بیت المقدس ( کمیتۀ نجات - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
جز (۱ نسخه واردشده)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۰


مدت کوتاهی پس از اشغال سراسر بیت‌المقدس توسط اسرائیل در جنگ1967 ، مقامات رژیم اشغالگر ، قرار الحاق آن به موجودیت صهیونیستی ( اسرائیل ) را صادر کردند و آن را جزیی از اسرائیل شمردند . به دنبال آن ، تدابیر و اقداماتی در جهت اجرای این تصمیم اتخاذ گردید . مانند : انحلال شورای شهرداری ( عربی ) بیت‌المقدس و الحاق ادارۀ آموزش و مدارس آن به وزارت آموزش و پرورش اسرائیل ، چون اهالی بیت‌المقدس به مقاومت در برابر این اقدامات پرداختند و تصمیم خود را مبنی بر مخالفت با آن اعلام داشتند ، مقامات رژیم اشغالگر به ترور و سرکوب متوسل شدند ، بسیاری از اهالی را بازداشت کردند ، دادگاه‌های عربی را با اعمال زور به رام الله منتقل ساختند و شهردار بیت‌المقدس ، روحی الخطیب را با جمعی از اهالی مانند شیخ عبدالحمید السامح و دکتر داوود الحسینی به کرانۀ رود اردن تبعید کردند .

این اقدامات اثرات بسیار بدی در مردم عرب بر جای نهاد ، اعتراضات شدت یافتو یادداشت‌های بسیاری برای سازمان ملل متحد و مجامع بین المللی به ویژه دولت‌های عربی و اسلامی ارسال شد .

تبعید شدگان به منظور برانگیختن احساسات عمومی و دعوت رهبران و رؤسا به انجام اقدامات لازم جهت حفظ عربیت و اسلامیت بیت‌المقدس ، به فعالیت پرداختند . در پائیز سال 1967 م گردهم آئی ملی بزرگی با شرکت تعداد بسیاری از اردنیها و فلسطینیها ، به ویژه تبعیدیان در عمان تشکیل شد و سلیمان نابلسی ( یکی از نخست وزیران سابق اردن ) به ریاست آن انتخاب گردید . در نتیجه این گردهم آئی ، کمیته‌ای به نام " کمیتۀ نجات بیت‌المقدس " به ریاست سلیمان نابلسی و با شرکت فلسطینیها و اردنیها تشکیل شد اما سرشت فلسطینی بر آن غلبه داشت .

همه تبعیدیانی که از بیت‌المقدس آمده بودند و نیز گروهی از تبعیدیان کرانه به آن پیوستند . پس از در گذشت سلیمان نابلسی ، شیخ عبدالحمید السایح به ریاست کمیتۀ مزبور برگزیده شد .

کمیتۀ نجات بیت‌المقدس از زمان تشکیل ، مقری در عمان برای خود به وجود آورد و کارمندانی برای فعالیت در آن تعیین کرد . این کمیته از آن هنگام تاکنون با قاطعیت تمام خدمات مفیدی نسبت به مسألۀ بیت‌المقدس انجام داده است . یادداشت‌ها و بررسی‌های مهمی دربارۀ بیت‌المقدس برای دولت‌های عربی و اسلامی و مجامع بین المللی و سازمان ملل متحد ارسال داشته است .

کمیتۀ نجات بیت‌المقدس به ویژه پس از آتش زدن مسجد الاقصی توسط صهیونیستها ( نک : مسجد الاقصی ، آتش سوزی و حفاری‌های ) اقدامات جدی در جهت برانگیختن توجه عربها و مسلمانان نسبت به بیت‌المقدس و مقدسات اسلامی آن به عمل آورد ، و همچنین سهم عمده‌ای در افشای فعالیت اسرائیلیها برای از میان بردن مظاهر اسلامی و عربی بیت‌المقدس داشته است . این کمیته بیانیه‌های مفصل و مبسوطی در خصوص اقدامات اسرائیلیان به منظور یهودی کردن

بیت المقدس و طرح آنان برای استیلا بر حرم شریف ، و نیز استیلا بر زمین‌های مردم عرب و اوقاف اسلامی و آثار باستانی و تاریخی و بیرون راندن ساکنان عرب از مناطق پیرامون حرم شریف ، منتشر کرد و همچنین از ماهیت اهداف نهایی ، اسرائیلیان از عملیات حفاری و کاوش در صحن حرم و پیرامون آن پرده برداشت کمیته در افشاگری‌های خود از اطلاعات موثق اسناد رسمی که از داخل سرزمین اشغالی به دست می‌آورد استفاده می‌کرد

کمیتۀ نجات بیت‌المقدس کمک‌های مالی محدودی از دولت‌های اردن و لیبی و منابع دیگر عربی دریافت داشته و در نتیجۀ همین کمکها توانسته به فعالیت خود ادامه دهد و برخی از اعضای خود را به عنوان نماینده و به منظور دفاع از بیت‌المقدس و اسلامیت آن ، چه در برابر سازمان ملل متحد و کمیسیون‌های ویژه آن یا در کنگره‎‌های فرهنگی و علمی و عمومی ( به ویژه کنگره‌های یونسکو ) یا مجامعی که برای بررسی مسألۀ بیت‌المقدس تشکیل می‌شود ، مانند گردهم آئی دسامبر سال 1979 م در لندن ، به اروپا و ایالات متحده گسیل دارد .

مأخذ :

#الموسوعة الفلسطینیة : القدس ، لجته انقاذ - ، جلد سوم ، چاپ اول 1984 .