قادش جلیل: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۳


قادش کلمه کنعانی به معنای مقدس است قادش الجلیل شهر کنعانی است که قدیمی بوده و در شمال فلسطین قرار داشته و در محل آن امروزه روستای قدس که در 16 کیلومتری شمال شهر صفد واقع است ، قرار دارد . در عهد قدیم آمده است که آن ( یشوع : 20 : 1 - 9 ) یکی از شهرهای ششگانه پناهگاهی بوده که قاتل به آن پناه می برد تا مراحل تحقیق جرم تمام شود . اگر قتل عمدی بوده به خانواده مقتول تحویل می شده و اگر غیر عمد بوده قاتل در شهر می ماند و پس از مرگ کاهن بزرگ آن به خانواده اش برمی گشت .

آشوری ها این شهر را در قرن هشتم قبل از میلاد اشغال کردند و تعدادی از ساکنان آن را به عنوان اسیر به سرزمین خود منتقل نمودند . رومی ها آن را به نام کاداسا Cadasa یاد کرده اند و در زمان آنها از توابع صور پایتخت دریایی فلسطین بود . در زمان اسلام قدس زیباترین مناطق اردن بود . مقدسی در قرن چهام هجری/دهم میلادی درباره آن چنین گفته است که " شهر کوچکی است که بر روی کوه قرار دارد . در آن سه چشمه آب و یک مسجد

جامع و نخل قرار دارد و ساکنان آن به خیاطی و لباس دوزی می پردازند " .

در نزدیکی آن امروزه خرابه قدس ( الخریبة ) قرار دارد که حاوی بقایای معبد و محل دفن ساخته شده یا کنده شده در سنگهاست . در قرن گذشته جهانگرد ادوارد روبینسون از آن دیدن کرده و در خرابه های آن آثار دستگاه روغن گیرها را دیده است که دلالت بر زراعت درختان زیتون در گذشته دارد . اما خود روستا در سال 1833 متروک شده و اثری از کشاورزی در آن وجود ندارد . ولی قومی از حوران در آن سال 1844 اسکان یافتند و آن را آباد کردند و در اوایل قرن بیستم درختان زیتون در اطراف چشمه هایش پرورش یافت و در سال 1923 م به فلسطین پیوست .

کنعانیها شهرهایی دیگر را که اسم قادش بر خود داشتند ، بنا کردند که یکی از آنها در ساحل جنوب غربی دریاچه طبریه در نزدیکی سمخ و دیگری بین مجد و ( اللجون ) و تعنک و دیگری بر رود العاصی در سوریه و چهارمی در نزدیکی بیرالسبع قرار دارد .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 6 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  2. الأمن ، محسن الدمینی : خطط جبل عامل ، جلد 1 ، بیروت 1961 .
  3. المقدسی : احسن التقاسیم فی معرفة الاقالیم ، یورن 1906 .
  4. ادوارد رابینسون یومیات فی لبنان ، جلد 1 ، ( مترجم ) ، بیروت 1949 .
  5. سوسه ، احمد : العرب و الیهود فی تاریخ ، المجلد 2 ، دمشق 1975 .
  6. Elis, p : The men and the message of the old Testament, Minnesota, 1963
  7. Gordon, c : The Aneient near eart, New York 1956.
  8. Pritehard, j : Ancient near Eastern Texts Relaetd to the old Testament ( ANEt ) , princten 950.