چاههای فلسطین

از دانشنامه فلسطین


درجه‌ی نسبتاً بالای حرارت در کلیه‌ی مناطق فلسطین ، همواره سبب کمبود باران و تبخیر قابل توجه آبهای سطحی بوده و از سوی دیگر ترکیب آهکی و نفوذپذیر صخره‌ها و ارتفاعات فلسطین تغذیه‌ی سفره‌های آب زیرزمینی شده و مجموعاً دو عامل ذکر شده از دیرباز فلسطینی‌ها را به استفاده از آبهای زیرزمینی به کمک حفر چاه ناگزیر نموده است .

عمق چاههای فلسطین از یک متر تا بیش از 500 متر نوسان دارد و چاههای مزارع ساحلی در غزه و خان یونس که " مواصی " نامیده می‌شوند ، عمقی در حدود یک متر دارند و با دور شدن از دشت ساحلی ، عمق چاهها افزایش می‌یابد و در تپه‌ها و دامنه‌های کوههای غربی به 60 الی 70 متر و در شیب غربی کوههای مذکور به 100 الی 250 متر می‌رسد و در مناطق کوهستانی همانند بیشتر چاههای منطقه‌ی بیت المقدس ، عمق چاهها حدود 500 متر می‌باشد .

تعداد چاهها در جنوب فلسطین به دلیل وجود مناطق کم باران صحرایی ( در جنوب منطقه‌ی الخلیل و غزه ) از 100 حلقه بیشتر نیست که اغلب آنها از قدیم در مسیر کاروان‌ها حفر شده و مهم‌ترین آنها چاهها " بئرالسبع " ( 24حلقه ) ، چاههای " عوجا " ( 5حلقه ) و چاههای " عسلوج " ( 3حلقه ) می‌باشد .

اگر چاههای مناطق جنوبی فلسطین به خاطر مشکلات اقلیمی و آب و هوایی با خطر خشک شدن رو به رو هستند ، چاههای سایر مناطق فلسطین ، که یکی از تکیه گاههای اقتصادی ملت فلسطین را تشکیل می‌دهند ، با مشکلی جدی از سوی رژیم صهیونیستی رو به رو می‌باشند . پس از اشغال کرانه‌ی غربی در سال 1967 ، رژیم صهیونیستی چاههای عمیق متعددی در این منطقه حفر نمود که در نتیجه تنها در منطقه‌ی " بردلة " 16 حلقه چاه و 11 چشمه خشک گردید و یا در منطقه‌ی " عوجا " پس از حفر سه حلقه چاه عمیق توسط مهاجران یهودی میزان آب ، چشمه این روستا تدریجاً کاهش یافته و سرانجام در سال 1979 کاملاً خشک شد و در نتیجه 1300 جریب مزارع موز ، 150 جریب مرکبات ، و 2000 جریب سبزیکاری در این منطقه از بین رفت و سه چهارم ساکنان منطقه ناگزیر به مهاجرت از آن گردیدند .

از 1810 میلیون متر مکعب آب مصرفی رژیم صهیونیستی در سال 1980 ( 1260 میلیون متر مکعب برای کشاورزی ، 150 میلیون متر مکعب برای صنعت و 400 میلیون متر مکعب برای مصارف خانگی ) بالغ بر 60 درصد آن یعنی 1000 میلیون متر مکعب با تکیه بر آبهای زیرزمینی برای رژیم صهیونیستی است ، در حالی که رود اردن و سایر رودخانه‌ها و چشمه‌ها حدود 700 میلیون متر مکعب از آب مورد نیاز فلسطین را

تأمین می‌کند بقیه نیز از طریق تصفیه‌ی آب دریا و یا تصفیه‌ی مجدد فاضلابهای شهرها حاصل می‌گردد .

مآخذ :

  1. صندوق قومی فلسطین : ( گزارش مسائل و سیاست‌های مربوط به آب در کرانه‌ی باختری ) تقریر الموارد السیاسات المائیه فی الضغة الغربیة .