مؤسسه انجمن تفکر عرب

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۶ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


الف - معرفی :

انجمن تفکر عرب با نام اختصار (ATF) که تحت عنوان الملتقه نیز ثبت شده است ، در سال 1977 به عنوان یک مؤسسه مستقل فلسطینی در بیت المقدس تأسیس شد . این مؤسسه به سبب دارا بودن ساز و کارهای دمکراتیک ، محیطی را برای حضور سیاستمداران فلسطینی و نیز شهروندان مناطق مختلف فلسطین فراهم کرده است . از دید مؤسسان ، نقطه قوت این سازمان ، استقلال سیاسی است که به اعضاء اجازه می دهد حوزه فعالیت خود را گسترده تر سازند و اهداف مؤسسه را با آزادی بیشتری دنبال کنند .

مؤسسه ATF ، در ابتدای تأسیس ، تمرکز خود را روی مطالعات و تحقیقات علمی قرار داده بود ، اما بعدها فعالیت خود را به حیطه های مختلفی چون مسائل بحرانی ، گفت وگوهای عمومی و پروژه های علمی بلندمدت برای توسعه فلسطین نیز گسترش داد .

همچنین ، این مؤسسه به عنوان یکی از سازمانهای فلسطینی پیشگام در عرصه توسعه اقتصادی - - اجتماعی ، به مدت دو دهه ، نقش خود را با ارائه راهبردهای توسعه ایفا کرده است . مؤسسه انجمن تفکر غرب تاکنون موفقیتهای زیادی در جهت اثرگذاری بر افکار سیاستمداران و نحوه تصمیم گیری آنان داشته است . به گفته مدیران سازمان ، این مؤسسه رابطه بسیار نزدیک و محکمی با تشکیلات خودگردان فلسطین ، روشنفکران فلسطینی و نیز شهروندان مناطق مختلف فلسطین از جمله اهالی کرانه باختری و نوارغزه برقرار کرده است . از این رو ، چنین رابطه ای ، انجمن تفکر عرب را قادر به مشارکت فعال در بحث های پیرامون قانون اساسی فلسطین و پیش نویس آن ساخته است .

در پی امضای توافقنامه اسلو میان سازمان آزادی بخش فلسطین و رژیم صهیونیستی در سال 1993 ، این مؤسسه نیز فعالیتهایش را به منظور بازتعریف راهبردهای خود برای تطبیق با تغییرات جامعه فلسطین آغاز کرد و هدف نهایی خود را تأسیس یک دولت دمکراتیک مستقل در فلسطین در نظر گرفت و در راستای رسیدن به چنین هدفی موارد زیر را در دستور کار خود قرار داد :

  1. فرایند دمکراتیک و ملت سازی .
  2. ارتقای سطح آگاهی عمومی پیرامون توسعه .
  3. فرایند صلح .

ب - برنامه ها :

مؤسسه انجمن تفکر عرب برای رسیدن به هدفاصلی خود یعنی تشکیل یک دولت دمکراتیک مستقل در فلسطین ، اهداف میان مدت خود را فرایند دمکراتیک و ملت سازی ، ارتقای سطح آگاهی عمومی پیرامون توسعه و فرایند صلح قرار داد .

به منظور رسیدن به اهداف موردنظر ، این مؤسسه برنامه های خود را بدین نحو تنظیم کرده است :

در بخش فرایند دمکراتیک و ملت سازی ، اقدامات

زیر را انجام داده است :

  • تدوین و تنظیم اصول قراردادی ( در قالب آیین نامه ) انتخابات فلسطین .
  • تشویق به مشارکت عمومی فعال در انتخابات شورای قانونگذاری فلسطین .
  • مشارکت جامعه مدنی در عرصه سیاسی .
  • رهبری جوانان فلسطینی .
  • ترسیم یک مدل حکومت محلی در فلسطین .

در حوزه ارتقای سطح آگاهی عمومی پیرامون توسعه ، ATFبه افزایش آگاهی دانشجویان دانشگاه نابینایان ، در رشته کامپیوتر پرداخته و برای دستیابی به هدف سوم یعنی فرایند صلح نیز تحقیقات و پروژه های متعددی با عنوان صلح فلسطین و اسرائیل انجام شده است .

این مؤسسه تالارهایی را با عنوان تالارهای گفت وگو به منظور تحقق برنامه ها و اهداف خود ، طراحی نموده است .

ATF برای برگزاری جلسات بحث های عمیق و مفصل درباره مسائل مختلف فلسطین ، کنفرانسها و سمینارهایی را ترتیب می دهد که در آن سیاستمداران ، روشنفکران و دیگر قشرهای مختلف مردم حضور دارند . مزیت تالارهای گفت وگو این است که نتایج بحث ها و گفت وگوهای مطرح شده ، پس از تأیید از سوی مؤسسه ، در مجلات و بولتن های داخلی چاپ می شوند .

تالارهای گفت وگو به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از :

  1. مناظرات عمومی
  2. نشست های تالار شهر
  3. نشست های احزاب سیاسی
  4. کنفرانسها
  5. نشست های ویژه

ج - ساختار سازمانی :

هسته مرکزی انجمن تفکر عرب را هیأت امنای آن تشکیل می دهد که اهداف مؤسسه نیز توسط این هیأت تعیین می شود . هیأت امنا از رئیس ، قائم مقام رئیس و مخبر تشکیل شده است . رئیس هیأت ، جریس الخوری است . ولید مصطفی و داوود استانبولی نیز به ترتیب به عنوان قائم مقام رئیس و مخبر تعیین شده اند .

هیأت امناء ، خود به سه بخش تقسیم می شود :

  1. کمیته نظارت
  2. کمیته اجرایی
  3. حسابرسی

کمیته نظارت ، امور اداری و مالی سازمان را مورد بررسی قرار می دهد . رئیس این کمیته ، ثمرالنظر است .

کمیته اجرایی متشکل از هفت عضو ؛ رئیس ، دو قائم مقام رئیس ، دبیر ، خزانه دار و دو عضو دیگر است . رئیس کمیته اجرایی ، عباس عبدالحق است .

د - انتشارات :

مؤسسه ATF نتایج تحقیقات و مطالعات خود را به صورت کتاب ، مجله و گزارش منتشر می کند .

در این مؤسسه از بدو تأسیس تاکنون 80 عنوان کتاب با موضوعاتی چون حقوق بشر ، رسانه های فلسطینی ، سرمایه گذاری در فلسطین ، وضعیت بیت المقدس ، سیاستهای تخریبی اسرائیل ، توسعه اقتصادی ، نیروی کار ، منابع آبی و غذایی در فلسطین و غیره به چاپ رسیده اند .

همچنین ATF مجله ای را تحت عنوان " امور تعاون " که مجله رسمی مؤسسه محسوب می شود ، چاپ و منتشر می کند . این مجله که سردبیر آن عبدالرحمان ابوعرفه ( مدیر مؤسسه ) است ، دو بار در سال منتشر می شود .

" امور تعاون " شامل موضوعات اجتماعی - - اقتصادی از جمله : آب ، کشاورزی ، صنعت ، توریسم ، مدیریت و آینده بیت المقدس است .

ATF در بخش گزارشها : پیشرفتهای خود در عرصه دمکراسی و ایجاد نهادهای مدنی را انعکاس می دهد که از سال 1999 تاکنون هفت گزارش از سوی مؤسسه ارائه شده است .

مآخذ :

  1. http : //WWW. Israelipaleestinianprocon.org/
  2. http : //ssgdoc. bibliothek. uni-halle. de/
  3. WWW. Multaqa.org
  4. http : //WWW. atf.org. jo/index.php