هالوتس ، دان

از دانشنامه فلسطین


الف - پیشینه خانوادگی و علمی :

ژنرال دان هالوتس (Dan Haloutz) در آگوست سال 1948 ( دو ماه پس از شکل گیری رژیم صهیونیستی ) از خانواده ای ایرانی تبار ( که پیش تر در سال 1935 به اسرائیل مهاجرت کرده بودند ) در تل آویو متولد شد و تحصیلات مقدماتی خود را نیز در آنجا سپری کرد .

وی پس از ورود به دانشگاه ، تحصیلات خود را در

رشته اقتصاد در دانشگاه تل آویو ادامه داد و پس از اخذ مدرک لیسانس در سال 1966 به نیروی هوایی اسرائیل ملحق شد . وی به زبانهای فارسی ، عبری و انگلیسی نیز تسلط دارد .

ب - سوابق نظامی هالوتس :

ژنرال دان هالوتس هیجدهمین رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی ، از جمله یهودیان ایرانی می باشد که به دلیل چند دهه فعالیت گسترده نظامی در (IDF)توانست به بالاترین مقام نظامی در ارتش اسرائیل دست یابد .

او فعالیتهای نظامی خود را در سال 1966 با ورود به دانشکده افسری نیروی هوایی اسرائیل ( IAF ) آغاز نمود و در سال 1968 به عنوان یک خلبان هواپیمای جنگنده با درجه ستوان دومی از این دانشکده فارغ التحصیل شد . پس از آن دوره آموزش عملیاتی هواپیماهای " ارگان " ( Urgan ) را طی نمود و پس از تکمیل این دوره در سال 1969 به اولین اسکادران فانتوم نیروی هوایی اسرائیل پیوست و تا پایان سال 1970 در این اسکادران خدمت کرد .

در ابتدای دهه 1970 وی به منظور انجام مطالعات آکادمیک ( در زمینه علوم هوایی ) ارتش را ترک کرد ولی با شروع جنگ یوم کیپور ( در سال 1973 ) مجددا وارد اسکادران فانتوم شد .

هالوتس در این جنگ ( 1973 ) بیش از 40 عملیات هوایی را انجام داد . وی در اواخر دهه 1970 بازنشسته شد و پس از آن به مدت چهار سال ( 1982 - - 1978 ) به عنوان خلبان ذخیره خدمت کرد تا اینکه در سال 1982 مجددا به نیروی هوایی اسرائیل ( IAF ) بازگشت و در سال 1984 نیز به مقام فرماندهی " اسکادران فانتوم " دست یافت .

در سال 1986 نیز فرماندهی واحد عملیاتی پروژه " هواپیمای لاوی " ( Lavi ) ( که مدلی از جتهای جنگنده می باشد ) را عهده دار شد که این پروژه به دلیل اعمال فشار آمریکا به اجرا درنیامد .

وی در سال 1991 به ریاست دپارتمان عملیاتی

IAF ( نیروی هوایی اسرائیل ) منصوب گردید و پس از آن ، مدتی نیز ریاست تیپ گولانی در ارتش رژیم صهیونیستی ( از جمله تیپهای نیروهای ویژه پیاده ارتش ، گیواتی و نحال از دیگر تیپهای این نیرو هستند ) را برعهده داشت .

در سال 1993 نیز هالوتس با درجه " سرتیپی " به ریاست اسکادران نیروی هوایی اسرائیل برگزیده شد و تا سال 1995 که به عنوان رئیس ستاد فرماندهی نیروی هوایی اسرائیل انتخاب گردید ، در این اسکادران مشغول خدمت بود .

در سال 1998 با دریافت درجه " سرلشکری " به سمت معاون رئیس ستاد کل ( نیروی هوایی اسرائیل ) منصوب شد و در آوریل سال 2000 نیز مسئولیت " فرماندهی نیروی هوایی " رژیم صهیونیستی را عهده دار گردید .

هالوتس در جریان انتفاضه الاقصی ، عملیات هوایی بسیاری را علیه فلسطینیان فرماندهی کرده است که از جمله مهمترین این عملیات می توان به عملیات کشتار سران و رهبران نظامی فلسطین ( که از آن تحت عنوان " کشتارهای هدفمند " یاد می شود ) اشاره کرد .

وی همچنین طی دوران تصدی مقام فرماندهی نیروهای هوایی ارتش رژیم صهیونیستی ( بین سالهای 2000 تا 2004 ) ، ضمن انجام اصلاحات عمده در درون نیروی هوایی این رژیم با سازمان ضدجاسوسی اسرائیل ( شین بت ) نیز همکاری نزدیک و گسترده ای داشت .

انتصاب هالوتس به مقام معاونت رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل در ژوئن سال 2004 از مهمترین پستهای او تا قبل از تصدی مقام ریاست ستاد مشترک ارتش می باشد .

با پایان یافتن دوره خدمت یعلون و عدم موافقت موفاز با تداوم دوره ریاست وی بر ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی ( به دلیل اختلافات شدید وی با شخص شارون و وزیر دفاع ) ، کابینه رژیم صهیونیستی در تاریخ 13 مارس ( 2005 ) با پیشنهاد موفاز مبنی بر انتصاب دان هالوتس به سمت رئیس جدید ستاد مشترک ارتش موافقت نمود و به این ترتیب هالوتس به عنوان هیجدهمین رئیس این ستاد ،

رسما فعالیت خود را در اول ژوئن 2005 آغاز کرد .

ج - دیدگاهها و مواضع :

افکار و اندیشه های سرلشکر " دان هالوتس " پیرامون مسائل و موضوعات مختلف ، با توجه به نزدیکی و ارتباط گسترده وی با چهره های راستگرای لیکود از جمله شخص آریل شارون نخست وزیر رژیم صهیونیستی و رهبر حزب لیکود که نقش عمده ای را در انتصاب وی بدین سمت داشته است . بالطبع تابع گرایشات راستگرایانه می باشد که در ذیل به طور مختصر مورد بررسی قرار می گیرد :

1 - مذاکرات صلح :

هالوتس از چهره های تندرو و افراطی است که هر گونه توافقنامه صلحی با طرف فلسطینی را امری بی فایده دانسته و تنها معتقد به استفاده از روشهای مسلحانه و خشونت آمیز در قبال فلسطینیان می باشد .

2 - موضوعات مورد مناقشه صلح :

هالوتس نیز همچون دیگر شخصیتهای نظامی و سیاسی رژیم صهیونیستی ( اعم از چپ ، راست و مذهبی ) موضوعات مناقشه برانگیزی چون قدس ، آوارگان ، مرزهای 1967 و دولت مستقل فلسطینی را به عنوان خطوط قرمز رژیم صهیونیستی در مذاکرات سازش می داند و هر گونه امتیازی به طرف فلسطینی ، در هر یک از موارد فوق را عدول از این خطوط ( قرمز ) و زیانی جبران ناپذیر برای امنیت اسرائیل می داند .

3 - دیوارحائل :

هالوتس در این زمینه ، طی ارائه گزارشی به اعضای کمیسیون امور خارجه و دفاع کنست اعلام کرد که هدف اصلی ارتش ( تحت فرماندهی وی ) به اتمام رساندن پروژه ساخت دیوارحائل تا پایان سال جاری میلادی می باشد .

4 - طرح عقب نشینی :

هالوتس از جمله حامیان طرح شارون مبنی بر

عقب نشینی از نوارغزه بوده و موضوع اجرای طرح مذکور را از اولین و مهمترین مأموریتهای خود در پست فرماندهی ستاد کل ارتش اسرائیل می داند .

5 - مواضع هالوتس در قبال ایران :

هالوتس دولت جمهوری اسلامی ایران را به عنوان اصلی ترین و بزرگترین دشمن اسرائیل پس از سقوط رژیم صدام می داند . وی همچنین ضمن هشدار نسبت به برنامه های هسته ای ایران ، خواستار افزایش فشارهای بین المللی بر دولت ایران به منظور توقف برنامه های هسته ای آن کشور می باشد .

مأخذ :

  1. بولتن رویداد و گرایش اسرائیل ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی - علمی ندا ، 18/3/1384 ، شماره 250 .