عولم ( روستای - ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱
کلمه عولم گرفته شده از " أولاما " است و نام روستایی است که قبلاً به جای این روستا در زمان رومی ها قرار داشته است . روستایی عربی است که در جنوب غربی شهر طبریه قرار دارد و از آن در حدود 26 کیلومتر از طریق راه حدثا - - کفر کما فاصله دارد که 20 کیلومتر آن راه آسفالته است .
عولم در منطقه دشتی در ناحیه شرقی کوههای الجلیل پایینی به ارتفاع 240 متر بالاتر از سطح دریا ایجاد شد . دره عین در 500 کیلومتری شمال شرقی آن شروع می شود و به طرف غرب رفته و از شمال روستا می گذرد تا به رود رمان که در 5/1 کیلومتری شمال شرقی آن قرار دارد ، بپیوندد .
هر دو رود رود غزال را تشکیل می دهند که یکی از رودهای نهر بیره است . شاخه رود اردن که رود بیره در جنوب غربی روستا در فاصله سه کیلومتری می گذرد . اما رود اردن در حدود پنج کیلومتری مشرق آن می گذرد . از رودهایی که شعبه بیره و در زمینهای روستا جاری هستند ، تقامه است که از شمال آن تا فاصله 5/1 کیلومتری می گذرد و سپس به غرب رفته و بعد از آن به جنوب غربی می رود و رود شومر که مرز غربی زمینهای آن را تشکیل می دهد .
از طرف شرقی زمینهای روستا تعدادی رود شروع می شود که به رود اردن می ریزند و روستا دارای چشمه های زیادی است که از آن میان چشمه عولم در شمال و رمان در جنوب ، چشمه های طبقه الحدی در شمال شرقی و رودهای التینه در شرق ، عین الشیخ صخوه در جنوب و چشمه های وادی البیفه در جنوب شرقی آن قرار دارد
امتداد کلی روستا از شرق به غرب است و در سال
1931 در حدود 139 خانه در آن وجود داشت که خانه های اعراب المویلحات نیز شامل آن است . بیشتر خانه های عولم از سنگ و گل و سقف آن با چوب و نی و گل ساخته شده است . تعداد کمی از آنها نیز از سنگ و سیمان یا بتون مسلح درست شده اند .
در سال 1945 مساحت روستا به 58 جریب رسید . مساحت زمینهای آن 546/18 جریب بود . عولم در منطقه طبریه از نظر مساحت زمینها چهارمین روستاست . صهیونیستها در حدود 725/7 جریب از آن ( در حدود 7/41% ) از زمینهای آن را در اختیار دارند .
در سال 1922 در حدود 496 نفر در عولم زندگی می کردند که این تعداد در سال 1931 به 555 نفر رسیده است و اعراب مویلحات جزء آن هستند . در سال 1945 تعداد ساکنان عولم به 720 نفر رسید .
روستا دارای یک مسجد جامع و یک مدرسه ابتدایی برای پسران که در زمان عثمانیها ساخته شده است می باشد ولی این مدرسه در زمان تسلط انگلیس ها بسته شد . روستاییان از آب چشمه ها به ویژه آب چشمه عولم در آشامیدن و دیگر نیازهای ضروری استفاده می کردند .
اقتصاد روستا بر کشاورزی و دامداری متکی است و مهمترین کشتهای آن انواع مختلف حبوبات است ، سبزیجات تابستانی و درختان میوه مثل انجیر و انگور و انار نیز کاشته می شود . در سالهای 43/1942 در آن در حدود 410 جریب درخت زیتون قرار داشت که 200 جریب آن میوه ده بودند .
کشت درختان میوه در شمال و شمال غرب و غرب روستا متمرکز است . صهیونیستها ساکنان روستا را آواره کرده و در سال 1948 آن را ویران کردند .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مردا ، بلادنا فلسطین ، جلد 6 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
- نقشه فلسطین : مقیاس000,1251 ، تابلو کفرکما .
- نقشه فلسطین : مقیاس ، 000,501 ، تابلوهای العفوله و جبل طابور .