صوبا ( روستای - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۹


روستایی است عربی که در فاصله تقریبی 10 کیلومتری غرب شهر قدس واقع شده و به سوی جنوب جاده اصلی قدس - - یافا - - کشیده شده و راه فرعی آسفالته ای به طول تقریبی سه کیلومتر به آن متصل است . راههای هموار این روستا را تا روستاهای عین کارم ، سطاف ، خربة اللوز ، جوده و خربة العمور و بیت ام المیس و قسطل مرتبط می سازد .

صوبا بر روی بخشی از کوه قدس بنا شده است . ارتفاع آن به 770 متر بالاتر از سطح دریا می رسد و دره صرار از سه کیلومتری جنوب آن می گذرد .

شاید نام صوبا دگرگون شده کلمه آرامی صوبیبا Soebaبه معنای ، خوشامد می باشد . روستا از دوره روم به نام صبوئیم Seboim شناخته شده است . صاحب معجم البلدان آن را ذکر کرده و گفته " صوبا با ضمه روستایی از روستاهای بیت المقدس " است .

صلیبیان در قرون وسطی دژی در محل صوبا بنا کردند که آن را بلمونت Belmont نام گذاشتند . صلاح الدین ایوبی به خاطر دست یافتن به بیت المقدس بعد از جنگ حطین آن را نابود کرد . صوبا محلی تاریخی است که بقایای قلعه فرنگیان و طاق ها و دیوارها و گورها را شامل می شود .

خانه های صوبا از سنگ ساخته شده و راههایش به شکل انبوه در بخش قدیمی روستا و به شکل طولی از بخش جنوبی جدید به گونه ای است که ساختمانها به شکلمحوری به موازات راه کوهستانی به راه قدس - - یافا امتداد پیدا می کند . روستا فاقد بهداشت و خدمات عمومی است .

مساحت زمینهای صوبا بالغ بر 103,4 جریب است . 15 جریب آن متعلق به صهیونیستها بود . حبوبات در دشتها و دره ها و درختان میوه در سراشیبی کوهها کشت می شود . مهمترین محصولات کشاورزی آن زیتون است که درختانش در 150 جریب کاشته شده و چشمه های آب در زمینهایش زیاد است و از آبش برای نوشیدن و آبیاری مزارع سرسبز استفاده می کنند .

مهمترین چشمه های اطرافش چشمه صوبا و چشمه الخراب در قسمت جنوب شرقی ، روستا و چشمه البدویه و رافا در شمال غربی صوبا است .

در سال 1922 تعداد ساکنان روستا 307 تن بود و در سال 1931 تعدادشان زیاد شد و به 434 نفر رسید که در 110 خانه زندگی می کردند . جمعیت روستا در سال 1945 به 620 نفر رسید و صهیونیستها صوبا را در سال 1948 ویران و ساکنانش را طرد کردند . سپس در سال 1949 مستعمره یهودی نشین " تسوفا " را در جایش برقرار کردند .

مآخذ :

  1. سوسه ، احمد : العرب و الیهود فی التاریخ ، دمشق 1973 .
  2. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 8 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  3. صایغ ، انیس : بلدانیة فلسطین المحتلة ( 1948 - 1967 ) ، بیروت 1968 .
  4. الوقائع الفلسطینیة : شماره 1375 ، ضمیمه شماره 2 و 1944 .
  5. حموی ، یاقوت : معجم البلدان ، جلد 5 ، قاهره 1906 .
  6. نقشه فلسطین ، مقیاس 000,501 ، تصویر قدس .