نصار ، نجیب ( 1948 - 1865 )

از دانشنامه فلسطین


یکی از رهبران مبارزه با صهیونیسم در مطبوعات

عربی در فلسطین بود . در روستای عین عنوب در نزدیکی شویفات لبنان در سال 1865 متولد شد و در منطقه سوق الغرب درس خواند . سپس به طبریه رفت و به عنوان داروساز بیمارستان اسکاتلندی آن مشغول به کار شد . در طبریه مشغول به کشاورزی گردید و خیلی زود از وضعیت اسکان یهودیان اطلاع یافت . همچنین در سال 1905 بر بحث صهیونیستی در دایرة المعارف یهود اطلاع پیدا کرد و این جریان را مطالعه نموده و حمله ای را برای شناخت حقیقت صهیونیسم و طمع ورزی های آن در مقالاتی در دو روزنامه مقطم در قاهره و لسان الحال در بیروت شروع کرد .

نجیب نصار در سال 1908 به حیفا رفت و روزنامه کرمل را بنیان نهاد . او در روزنامه اش خطر صهیونیستی را که برای اشغال فلسطین و اخراج اهالی آن برنامه ریزی می کرد هشدار داد و گفت صهیونیسم نهضت عربی به وجود آمده را تهدید می نماید .

همچنین او طرفداران صهیونیسم در مطبوعات مصر و لبنان را رد می کرد و شدیدا به اندیشه توافق بین رهبران صهیونیستی و عرب حمله کرد . اندیشه ای که در سالهای 1913 و 1914 در روزنامه های مقطم و اهرام مطرح می شد . او از حمله خود زمانی دست بر داشت که از اندیشه نزدیکی و توافق گروههای ملی برای مواجه با خطر صهیونیستی که تمامی سرزمینهای عربی را تهدید می کرد و وجوب دفع این خطر با وسایل مختلف فارغ شد . وی همچنین مجموعه ای از این مقالات را در کتابی تحت عنوان " صهیونیسم : تاریخ ، اهداف ، اهمیت آن " منتشر کرد .

مقامات نظامی ترکیه در خلال جنگ جهانی اول او را تعقیب کردند و او خود را بعضی وقتها مخفی می کرد سپس خود را تسلیم نمود و در سال 1918 روانه زندان دیوان عرفی در دمشق گردید . تا زمانی که دادگاه عادی حکم به بیگناهی او داد و او به فلسطین و روزنامه الکرمل برگشت و مبارزه خود را ادامه داد .

او در سال 1920 خواهان تأسیس دفاتر تبلیغات عربی در اروپا برای افشای اهداف صهیونیسم و نقشه های آن شد و فریاد خود را بلند کرد ، نسبت به فروش زمینها

هشدار داد و ندای وحدت ملی فلسطین را سر داد و با عده ای از روشنفکران و سردبیران روزنامه ها برای تأسیس گروههای فلسطینی به منظور مقاومت در مقابل صهیونیسم در داخل و خارج فلسطین همکاری کرد .

همسرش ساذج نصار یکی از پیشگامان مبارزه زنان در فلسطین بود در نگارش کرمل او را یاری داد و در سال 1938 برای مدت تقریبا یک سال تسلیحاتی به انقلاب در بیت الحم بازداشت شد . مقامات قیمومیت بریتانیا چندین بار انتشار کرمل را متوقف کردند و سرانجام در سال 1944 در سایه دستورات عرفی که در خلال جنگ جهانی دوم صادر شد این روزنامه را تعطیل نمودند .

در 12/3/1948 نجیب نصار در اثر یک بیماری شدید در ناصره جان باخت و سیره نکویی و تعدادی کتاب از خود به جای گذاشت از جمله کتاب " صهیونیسم " ، " نجدة العرب " ، " مفلح الغسانی ، " ذمة عرب " و " الزراعة الجافة " .

مآخذ :

  1. روزنامه الکرمل 1909 - 1914 .
  2. قاسمیة ، خیریه : نجیب نصار فی جریده الکرمل 1909 - 1914 ، مجله شؤن فلسطینیة ، شماره 23 تموز 1973 .
  3. عودات ، یعقوب : من أعلام الفکر و الادب فی فلسطین ، عمان 1976 .