الفلسطینیة ، بیروت .