ناقوره ( دماغه - )
محدوده جبل عامل در جنوب غربی ارتفاعات ناقوره ، تابع استان جنوب لبنان بین روستاهای ناقوره و علماالشعب تمام می شود و ارتفاعات ناقوه در سمت غرب تا دریا پیش رفته و در آن دماغه ناقوره سنگی کوچکی است .
اهمیت این دماغه برمی گردد به اینکه در طول زمان نقطه طبیعی فاصل بین ساحل سوریه شمالی و سوریه جنوبی بوده است . در توافقنامه سایکس - پیکو این دماغه و منطقه آن ابتدای مرزهای سیاسی بین لبنان و فلسطین قرار گرفت و از آن پس تعدیلاتی در آن صورت نگرفت و تا به امروز همچنان باقی مانده است .
مرزهای شرقی از آن جدا می شود و خط تقسیم آبها
در ارتفاعات ناقوره را سیر می کند . قله های این ارتفاعات در شمال روستای البصه از 390 متر تجاوز می کند . این ارتفاعات پوشیده از درخت و گیاهان در دو دامنه لبنانی و فلسطینی آن می باشد . اما خود منطقه دماغه عادی است و در آن سنگهای کلیسی و دولومیتی که بیشتر از سینومانی - - تورونی ( دوره دوم زمین شناسی ) می باشد یافت می شود که بشتر رنگ سفید دارند .
همین امر باعث شده که دماغه ناقوه رأس الابیض ( رأس سفید ) نیز نامیده می شود . در نزدیک رأس صخره های دوره دوم با صخره ها و رسوبات دوره چهارم به هم می رسند که درنتیجه ایجاد شده که دامنه های ارتفاعات ناقوره جنوبی در محور عمومی شرقی - - غربی از آن سیر می کند . این شکستگی است که منجر شده دامنه جنوبی فلسطینی دارای شیب بیشتری از دامنه شمالی لبنانی گردد .
راههای مواصلاتی خشکی ساحلی بین لبنان و فلسطین از دماغه ناقوره عبور می کند ( نک : راهها ) . تونلهایی در سنگهای پیشرفته تا آبهای دریا به صورت مرتفع حفر شده است . اسرائیل بعد از سال 1948 مستعمره " کفار روش هانقراه " را بر ساحل در نزدیکی نقطه مرزی فلسطین و لبنان بنا کرد .
مآخذ :
- نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو ناقوره .
- نقشه زمین شناسی فلسطین : مقیاس 000,2501 .
- صایغ ، انیس : بلدانیة فلسطین المبحتله ، بیروت 1968 .