هتحیاه ( جنبش - )

از دانشنامه فلسطین


جنبش هتحیاه یا البعث از نئوفاشیست ترین سازمانهای افراطی و نژادپرست در فلسطین اشغال شده است که به عنوان اعتراض به انعقاد قرارداد کمپ دیوید و پیمان صلح اسرائیل با مصر از جنبش " حیروت " منشعب شد و به صورت یک جنبش مخالف با این قرارداد ، به طور رسمی در سال 9/10/1979 توسط " یوفان نئمان " تشکیل

گردید . وی طی سخنرانی خود قبول قرارداد کمپ دیوید را یک عقب نشینی اسرائیل توصیف کرد .

گروه " هتحیاه " در زمینه مالی با شماری از گروههای تروریستی ، فاشیستی پیوندهایی دارد . وجه مشخص هتحیاه نسبت به سایر گروههای فاشیستی صهیونیستی آن است که به طور متوسط دارای سه نماینده در کنیست اسرائیل است . این گروه سه هفته پس از اشغال لبنان توسط نیروهای صهیونیستی در سال 1982 به ائتلاف دولتی پیوست .

وزیر این گروه در کابینه اسرائیل ، یوفان نئمان وزیر علوم و پیشرفت و رئیس کمیسیون وزارتی امور مهاجرت بود .

پس از مدتی از تشکیل این جنبش ، بخشی از گروه " گوش ایمونیم " و جنبش " جانبازان سرزمین کامل اسرائیل " بدان پیوستند . این جنبش همکاریهایی با جنبش کاخ " حاخام کاهانا " داشته است .

اهداف سیاسی این جنبش عبارت بودند از :

تجدیدنظر در قرارداد کمپ دیوید و صلح با مصر ، عدم عقب نشینی اسرائیل از مناطق اشغالی ، تشکیل حکومت اسرائیل در جولان ، سامره ، غزه و اسکان یهودیان در تمامی سرزمینهای اشغالی .

در آستانه پارلمان یازدهم این جنبش به جنبش " تسومیت " پیوست که " ایتان " رئیس سابق ستاد ارتش بنیانگذاران بود .

نظرات سیاسی " ایتان " عبارت بودند از :

  1. سرزمین اسرائیل از آن اسرائیلی هاست .
  2. ضرورت اقامت در تمامی سرزمینهای اسرائیل .
  3. صلح با اعراب بدون واگذاری یک وجب از خاک اسرائیل .
  4. بازگشت و عمل به فرهنگ و سنن عبری .
  5. تعمیق فرهنگ صهیونیسم .

به سبب تطابق دیدگاهها و مواضع جنبش هتحیاه با دیدگاههای این حزب ، این گروه تاکنون نقش عمده ای در پشتیبانی از دولت گسترش طلب آنها ایفا کرده است . از اظهارات یوفان نئمان با خبرنگار روزنامه معاریو " دوف

گلداشتاین " ویژگی توسعه طلبی دیده می شود . وی گفته است : " بی شرم و خجالت در برابر شما اعتراف می کنم که دیدگاه من نسبت به سرزمین لبنان تا رودخانه لیتانی شبیه نظر من به سرزمین اسرائیل است . "

این رویاهای گسترش طلبانه تنها مختص به نئمان نیست ، بلکه ویژگی مشترک تمامی رهبران برجسته و غیر برجسته جنبش هتحیاه و نیز تمامی هواداران صهیونگرای آن است . این امر نوعی از هماهنگی درونی برای این گروه ایجاد می کند که سرچشمه آن یگانگی هدف توسعه طلبانه و دیدگاههای دشمنی و نفرت نسبت به عربهاست .

اغلب طرفداران این جنبش از میان جوانان کم سن و سال و افراطی یهودیان شرقی و غربی می باشند .

جنبش هتحیاه در پارلمان دهم ، یازدهم و سیزدهم شرکت کرده و در دولت بیستم ، بیست و یکم و بیست و دوم نیز نقش داشت .

تعدادی از رهبران برجسته این جنبش عبارتند از : یوفان نئمان ، گیتولا کوهین ، گرشون شوحط ، رفائیل ایتان ، الیور فالدمان و حنان بورات که همگی راستگرای افراطی هستند .

مأخذ :

  1. خبرگزاری وفا : بولتن خبری وفا ، " سازمانهای جدید فاشیستی در فلسطین اشغال شده " ، شماره 1350 .