ترکان خاتون ( مقبره - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۲ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


این مقبره را شاهزاده ترکان خاتون دختر امیر طقتای بن سلجوقی ازبکی در سال 752ه - /53 - 1352م در بیت المقدس بنا نهاد . وی در همان سال فوت کرد و در همان جا به خاک سپرده شد .

این مقبره از دو اتاق تشکیل شده و دارای راه ورودی غربی است که ظاهرا در دوران اولیه به آن توجهی نمی شده و نیز به خاطر اهمال در بازسازی آن بسته شده سپس به جای آن مدخل جنوبی باز شده که آن یکی از همان دو پنجره قسمت جنوبی است که به گذرگاه باب السلسله مشرف می باشد . اتاق جنوبی مربع شکل می باشد و دارای گنبد ظریفی است که با مقطع هشت ضلعی پوشیده شده است . از طریق گذرگاه اتاق اول می توان به قسمت شمالی و دومین اتاق رسید که آن از اتاق اول کوچکتر است و ارتفاع سقف آن نیز کمتر می باشد . در آن ضریحی است که از غرب به شرق امتداد دارد و مستطیل شکل می باشد .

از ویژگیهای این مقبره این است که دیوار اصلی جنوبی آن مشرف به گذرگاه باب السلسله است این دیوار دارای ویژگیهای معماری ممالیک در بیت المقدس است که معمولاً در دیوار اصلی بنا تمرکز می یابد .

از آنجا ساختمانهای بناهای سلطنتی قدس مشخص است کنوزالقدس ، ص 212

[[ پرونده : | نمای دیوار داخلی ]]

که در جهت اصلی ساختمان متمرکز شده است . این بخش شاملبنایی است مستطیل شکل که دو پنجره مستطیل شکل دارد و میله هایی آهنی دور آن را پوشانده است .

بالای دو پنجره لوحی از سنگ مرمر دیده می شود که مزین به نقوش هندی است و بین آن دو پنجره کتیبه یادبودی وجود دارد که بیانگر نام واقف و سال ساخت آن می باشد . وضع کلی مقبره متوسط است .

مآخذ :

  1. نجم ، رائف یوسف : کنوزالقدس ، مؤسسة آل البیت ، چاپ اول ، عمان ، 1403ه - /1983م .
  2. اسعدی ، مرتضی : بیت المقدس ، انتشارات بنیاد دائره المعارف اسلامی ، چاپ اول ، 1368 .
  3. الموسوعة الفلسطینیة ، القدس ( المبانی الأثریة و التاریخیة فی - ) ، جلد سوم 1984 .