هیأت عالی پناهندگان فلسطین در سوریه: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۸
این هیأت که دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی می باشد در سوریه به موجب قانون شماره 450 تاریخ 25/1/1949 به خاطر تنظیم و ترتیب امور پناهندگان عرب فلسطین و کمک به آنها و تأمین احتیاجات مختلف آنها و به وجود آوردن کارهای متناسب با آنها و به وجود آمد . تا سال 1974 تحت عنوان " مؤسسه پناهندگان عرب فلسطین " شناخته می شد . این هیأت به صورت خاص امور زیر را سرپرستی و بر عهده دارد :
- تنظیم شناسنامه برای اسامی پناهندگان و احوال شخصی آنها و کسانی که در فلسطین فعالیت دارند . یک اداره مرکزی خاص مسئول این عمل می باشد که به نام اداره احوال شخصی و سرشماری معروف می باشد و تعداد آنها را از سال 1948 تا به امروز بایگانی و سرشماری نموده است .
- تأمین معیشت پناهندگان و پوشاک و اقامت دادن آنها در مناطق مختلف سوریه . فلسطینیان ثبت نام شده در این هیأت در مناطق و استانهای مختلف سوریه سکونت دارند . ولیکن استانهای خاصی مانند : استان شهر دمشق - استان دمشق ( حومه ) استان حلب ، استان درعا - استان حمص - استان لاذقیه - و بالأخره استان طرطوس متمرکز می باشند .
- ایجاد شغلهای متناسب برای پناهندگان در انواع و اقسام حرفه های کاری و یا خدمات دولتی در مناطق مختلف جمهوری عربی سوریه . قانون شماره 260 سال 1956 فلسطینیان ساکن سوریه را به عنوان سوری نامیده و از کلیه مزایای اتباع سوریه برخوردار خواهند شد . این هیأت جهت تحقق این اهداف با نمایندگان ملل برای کمک به پناهندگان و اشتغال آنها در خاور دور همکاری نموده است .
- دریافت بخششها و کمکهای مخصوص پناهندگان و پخش آنها بین پناهندگان .
- هر چیزی که متعلق به تأمین مسیر هیأت باشد .
- تماس با کلیه افراد و مؤسسات دولتی و ملی و
اداره های رسمی و جمعیتهای خیریه که برای تقویت پناهندگان فعالیت می نمایند و هر چیزی که متعلق به ارائه تسهیلات لازم برای رسیدن کمک هایی به آنها باشد .
- پیشنهاد تدابیر و سیاستهایی که متعلق به اوضاع و احوال پناهندگان و اقامت آنها در جمهوری عربی سوریه می باشد اضافه مشارکت در کنفرانسهای عربی و بین المللی که در رابطه با امور پناهندگان فلسطین و به ویژه قضیه فلسطین می باشد .
اداره هیأت عمومی پناهندگان عرب فلسطین با مدیرکل و با نظارت و مدیریت وزیر امور اجتماعی سرپرستی و اداره می گردد . هر کدام آنها وظایف خود را در اداره هیأت به موجب قوانین و سازمانهای نافذ در هیأت و مؤسسات عمومی دیگر انجام می دهند .
مدیر کل ریاست مجلس اداره هیأتی که وظایف خود را در مجلس اداری مشابه در اداره های بین المللی انجام می دهد ، بر عهده دارد . آن علاوه بر مدیر کل شامل تعدادی نماینده از وزارت دولت مانند وزارت دفاع ، وزارت کشور ، خارجه ، وزارت کار و امور اجتماعی و تعدادی از نمایندگان پناهندگان فلسطینی می باشد . با فرمان و حکم وزیر کار و امور اجتماعی بر اساس پیشنهاد مدیر کل تشکیل می گردد .
هیأت کل پناهندگان عرب فلسطین از اداره های مرکزی که مقر آن در دمشق بوده و اداره های فرعی دیگری که در استانهای دیگر وجود دارند تشکیل شده است . اما اداره های مرکزی عبارتند از : مدیریت کل ، اداره مالی ، اداره احوال شخصی و سرشماری ، اداره ارشاد و انتشارات ، اداره امور اجتماعی و بخش اسکان .
ولی اداره های فرعی در هرکدام از اردوگاههای یرموک در نزدیکی دمشق و در حلب و درعا و حمص و حماق و لاذقیه واقع شده اند . تقریبا کارهای اداره های مرکزی را انجام داده و همه آنها مستقیما با مدیر کل در ارتباط می باشند .
برای این فرعها و شعبه ها ، شعبه های دیگر در اردوگاههای مختلف که در تاریخهای مختلف از سال
1948 در زمینهایی که مالکیت آنها به دولت برمی گردد و یا املاک خاص مواطنین بوده و هیأت مذکور آنها را برای این اهداف خاص خود اجاره کرده است ، وجود دارد . این اردوگاهها به شکل زیر پراکنده شده اند :
- در مرزهای دو استان دمشق و شهر دمشق اردوگاههای :
یرموک ، جرمانا ، سیده زینب ، خان ذاالنون ، خان شیخ و سبینه .
- در استان درعا : اردوگاه درعا در جوار شهر ، به اضافه مجتمع اصل پناهندگان در هر کدام از روستاهای مذریب و جلین در غرب درعا .
- در استان حلب : اردوگاه نیربت و اردوگاه عین التل ( حندرات ) .
- در استان حمص : اردوگاه حمص ( پادگان خالدبن الولید ) .
- در استان حماة : اردوگاه حماة .
- در استان لاذقیه : اردوگاه لاذقیه .
به دنبال تجاوز پنجم ژوئن سال 1967 و کوچ کردن تعداد جدیدی از پناهندگان فلسطین از استان قنیطره به دو استان دمشق و درعا اردوگاههای جدیدی با مشارکت آژانس امدادرسانی بین المللی تأسیس شد . که در نزدیکی اردوگاههای قدیم پناهندگان فلسطین در شهر درعا و روستای جرمانا وسیده زینب و سبینه واقع شده است . این بدان معنی نیست که پناهندگان فلسطینی تنها در این اردوگاههای مذکور به سر می برند . اینها علاوه بر موارد ذکر شده تجمعات مسکونی دیگری در شهرهای سوریه و روستاها نیز دارند . از شهرها مهمی که دارای اردوگاههای فلسطینی هستند عبارتند از : دمشق ، حلب ، حمص ، حماة ، و لاذقیه و درعا و دوما . در آنجا همچنین مجتمع رمدان در نزدیکی شهر ضمیر در شرق دمشق و نیز مجتمع سعسع در جنوب غربی دمشق و مجتمع جلین و مزیریب در غرب درعا قرار دارد .
تعداد فلسطینیانی که اسامی آنها نزد هیأت عام پناهندگان غرب فلسطینی ثبت شده و در جمهوری عربی
سوریه سکونت دارند براساس سرشماری سال 1978 به 373/226 نفر می رسد . که به صورت اصلی و به شکل زیر در مناطق مختلف سوریه پراکنده هستند :
- در استان دمشق و شهر دمشق2 ) در استان قنیطره3 ) در استان درعا4 ) در استان حمص5 ) در استان حلب6 ) در دو استان لاذیقه و طرطوس7 ) در استان حماة8 ) در استان سویدا 424/148
964/14
746/19
959/10
759/16
448/5
388/4
203
در سال 1962 در اردوگاه یرموک در دمشق که یکی از بزرگترین مجتمع های فلسطینی در سوریه است ، کمیته محلی به وجود آمد که تحت اشراف سرپرستی هیأت عمومی پناهندگان عرب فلسطین عمل می نماید و زمام مجلس محلی در جمهوری عربی سوریه را برعهده دارد . اعضای این کمیته را مدیرکل هیأت مذکور تعیین می نماید . اما درآمد آن از طریق کمکهای دواة و اعانات حاصل می گردد .
مأخذ :
- الموسوعة الفلسطینیة : " الهیئة العامه للاجنین الفلسطینین .