سعدات ، احمد: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۷


احمد سعدات عبدالرسول دبیرکل جبهه خلق برای آزادی فلسطین دومین گروه بزرگ حاضر در سازمان آزادی بخش فلسطین " ساف " در سال 1953 در شهر البیره در نزدیکی رام الله در کرانه باختری رود اردن به دنیا آمد . خانواده اش در پی تجاوزات اشغالگران صهیونیست در سال 1948 از روستای دیر طریف به این منطقه مهاجرت کرده بود .

او دوران کودکی خود را در شهر البیره گذراند و دوران مدرسه خود را نیز در این شهر سپری کرد . وی سپس وارد رشته ریاضی در دانشسرای معلمان شهر رام الله شد و در سال 1975 از این دانشسرا فارغ التحصیل شد .

احمد سعدات پس از شکست اعراب در جنگ ژوئن سال 1967 وارد فعالیتهای سیاسی شد و در بخش دانشجویی آن مبارزات خود را آغاز کرد . او در سال 1969 به عضویت جبهه خلق درآمد .

سعدات تاکنون بارها به اسارت اشغالگران صصهونیست درآمده است که اولین آن در ماه فوریه سال 1969 بود و به سه ماه زندان محکوم شد و اندکی پس از آزادی باز در ماه آوریل سال 1970 دستگیر شد و 28 ماه را در زندانهای صهیونیستی سپری کرد .

وی در مارس سال 1973 بار دیگر دستگیر شد و چندین ماه را در زندانهای صهیونیستها گذراند . او در سالهای 1975 و 1976 نیز بارها دستگیر شد و در سال 1976 به چهار سال زندان محکوم شد .

سعدات پس از پایان این مدت ، در سال 1985 نیز دستگیر و به دو سال ونیم حبس محکوم شد . با آغاز انتفاضهاول ، اشغالگران صهیونیست باز هم او را دستگیر کرده و به 9 ماه زندان محکوم کردند . او در سال 1992 نیز به اسارت درآمد و بیش از یک سال را در زندانهای صهیونیستها گذراند .

پس از آنکه سازمان آزادی بخش فلسطین توافقنامه اسلو را امضا کرد و تشکیلات خودگردان فلسطین مسئولیت اداره مناطق خودگردان را در اختیار گرفت ، این تشکیلات احمد سعدات را دستگیر کرده و به زندان افکند . او در سال 1995 نیز بار دیگر دستگیر شد .

احمد سعدات پس از عضویت در جبهه خلق برای آزادی فلسطین مسئولیتهای گوناگونی را در داخل زندان و خارج آن بر عهده گرفته است .

او در سال 1981 و در جریان چهارمین کنگره سراسری جبهه خلق به عضویت کمیته مرکزی و سراسری این جبهه درآمد . در کنگره پنجم این جبهه که در سال 1993 برگزار شد ، سعدات باز هم به عضویت کمیته مرکزی و دفتر سیاسی جبهه خلق درآمد . او در آن زمان در بازداشت اشغالگران به سر می برد .

در ششمین کنگره سراسری جبهه خلق که در سال 2000 برگزار شد ، او مجددا به عضویت کمیته مرکزی و دفتر سیاسی جبهه خلق برگزیده شد .

او که از سالها پیش عضو کمیته مناطق اشغالی جبهه خلق بود ، در سال 1994 به عنوان رئیس این کمیته در تمام کرانه باختری انتخاب شد .

در پی ترور ابوعلی مصطفی دبیرکل پیشین جبهه خلق برای آزادی فلسطین در تاریخ 27/8/2001 ، کمیته های مختلف جبهه خلق برای انتخاب دبیرکل جدید گردهم آمدند و احمد سعدات را در ابتدای اکتبر سال 2001 به دبیرکلی این جبهه برگزیدند .

احمد سعدات پس از تأسیس جبهه خلق در سال 1967 و پس از انتخاب جرج حبش و ابوعلی مصطفی ، سومین دبیرکل این جبهه محسوب می شود .

گروهی از اعضای جبهه خلق برای آزادی فلسطین در تلافی ترور ابوعلی مصطفی دبیرکل جبهه خلق برای آزادی فلسطین ، رهام زیفی وزیر سابق گردشگری رژیم صهیونیستی و یکی از تندروترین سران رژیم صهیونیستی و مؤسس حزب افراطی مولیدت را ترور کردند .

در پی این حادثه و به سبب آنکه جبهه خلق مسئولیت این ترور را بر عهده گرفت ، رژیم صهیونیستی مقامات تشکیلات خودگردان را تحت فشار قرار داد تا اعضای این تیم و دبیر کل جبهه خلق یعنی احمد سعدات را به این رژیم تحویل دهند .

نظامیان صهیونیست به همین منظور مقر یاسرعرفات در استانداری رام الله را به محاصره درآوردند و این محاصره 2 ماه به طول انجامید . پس از این مدت میان مقامات تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی و انگلیس توافق شد که احمد سعدات و یکی دیگر از رهبران جبهه خلق ، بازداشت شده و به زندان اریحا منتقل و در آنجا تحت حراست نیروهای انگلیسی و آمریکایی نگهداری شوند .

این توافق بعدها به توافق " مقاطعه " ( استانداری ) شهرت یافت . به موجب این توافق که میان آمریکا ، تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی امضا شد ، با بازداشت احمد سعدات در زندان اریحا و تحت حراست نیروهای آمریکایی و انگلیسی ، نظامیان صهیونیست محاصره مقر عرفات در رام الله را پایان دادند .

مقام های رژیم صهیونیستی با آزادی زودهنگام " احمد سعدات " دبیرکل جبهه خلق برای آزادی فلسطین و " فواد الشوبکی " ناخدای کشتی " کارین A " مخالفت کردند .

خبر آزادی قریب الوقوع این دو فلسطینی را " محمود عباس " رئیس حکومت خودگردان فلسطین اعلام کرده بود .

منابع خبری رژیم صهیونیستی به نقل از " شائول موفاز " وزیر دفاع این رژیم گزارش دادند که وی با هرگونه درخواستی برای آزادی سعدات و شوبکی مخالف است .

موفاز تهدید کرد در صورت آزادی این دو از زندان اریحا ، اسرائیل بی درنگ آنها را بازداشت خواهد کرد .

" سیلوان شالوم " وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نیز تهدید کرد ، در صورت آزادی سعدات و شوبکی پساز عقب نشینی اسرائیل از شهر اریحا ، اسرائیل در ادامه مذاکرات با حکومت خودگردان تجدیدنظر خواهد کرد . " حییم رامون " از وزیران کابینه رژیم صهیونیستی هم ، ادعا کرد ، بهتر است احمد سعدات از زندان خارج نشود در غیر این صورت اسرائیل در هدف گرفتن او تردید نخواهد کرد .

رژیم صهیونیستی مدعی است که احمد سعدات دستور ترور " رهام زیفی " وزیر جهانگردی رژیم صهیونیستی را صادر کرده و اعضای جبهه خلق روز هفدهم اکتبر سال 2001 وی را ترور کردند .

" فواد الشوبکی " نیز به اتهام حمل غیرقانونی سلاح با کشتی باری موسوم به " کارین A " در سال 2002 دستگیر شد و در حال حاضر به همراه سعدات در زندان شهر اریحا زیرنظر مأموران امنیتی آمریکایی و انگلیسی زندانی است .

هر بار که تشکیلات خودگردان برای آزادی سعدات تصمیم می گیرد ، اسرائیل تهدید می کند که او را ترور یا بازداشت خواهد کرد . تشکیلات خودگردان نیز مدعی شده است که برای حمایت از جان احمد سعدات ، او را از زندان آزاد نمی کند .

دادگاه دیوان عالی فلسطین در تاریخ سوم ژوئن سال 2002 با بررسی قضیه بازداشت احمد سعدات ، این بازداشت را به سبب آنکه بدون محاکمه انجام شده است ، غیرقانونی خواند و خواستار آزادی فوری وی شد ، اما تشکیلات خودگردان از اجرای این حکم خودداری کرده است .

احمد سعدات و چهار تن از اعضای جبهه خلق به همراه سرتیپ فؤاد الشوبکی از افراد نزدیک به یاسرعرفات هم اکنون در زندان اریحا به سر می برند . اسرائیل شوبکه را به دست داشتن در جریان قاچاق اسلحه و ماجرای کشتی " کارین A " متهم کرده است .

در پی انتشار خبر بازداشت احمد سعدات به دست نیروهای اطلاعاتی تشکیلات خودگردان ، گروههای فلسطینی به این اقدام واکنش شدید نشان دادند .

جبهه خلق برای آزادی فلسطین با انتشار بیانیه ای از نسبت به نتایج بازداشت احمد سعدات ، به تشکیلات خودگردان هشدار داد .

این جبهه تأکید کرد ، دولت خودگردان به دلیل این عمل خود باید در برابر تمامی نیروهای اسلامی ، ملی و مردم فلسطین پاسخگو باشد .

این جبهه در بیانیه خود یادآور شد که در نهایت ، این اقدام به ضرر اوضاع داخلی فلسطین و روابط جبهه خلق با دولت خودگردان تمام می شود .

این جبهه همچنین هشدار داد : این دستگیری خطرات سیاسی مهمی به دنبال خواهد داشت ، زیرا نشان می دهد که دولت خودگردان به دنبال خواسته های اسرائیل بوده و دستورات آنان را اجرا می کند .

جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین نیز دستگیری سعدات را اقدامی تحریک آمیز دانست .

جنبشهای حماس و جهاد اسلامی نیز با صدور بیانیه ای در دمشق در واکنش به بازداشت احمد سعدات تأکید کردند که پاسخ این اقدام را با ادامه مقاومت و افزایش مبارزه علیه اشغالگران خواهند داد .

مأخذ :

  1. نشریه رویداد و گزارش فلسطین ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی - علمی ندا ، 28/4/1384 ، شماره 13 .