عسلوج ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


روستایی عربی است که در مسافت 30 کیلومتری جنوب بیرالسبع قرار دارد . عسلوج در عربی به معنای دو شاخه درخت است . برای این روستا اهمیت خاصی است چون در راه بیرالسبع - - العوجا واقع شده است .

راه اصلی آسفالته که سیناء را به النقب متصل می کند . این راهها در خدمت بدوی های دوره گرد در داخل منطقه بوده است . کاروانهای تجاری در گذشته از این راه می گذشتند . همین دلیل بود که رژیم صهیونیستی را بر آن داشت تا بر این روستا و راههای آن مسلط شود .

عسلوج بر روی یک قطعه زمین ناهموار در نقب میانی بنا شده که خط تقسیم آبها بین رود عربه در شرق و دریای مدیترانه در غرب را نمایان می سازد و شامل مزارع و خانه هایی است که از افراد قبیله العرازمه است که در کرانه رود عسلوج سکنی گزیدند .

عثمانی ها در آن مسجدی بنا کردند . عسلوج دارای سه چاه آب گوارا است و در دره جنوب عسلوج چاه الثمیله قرار دارد . گفته می شود که محل تولد حضرت اسماعیل بن ابراهیم الخلیل در نزدیکی آن است .

عسلوج علاوه بر مسجدش دارای تعدادی مغازه برای مواد غذایی و مورد نیاز و پارچه برای بدوی های نزدیک روستا است . مانند عربهای العصیات و محمدیین و غیر آنها

کسانی که به روستا می آیند تا بعضی از تولیدات حیوانی شان را بفروشند و بعضی ملزومات نیازمندی هایشان را بخرند . مدرسه ابتدایی عسلوج در سال 1946 در جاده اصلی بین بیرسبع و عوجا تأسیس شد .

کشاورزی اندک اطراف عسلوج بر آب باران متکی است که حد متوسط سالیانه آن حدود 70 مم است . مهمترین غلات کشاورزی آن جو است . ساکنان همچنین به پرورش حیوانات مانند شتر ، گوسفند و بز می پرداختند و غذاهای آنها بیشتر بر دام های طبیعی در اطراف عسلوج متکی بود . پس از سال 1948 بیشتر افراد قبیله عزازمه از سرزمین خود به اردن مهاجرت کردند .

عسلوج در تاریخ 10/6/1948 مورد تجاوز صهیونیستها قرار گرفت و تعدادی از بدویان منطقه نیروهای داوطلب مصری و لیبیایی از آن دفاع کردند . لیکن نیروهای مهاجم صهیونیست غلبه کردند و در مدت زمان کوتاهی روستا را اشغال کردند تا اینکه ارتش مصر آن را باز پس گرفت و در دست آنها باقی ماند اما برای بار دوم در تاریخ 15/12/1948 صهیونیستها آن را اشغال کردند و از آنجا نیز اقدام به اشغال نقب جنوبی کردند . ( نک : جنگ 1948 ) .

صهیونیستها روستا را ویران کردند و بر روی زمینهای آن مستعمره " یفیفیم " را بین خلصه و عسلوج بنا کردند . همچنین در سال 1950 در گوشه عسلوج و زمینهای آن مستعمره " مشابی سده " را ایجاد کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 1 ، ق 2 ، بیروت 1966 .
  2. ابوطوضه احمد : بئرالسبع و الحیاة البللایة ، عمان 1979 .