کفرعنان ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


روستایی است عربی که در دورترین قسمت شرقی از ناحیه عکا واقع شده است . این روستا در بالای محلی که روستای کفار حنانیای رومی بر آن بنا شده بود پدید آمده و احتمالا این روستای رومی ( کفار حنانیا ) توسط زلزله ویران شده و کفر عنان که لفظ و اسمش از کفر حنانیا گرفته شده پس از تجدید بنای روستای ویران شده به وجود آمده است . کفرعنان در بالای توده خاک و تپه کوچکی در منطقه غربی جلیل جایی که شیب ارتفاعات و بلندیهای کوهستان به طرف غرب دریای مدیترانه می باشد ، بنا شده است و 582 متر از سطح دریا ارتفاع دارد .

خانه ها از سنگ و خشت ساخته شده و طوری به هم چسبیده اند که بین آنها جز بعضی از خیابانهای تنگ و ( مارپیچ ) چیز دیگری نیست . کفرعنان از مکانهای باستانی است که در آن پایه های ساختمانها و عمارت هایی که بر روی سنگهای آنها نقش و کنده کاری هست و نیز قبرها و غارهای باستانی و... وجود درد و در اطراف روستا نیز مکانهای تاریخی مثل ویرانه الشبا و زیتون الرامة موجودند و این آثار دلالت بر آبادانی آن محلی می کند که کفرعنان از زمان قدیم بر روی آن محل پایه گذاری شده است . روستا شاهد دگرگونی در جهت آبادانی و پیشرفت در زمان قیمومیت انگلیس براین سرزمین بوده است مساحت روستا به بیش از 21 جریب گسترش یافته است .

مساحت زمینهای تابعه کفرعنان بالغ بر 827/5 جریب می شود که 135/3 جریب آن مزروعی است و صهیونیستها هیچ مقدار از آن را صاحب نیستند . بیشتر این زمینها کوهستانی ارتفاع متوسط و برخوردار از مقدار مناسب آب باران که سالیانه برای سیراب کردن درختان یا با آن می بارد هستند . درخت زیتون از مهمترین درختان پرمحصول اطراف کفرعنان به شمار می آید . این درختان در اواخر دوره قیمومیت انگلیس در مساحتی به اندازه 145/1 جریب کشت شده است . حبوبات در یک مساحت کوچک در دشتها و درون دره ها کشت شده که این کشت متکی به آب باران می باشد زیرا آب چشمه ها وچاهها اندک بوده و تنها برای آشامیدن مورد استفاده قرار می گیرد .

تعداد اهالی روستا در سال 1922 بالغ بر 179 نفر و در سال 1931 ، 242 نفر می شود که در 47 خانه زندگی می کردند . در سال 1945 این تعداد به 360 نفر رسیده که نیروهای اشغالگر اسرائیلی اهالی روستا را در تاریخ 4/2/1949 آواره نموده و نیمی از آنها را به منطقه مثلث فرستادند و آنها را مجبور نمودند که از خط آتش بس گذشته و به منطقه نابلس بروند . زمانی که تعدادی

از اهالی باقی مانده روستای کفرعنان موجود در کشورهای دیگر از دادگاه عالی درخواست بازگشت به روستایشان را نمودند ، سربازان اسرائیلی خانه ها و منازل روستا را ویران ساختند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 7 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,1001 ، تابلوی عکا .