بنات یعقوب ( پل - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۱۲ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)


این پل بر روی رودخانه اردن در دو کیلومتری جنوب دریاچه حوله ( که اکنون خشک شده است ) و در 20 کیلومتری شهر صفد قرار دارد .

تاکنون دلیل قاطعی برای علت نامگذاری آن به دست نیامده است . برخی از پژوهشگران معتقدند که یعقوب پیغمبر در سر راه خود به حران برای دیدار دایی اش " لابان " و یا بازگشت از آنجا ، از این مکان گذشته است . عده ای دیگر می پندارند که علت این نامگذاری به کشته شدن شماری از یعقوبیان در ابتدای جنگ با فرنگیها در قرون وسطی باز می گردد .

[[ پرونده : | ج 1 ص 421 ]]

بعضی از روایات تاریخی یادآور می شوند که سلطان صلاح الدین ایوبی این پل را احداث کرد تا راه قافله رو را از فلسطین به دمشق پیوند دهد . این پل سپس در زمان ملک الظاهر بیبرس بازسازی شد .

پاره ای دیگر از روایات حاکی است که برپایی این پل و کاروانسرای مجاور آن در نیمه اول قرن پانزدهم میلادی انجام شده و در اواخر قرن شانزدهم تجدید بنا گردیده است .

در قرون وسطی و در ابتدای جنگهای صلیبی ، صلیبیون به اهمیت حیاتی این پل پی برده و در آنجا ( سال 583 هجری/1178 میلادی ) قلعه کوچکی ساختند که سال بعد به تصرف صلاح الدین ایوبی درآمد و او بنای آن را کامل کرد . هنوز بقایای این قلعه پابرجاست و جزو مکانهای تاریخی فلسطین نام برده شده است . شهابیون ابتدا در منطقه پل فرود آمدند اما پس از چندی به دره الیتم و حاصبیا کوچ کرده و در آنجا حکومت کردند .

ابوالفداء تاریخ ( پایان قرن هشتم هجری/چهارده میلادی ) از آن به نام نسبت یعقوب نام برده است . جهانگردان قرن چهاردهم که کاروانها را در حرکتشان از فلسطین به دمشق همراهی می کردند گفته اند که از رود اردن گذشته و سپس در کاروانسرای نزدیک پل استراحت می کرده اند . به احتمال زیاداین کاروانسرا در نزدیکی پل بنات یعقوب ، همان است که قبلاً ذکر شد . لازم به یادآوری است که در آنجا تعدادی کاروانسرا در امتداد راه قافله رو که از روی پل بنات یعقوب می گذشت بنا شده بود ، مانند کاروانسراهای اللجون ، التجار ، المبنیا ، جب یوسف و پل بنات یعقوب و تمامی اینها در منطقه خروجی بیسان قرار دارند .

پل بنات یعقوب از سنگ آتشفشانی که در آنجا زیاد یافت می شود ، بر روی چهار ستون ساخته شده و همواره در طول تاریخ اهمیت استراتژیک خود را حفظ کرده است . حفاریهای باستان شناسی در سال 1936 نشان داد که این منطقه از زمان عصر دیرینه پارینه سنگی مسکونی بوده است . امروز در آنجا پست نگهبانی و یک پادگان کوچک ارتش اسرائیل وجود دارد .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، بیروت 1972 .
  2. صایغ ، انیس : بلدانیه فلسطین المحتله ( 1948 - 1967 ) ، بیروت 1968 .
  3. حتی ، فیلیپ : تاریخ سوریه و لبنان و فلسطین ، بیروت 1958 .
  4. Robinson, E and Smith, E : Palestine mount sinai and Arabia Petraea III-QDAP.VI 1936.