بیت ثول ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۰ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)


بیت ثول روستایی عربی است که در مرز شهرستان بیت‌المقدس و از سمت غرب و شمال غربی در مجاورت شهرستان رمله واقع است . از طریق جاده‌ای هموار به راه القدس - یافا که در 4 کیلومتری آن است مرتبط می‌شود . راه‌های هموار دیگری نیز آن را به روستاهای قطنه ، ابرغوشن ، ساریس ، دیرایوب ، یالو و قطاف پیوند می‌دهد . بیت ثول بر روی یک قطعه زمین کوهستانی و در ارتفاع 650متری سطح دریا واقع شده و بین دره‌ی العبد در شمال و دره‌ی الخمسه در جنوب آن ، امتداد یافته است . این دو دره به سمت شمال غربی سرازیر شده و در نقطه‌ای به نام دره‌ی المیش که یکی از مجاری علیای نهرالعوجا است به هم می‌پیوندند ارتفاع اراضی بین ثول به سمت شرق افزایش یافته و در محل " باطن العرش " که 2 کیلومتراز مرکز بیت ثول فاصله دارد ، ارتفاع آن به حدود 772 متراز سطح دریا می‌رسد .

بیشتر خانه‌های روستا از سنگ ساخته شده و شکل مستطیلی را به وجود آورده است که از دو بخش شرقی و غربی تشکیل می‌شود و در میان دو بخش شرقی و غربی ، مغازه‌ها و مسجد و گورستان قرار دارد . به سبب رشد عمرانی ناچیز در دوره‌ی قیمومیت ، مساحت بیت ثول از 13 جریب در سال 1945 تجاوز نکرده است . در روستا بعضی آثار باستانی مثل ستون و پایه‌های ساختمان وجود دارد و در اطراف آن نیز خرابه‌های باستانی مثل مسمار ، زبود ، الجراید و القصر یافت می‌شود ( نک : خرابه و اماکن باستانی ) و چاه المراح در فاصله‌ی یک کیلومتری غرب روستا واقع شده است . مساحت زمین‌های بیت ثول 4629 جریب است که 421 جریب آن تحت تملک صهیونیستها است . در زمین‌های روستا ، حبوبات و سبزیجات و درختان میوه که مهم ترین آنها زیتون است کشت می‌شود . زمینهای کشاورزی در شمال شرقی جنوب روستا امتداد یافته است . کشاورزی آن بر باران متکی است . بعضی از باغات آن

نیز توسط آب چشمه‌ی ثومان در جنوب بیت ثول ، آبیاری می‌شود . در سال 1922 جمعیت روستا 133 تن بوده ، در سال 1931به 182 تن رسید که در 43 خانه سکونت داشتند . در سال 1945 تعداد ساکنان روستا بالغ بر 260 تن گردید . در سال 1948 صهونیستها بیت ثول را اشغال کردند و مردم آن را بیرون رانده و خانه‌ها را ویران ساختند .

مآخذ :

  1. دباغ مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 8 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  • نقشه‌ی فلسطین : مقیاس ، نقشه‌ی قدس .