نابلس ( کنفرانس - 1931 )

از دانشنامه فلسطین


در فاصله بین 31/7 و 1/8/1931 کنفرانس موسوم به کنفرانس تسلیحاتی در نابلس تشکیل گردید . جمعیت ملی عربی ( که نام جدید جمعیت اسلامی - مسیحی بود ) به آن دعوت نمود و تعداد زیادی از نمایندگانی که از بیشتر شهرهای فلسطین نمایندگی داشتند در آن حضور یافتند .

کنفرانس تسلیحاتی در زمینه مطالبه پایان بخشیدن به سیاست مسلح ساختن مستعمرات صهیونیستی و دعوت به مسلح شدن تصمیماتی اتخاذ نمود ، در حالی که حکومت با این درخواست ها موافقت نکرد و مقرر گردید کمیته ای اجرایی برای پیگیری این تصمیمات تشکیل گردد .

در 17/8/1931 پیمانی بین کمیته اجرایی نشأت گرفته از کنفرانس تسلیحاتی و کمیته کنفرانس نابلس بر سر برگزاری کنفرانس نابلس ایجاد گردید تا تمامی اعمالی را که حکومت برخلاف قوانین و گزارشات رسمی صادر شده برای مصلحت عرب به آن دست می زند مورد توجه و نگرش قرار دهد .

کنفرانس نابلس روز 18/9/1931 ، یعنی در همان روزی که دارندگان مطبوعات عربی کنفرانس خود را در یافا تشکیل دادند برگزار گردید .

خواسته های جنبش وطنی در این دو کنفرانس در

مورد استقلال در چهارچوب وحدت عربی متمرکز بود . ولی کنفرانس نابلس دارای مفهومی بزرگتر و آثاری وسیع تر بود . طی آن جوانان به صفوف رهبری جنبش ملی راه یافتند و پرچم دعوت به بهبود بخشیدن به اوضاع اقتصادی کشور را به دست گرفتند و سیاست سازش و همکاری با قدرتی را که شماری از سیاستمداران قدیمی و محافظه کار اختیار کرده بودند را مورد انتقاد قرار دادند .

کنفرانس تصمیمات زیر را اتخاذ نمود :

  1. مادامی که حکومت انگلیسی اداره مستقیم این کشور را در دست دارد هر سیاستی که به همکاری عرب با این حکومت تعلق گیرد محکوم به شکست است و این امری است که در سیزده سال گذشته به طور کامل ثابت شده است . از این رو کمیته اجرایی عربی و هیأتهای ملی در کشور باید این حقیقت را بفهمند و این سیاست شکست خورده را رها کنند و با حکومت جز براساس مطالبه استقلال در ضمن وحدت عربی یا آن برنامه های اقتصادی و سیاسی که به این استقلال بینجامد سازش و همکاری نکنند .
  2. در مورد شایعات صهیونی مربوط به تفاهم و سازش با عرب ، برای آنان شایسته است که بار دیگر اعلام کنند که تا زمانی صهیونیستها بر پیروی اصولی که مخالف ملی و سیاسی عرب است اصرار می ورزند این تفاهم بین دو گروه غیر ممکن است .
  3. حکومت نیمی از درآمدی را که صرف ایجاد مانع برای ما می نماید از طریق گمرکات به دست می آورد بنابراین باید تمام کالاهایی که از طریق گمرکات وارد می شود مورد تحریم ( بایکوت ) قرار گیرد . برای موفقیت در اجرای این امر ، باید کمیته ای برای وضع نقشه ها و طرحها و اتخاذ تدابیر و انتشار آن در میان مردم برنامه انتخاب گردد و [گرو] برای موفق ساختن این اجرای رواج صنایع ملی در این برنامه است . کشور باید همه آنچه را که در آمدی برای بودجه حکومت دارد و امکان تحریم آن هست مورد تحریم قرار دهد .

بنابراین از استعمال دخانیات تا جاییکه ممکن است خودداری نماید و از ارسال تبریکات و تهنیت و تسلیت با

تلگراف خودداری ورزد و تا می تواند از تلفن استفاده نکند .

  1. به منظور تحقیق آن کنفرانس جوانان کشور را برای انعقاد کنفرانسی فرا می خواند که در آن صفوف خود را سازمان دهند و این مبادی و اصول را در آن مقرر دارند و اجرای آن را سرلوحه کارهای خود قرار دهند . با تأکید این نکته برای جوانان که این کار امانتی برعهده آنان است و با بیانیه ای [خطاب] به بانوان خواستار ترک استفاده از لباسهای اروپایی شود .
  2. ] باید [تبلیغات خود را در آینده به شرق و جهان عرب متوجه سازیم ، زیرا ما به عنوان محافظان و خادمان این اماکن در جهان اسلام بهترین یاور را می یابیم ، بنابراین در این کشورها مراکزی برای نشر تبلیغات برای مسأله فلسطین تأسیس می کنیم .
  3. توجه به اجرای برنامه صندوق امت در تمام نواحی فلسطین .

حاضران در پایان کنفرانس برای تعهد به مقررات آن و ایستادگی در برابر دشمنان و همکاران آنها سوگند یاد کردند .

مآخذ :

  1. کیالی ، عبدالوهاب : تاریخ فلسطین الحدیث ، بیروت ، 1970 .
  2. کیالی ، عبدالوهاب : وثائق المقاومة الفلسطینیة العربیة ضدالاحتلال البریطانی و الصهیونیة . 1918 - 1939 ، بیروت 1968 .
  3. خله ، کامل محمود : فلسطین و الانتداب البریطانی ، 1922 - 1939 ، بیروت ، 1974 .
  4. دروزه ، محمد عزه : القضیة الفلسطینیة فی مختلف مراحلها ، صیدا ، بیروت ، 1959 .

نشریه جامعه کشورهای عربی ، قدس ، 20/8 ، 25/8 ، 21/9/1931 .

  1. المقطم ، قاهره : 5/8 ، 11/8 ، 20/8 ، 23/8 ، 26/8 ، 27/8 ، 23/9/1931 .
  2. الشوری ، قاهره ، 5/8/1931 .