عوری ، امین: تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱
وی در شهرک بیت عور واقع در شمال شرق فلسطین به دنیا آمد . تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش گذارند . سپس در سن 10 سالگی همراه پدرش به بیت المقدس رفت و تحصیلات مقدماتی در دبیرستان را در آنجا به پایان رسانید . در سن بیست سالگی پدرش او را به قدیمی ترین دانشگاه دنیا یعنی دانشگاه الأزهر مصر فرستاد تا زیر نظر علمای زبده و فقهای دانشمند آنجا ، علوم دینی اسلامی را فراگیرد . تحصیل او در أزهر دوازده سال به طول انجامید و در پایان گواهی بین المللی موقت را دریافت کرد .
پدرش از علمای عالی قدر و فقهای فاضل قدس بود که در اداره فتوای شورای عالی اسلامی قدس پست مهم و حساسی را به عهده داشت .
شیخ امین تحت تأثیر رویدادها و مسائلی که در مصر می گذشت قرار گرفت . او می دید که چگونه اشغالگران انگلیسی بر سرزمین مصر مسلط شده و منافع آن را تصرف کرده و به اهالی آن ظلم و ستم می کنند و نیز شاهد تبلیغات ضد دینی و ضد ارزشی آنها بود .
وی وقتی تلاش و مقابله علمای أزهر را در برابر
تبلیغات مسیحی و غربگرایی و اشغالگری ملاحظه کرد ، به شدت تحت تأثیر قرار گرفت . این موضع گیری ها به ره توشه او در بازگشت به سرزمین مقدس فلسطین که به دست اشغالگران انگلیسی افتاده بود ، تبدیل شد .
او شخصی متواضع و پرهیزکار بود که از شهرت و آوازه دوری می کرد . اهل ریا و تظاهر نبود بلکه با سکوت و آرامش به مبارزه در راه خدا می پرداخت . از ظاهر شدن در برابر دوربین و انظار عمومی پرهیز می کرد چرا که معتقد بود هر کسی در راه خدا قدم بردارد ذره ای از عملش از خداوند پنهان نخواهد ماند .
وی فردی با هوش ، با ذوق و استعدادی درخشان و خوش فکر و پژوهشگر و محققی نکته سنج بود که با دقت و سرعت به بحث و مطالعه و جست وجو می پرداخت . به مسائل علمی و سیاسی و اجتماعی دوران خود آگاهی کامل داشت .
وقتی با مدارک عالی از دانشگاه أزهر شریف فارغ التحصیل شد به سرپرستی مسجد صخره شریف قدس منصوب گردید و خالصانه خدمت نمود تا اینکه به پست و منصب بالاتر و مهم تر نائل آمد و شورای عالی اسلامی او را دبیرکل ( مسئول دفتر ) صدور فتاوای تعیین کرد . وظیفه تدریس جامع قرطبی در مسجد صخره نیز به او واگذار شد . همچنین عضو دادگاه تجدید دینی قدس بود .
شیخ امین عوری عالمی بود که خداوند قدرت جهاد با زبان و شمشیر را به او داده بود . به مردم علوم دینی تدریس می کرد و از فلسفه جهاد برایشان سخن می گفت .
وی فردی مورد اعتماد و رازدار نزد مجاهدان به شما می رفت به طوری که امین آنها در قدس و نابلس و الخلیل در طول انقلاب 1936 و پل ارتباطی میان فرماندهان جهادی در شمال و جنوب فلسطین بود .
او به دنبال برآورده ساختن نیازهای مجاهدان بود . با شجاعت و اقتدار جنایات سربازان اشغالگر علیه مردم مسلمان فلسطین را افشا می کرد و مرتکب این جنایاتها را به شدت محکوم می ساخت و در برابر ظالمان ستمگر فریاد برمی آورد . در هیأتهای اعزامی به عنوان دبیر و نویسنده مذاکرات و گزارش جلسات شرکت می کرد .
در 30/5/1936 سربازان اشغالگر انگلیسی به همراهی پلیس و زیر نظر افسر کینه توز و سنگدل مسیحی اسیکرست - - که عملیات یهودی سازی فلسطین به نفع یهودیان را انجام می داد و با مخالفان اعلامیه بالفور و میهن
مستقل یهودی در فلسطین به شدت برخوردی کرد - - با تیراندازی به خانه های مردم اقدام بر بازرسی و تفتیش منازل آنان و ایجاد رعب و وحشت میان ساکنان آنها کردند .
در این میان به ضرب و شتم زن و مرد و کودک و پیر و جوان پرداختند و بیشتر ضربه ها را به سر آنان وارد می کردند . آنها در این اقدام از تخریب خانه ها و لگدکوب کردن مصحف قرآن کریم امتناع نکردند .
در پی این اقدام ، علما و قضات دینی ، گروهی را نزد کمیسر عالی فرستادند و ضمن آن جنایات وحشیانه و غیرانسانی انگلیسی ها را به شدت محکوم کردند . شیخ عوری از اعضای این گروه اعزامی با یادداشتی از سوی علما بود که در نتیجه کمیسر عالی قول داد مسأله را بعد از توقف اعتصاب و ناامنی ها مورد بررسی قرار دهد .
شیخ امین یقین داشت که چنین راه کارهای اعتراض آمیز و اعتصاب و تظاهرات و اعزام هیأت فایده ای ندارد و باید وارد جهاد و مبارزه شد و به جنگ با اشغالگران پرداخت و آنها را با زور از کشور بیرون راند . او می گفت این یهودیان کسانی هستند که برای تشکیل کشور یهودی در سرزمین مقدس فلسطین به اینجا آمده اند .
او تصمیم گرفت که به انتقام از حقوق قرآن کریم و پیروان سالخورده و کودکان شیرخواره دست به حملات و عملیات نظامی علیه این ستمکاران بزند . لذا نقشه حمله به مستعمره های یهودی نشین و نیروهای انگلیسی را طراحی کرد و فرماندهی عملیاتی که در حد فاصل بین " عیزریه " و " ابودیس " در مسیر اریحا به قدس و در سمت طور و سلوان و روستاهای شعفاط و قلندیه در گرفت به عهده داشت .
مجاهدان تصمیم گرفتند قطار حامل کالاهای یهودی از یافا به قدس را منفجر کنند . شیخ امین به عنوان یکی از عناصر اجرایی این مأموریت وظیفه اش را با نظم و دقت کامل و به صورت سری به خوبی انجام داد .
در 21 نوامبر سال 1936 شیخ امین برای ادای فریضه نماز عصر از خانه واقع در محله سعدیه قدس قدیمی به طرف مسجدالأقصی را افتاد . بعد از اقامه نماز ، شیخ در جمع مردم نمازگزار اعلام کرد که قصد دارد اقدام به بازرسی و سرکشی مساجد روستاهای نبی حسن واقع در جنوب غربی بیت المقدس مانند روستای عین کارم و الروحه و محله تاتار نماید . این مأموریت از سوی شورای عالی اسلامی به منظور بالا بردن اقدامات سری به عهده او گذاشته شده است .
شیخ از باب سلسله به طرف دروازه الخلیل که یکی از دروازه های معروف قدس است راه افتاد . سپس تا برکه سلطان پیاده ادامه مسیر داد و در آنجا تک سواری کیف به دست همانند کیفهای مبلغان عازم به روستاها منتظر او بود و ادامه مسیر را تا منطقه یونان در قدس جدید اول مسیر بیت صفافه با هم طی کردند ، راننده ای با هیکل معمولی روبه روی آنها ظاهر شد و با اشاره خاص به شیخ گفت که سوار شود شیخ چمدان را از دست فرد گرفت و به او دستور داد تا به جایگاه خود برگردد و به کسی چیزی نگوید . تا پایان موفقیت آمیز عملیات مسأله مخفی بماند .
سپس شیخ همراه راننده به بیت صفافه در جنوب قدس جدید رفتند و نزدیک نماز مغرب به آنجا رسیدند . نماز مغرب را در آنجا اقامه کرد و به طرف بتیر راه افتاد و زمان نماز عشاء به آنجا رسید . او با تعدادی از مجاهدان همرزم خود که قرار بود در عملیات او را همراهی کنند برخورد کرد و چمدان را که پر از مواد منفجره و دینامیت بود تحویل آنان داد .
رأس ساعت 11 شب 21/11/1936 انهدام قطار زیر نظر او به اتمام رسید . در این عملیات ترکشی به سر شیخ اصابت کرد و مغز او را مورد هدف قرار داد و در دم به شهادت رسید .
مآخذ :
- ابوفارس ، محمدعبدالقادر : شهداء فلسطین ، دارالفرقان للنشر و التوزیع ، اردن ( عمان ) . 1990 .
- حماده ، محمد عمر : إعلام فلسطین من القران الاول حتی القران الخامس عشرالهجری ، دارقتیبه ، 1985 .
- زعیتر ، اکرم : یومیات اکرم زعیتر - الحرکة الوطنیة الفلسطینیة ، بیروت 1980 .
- صافی حسین ، علی : یومیات اکرم زعیتر - الحرکة الوطنیة الفلسطینیة ، بیروت 1980 .
- نویهض ، عجاج : رجال من فلسطین ما بین بدایة القرن حتی عام 1948 ، منشورات فلسطین المحتلة ، بیروت 1986 .