ابوزریق ( روستای - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۳۱


روستای ابوزریق یک دهکده عرب نشین است که نامش از یک پرنده ی معروف گرفته شده است . " در فاصله ی 23 کیلومتری جنوب شرق حیفا* واقع شده و در طرف مشرق آن جاده حیفا - جنین قرار داد و یک جاده ی غیر آسفالته به طول نیم کیلومتر به آن مرتبط می گردد .

این روستا در شمال شرقی کوهپاه کرمل* بنا گردیده و 120 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . در فاصله 3 کیلومتری شمال شرقی آن نهر المقطع* جریان دارد و در نیم کیلومتری جنوب آن دره ی القصب قرار دارد . در شرق آن دره ی الجنب و دره ی دیگری که در آن آبهای چشمه البقر و چشمه جربه جریان دارد واقع شده و این دو دره ، دره ی ابوزریق را تشکیل می دهد . این روستا دارای چشمه های متعددی است از آن جمله چشمه البراک در شمال شرقی روستا ، چشمه های البقر و چشمه الجنب در شرق روستا می باشد . و اما چاه ابوزریق که روستا از آن سیراب می شود ، چاه کفریه ( رومانیه ) نام دارد که در فاصله 250 متری شرق روستا و در نزدیکی جاده ی حیفا واقع شده است .

منازل روستا به طور پراکنده و دور از هم از شمال غربی تا جنوب شرقی و در بالای لبه کوه ی کرمل و مشرف بر مرج ابن عامر* قرار گرفته و غالباً از سنگ و سیمان ، سنگ و گل و یا بتون آرمه ساخته شده و سقف برخی از آنها را چوب ، علف خشک و یا گل پوشانیده است .

در سال 1945 مساحت زمینهای روستا بالغ بر 6493 جریب بود و صهیونیستها در آن کوچکترین سهمی نداشتند . تقریباً نیمی از این مساحت را کوه ی کرمل و بقیه را مرج ابن عامر اشغال کرده است .

جمعیت ابوزریق در سال 1938 بالغ بر 406 نفر عرب بود ، و در سال 1945 تعداد آنها به 550 نفر رسید . در این روستا یک باب مسجد و یک باب مدرسه ی ابتدایی پسرانه وجود داشت که در آن کودکان روستای مجاور به نام ابوشوشه نیز تحصیل می کردند .

روستا از نظر اقتصادی عمدتاً به کشاورزی و دامپروری اتکا داشت ، مهم ترین کشت زمینهای روستا را انواع حبوبات تشکیل می داد . در فاصله سالهای 42/1934 ، جریب به کشت زیتون* اختصاص یافت . انواع دیگری از درختان میوه از قبیل پرتقال و غیره در شمال شرقی و جنوب روستا واقع شده و سبزیهای* مختلف در مساحتهای کمی کاشته شده است . در سال 1948 صهیونیستها ساکنین عرب روستا را از دیارشان آواره ساخته و آنها را تار و مار کردند .

مآخذ :

  1. دباغ مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 7 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس تصویر مجدو .
  3. نقشه فلسطین : مقیاس تصویر مجدو .