مرکز فلسطینی صلح و دموکراسی

از دانشنامه فلسطین


مرکز فلسطینی صلح و دمکراسی در سال Palestinian1992Center for Peace and Democracy (PCPD)به منظور کمک به پیشبرد اهداف صلح خاورمیانه تأسیس شد . این مرکز یک سازمان غیردولتی است که در حوزه های موضوعی زیر فعالیت می کند : برگزاری دوره های آموزشی برای تقویت ایدئولوژی ، فرهنگ و ارزشهای دمکراسی و صلح حقیقی افزایش ظرفیت سازمانهای محلی و فعالیتهای جمعی مرتبط با موضوع ، احیاء کارهای داوطلبانه و مشارکت جمعی در جهت حمایت از جامعه فلسطینی در تلاش برای احیای حقوق بشر .

الف - اهداف :

اهداف این مرکز عبارتند از :

  1. گسترش و تحقق مفاهیم و اصول دمکراسی در جامعه فلسطین .
  2. افزایش فرهنگ صلح حقیقی در سرزمین فلسطین به عنوان تنها گزینه موجود در جهت دستیابی به حقوق ملی و آرزوهای فلسطینیان مبنی بر پایان اشغالگری .
  3. تقویت توانمندی مرکز برای بهبود اجرای برنامه های مرتبط در مناطق روستایی به موازات مناطق شهری .
  4. فعال سازی نقش جوانان در مشارکت جمعی و شعله ور ساختن احساسات ملی گرایی در آنها .
  5. توسعه منابع سرمایه ای مطابق با نیازهای سازمان در جهت اجرای هرچه بهتر برنامه هایش .

ب - تشکیلات و اعضاء :

این مرکز یک سازمان فلسطینی پیشقدم در زمینه گسترش دمکراسی ، ترقی فرهنگ انساندوستانه و تقویت مشارکت عمومی در فعالیتهای سیاسی ، فرهنگی و اقتصادی در جامعه فلسطینی است . به همین خاطر از یک کادر متخصص و سازماندهی شده برخوردار است . کارکنان این مرکز به پنج گروه تقسیم می شوند .

1 - مجمع عمومی :

مجمع عمومی که تمامی کارکنان این سازمان را در بر می گیرد و تعداد اعضای آن 38 نفر است . وظایف مجمع عمومی گسترده و شامل انتخاب اعضای هیأت مدیره ، انتخاب مدیر کل ، معاون و سایر افراد حاضر در کادر رهبری ، وضع قوانین جدید برای سازمان و تصمیمات مهم سازمان می شود .

2 - هیأت مدیره :

این مرکز توسط مجمع عمومی انتخاب می شود . مجمع عمومی هر سال دو بار برای بررسی سیاستهای مرکز و همچنین روزآمد کردن فعالیتها و توسعه مرکز تشکیل جلسه می دهد . در پایان هر سال مجمع عمومی ، گزارشهای سال قبل را بررسی می کند و بودجه مورد نظر را برای سال بعد بررسی و آن را تصویب می کند .

هر دو سال یک بار مجمع عمومی هفت نفر را به عنوان هیأت مدیره انتخاب می کند .

اعضای هیأت مدیره عبارتند از :

دکتر سمیر عبدا... ( رئیس هیأت مدیره )

دکتر آکل توقوز ( معاون )

دکتر مازن قتاتو

خانم قدیر ابوغزاله

خانم زهرا الخالدی

آقای هاشم برهما

خانم نادیا سعید

کا هیأت مدیره ، نظارت بر اعتبار و شفافیت سازمان و همچنین انتخاب کارکنان برای بر عهده گرفتن مسئولیتهای اجرایی سازمان است .

3 - کارکنان تمام وقت :

کارکنان تمام وقت عبارتند از :

نظیف معالم

هیلدا عیسی

حسین ساولها

خدیجه الهیلو

سمیر سیف

4 - کارکنان پاره وقت :

شامل پنج نفرند که در دو دفتر واقع در زبابده و رام ا... مشغول فعالیتند .

5 - کارکنانی که براساس نوع فعالیتها انتخاب

و شامل 21 نفر می شوند ، در دفاتر سازمان در جنین ، رام الله ، طولکرم ، بیت اللحم و الخلیل مشغول فعالیتند .

کارکنان سازمان می بایست نسبت به مسائل جامعه مدنی از قبیل دمکراسی و پلورالیسم به عنوان اهدافی والا ، ایمان داشته و تمام وقت خویش را در خدمت کارشان قرار دهند .

ج - راهبردها :

راهبردهای این مرکز عبارتند از :

  1. توسعه برنامه و پروژه های مرکز به منظور حمایت از برنامه های توسعه دمکراسی .
  2. تهیه برنامه های مدون که بر طبق نیازهای کنونی جوانان و متمرکز بر برنامه های اجرایی و ایجاد ظرفیت برای سازماندهی فعالیت آنها تنظیم می شوند .
  3. توجه به نقش رسانه ها به منظور تنویر افکار عمومی در قبال نقش سازمان و آشنایی افکار عمومی با فعالیتهای مرکز .
  4. پیشقدم شدن برای توسعه فعالیتها و برنامه های مربوط به صلح مخصوصا در حوزه فعالیتهای مرتبط با مسائل جوانان و جذب همکاری و مشارکت آنها در فعالیتهای مرکز .
  5. همکاری با سازمانهای مشابه در نقاط گوناگون دنیا به منظور تأسیس شبکه ای از حامیانی که قادرند با فعالیتها

و برنامه های خود مرکز را یاری رسانند .

د - پروژه ها :

این مرکز برای پیشبرد اهداف خود پروژه های زیر را انجام داده است .

1 - پروژه جامعه مدنی و دمکراسی :

این پروژه با هدف گسترش دمکراسی در تئوری و در عمل دنبال می شود . بحث آزاد ، مشارکت و تصمیم گیری و احترام به عقیده دیگران ، از اصول بسیار مهمی اند که اعضای سازمان بایستی به آن پایبند باشند . بر طبق این برنامه ، فعالیت ویژه ای در جهت شناسایی نقشها ، حقوق و وظایف سازمانهای فعال مرتبط با موضوع دمکراسی و صلح صورت می گیرد .

اعضاء مجمع عمومی که نقش حیاتی را در سازمان بازی می کنند ، می بایست از حقوق ، مسئولیتها و وظایف خود آگاه باشند تا بتوانند به خوبی به وظایف خود عمل کنند و الگویی برای دیگر سازمانها و ارگانهای مشابه خویش باشند . این پروژه در قالب سه موضوع انجام می شود .

موضوع نخست ، توجه به حقوق زنان و شهروندی :

این حوزه با هدف افزایش آگاهی شهروندان فلسطینی درباره اهمیت جامعه مدنی و ضرورت حمایت و تقویت آن و همچنین نقش زنان در ایجاد و بهم پیوستگی جامعه مدنی به منظور حمایت از حقوق زنان شکل گرفت . در این راستا تاکنون فعالیتهای بسیاری انجام شده است . از جمله در سال 2004 ، 14 کارگاه آموزشی تحت عناوین مختلف ولی با یک موضوع واحد برگزار شدند . در این کارگاهها اهمیت شناخت نقش شهروندان به ویژه زنان در جامعه مدنی و همچنین نیاز فلسطینیان به چنین جامعه ای تشریح شد .

تاکنون مرکز فلسطینی صلح و دمکراسی ، 21 جلسه بحث و گفتگو میان شهروندان و صاحبنظران در مورد مسائل مرتبط با اهداف مرکز برگزار کرده است که از این طریق فرصتی برای شهروندان ایجاد شده تا احساسات ، دردها ، رنجها و آرزوهای خود را بیان و آنها را به گوش

تصمیم گیرندگان برسانند .

این مرکز ، هر سال تابستان ، یک کنفرانس سالانه به منظور برجسته کردن یک یا چند مسأله که نیاز به توجه مسئولان دارند را برگزار می کند و به همین منظور تا سال 2005 هشت کنفرانس برگزار شده است که مهمترین آنها عبارتند از :

سال 1996 - بیت المقدس " آینده و جریان صلح "

سال 1997 - نابلس ، " حقوق دانش آموزان فلسطینی "

سال 2004 - اریحا ، " جوانان... واقعیت مشارکت و آرزوی تغییر "

موضوع دوم ، جامعه مدنی و اصلاح طلبی :

در طی چندین سال تا 2005 درخواستهای قابل توجهی به منظور مبارزه با فساد در تمام سطوح ، از رهبران سیاسی و نمایندگان حکومتی گرفته تا سازمانهای غیرحکومتی دیده شده است . این درخواستها اگر چه عملی نشده اند اما ، مرکز فلسطینی صلح و دمکراسی به عنوان یک سازمان صلح طلب از اهمیت مبارزه با فساد آگاه بوده و عقیده دارد که فقط اکثریتی که از نتایج فساد رنج می برند می توانند به گسترش فساد در چه سطوح آن پایان دهند .

از این رو اصلاح طلبی یکی از حوزه های موضوعی است که این مرکز با جدیت آن را دنبال می کند .

موضوع سوم ، همبستگی و دمکراسی در جامعه مدنی :

بر این اساس و به منظور افزایش فهم نیاز به ایجاد دمکراسی و همبستگی آن با جامعه مدنی ، تا سال 2005 دو دوره آموزشی برای کارکنان این مرکز پیرامون مکانیسم های افزایش ارتباط قوی مردم با نهادها و سازمانهای دولتی و غیردولتی برگزار شده است .

2 - پروژه جوانان :

این مرکز درصدد است با ایجاد محیطی سالم برای تسهیل استفاده از پتانسیل های جوانان در راستای توجه به منافع آنها که با منافع ملی کشور پیوستگی دارد ، روحیه مشارکت جویی را در آنها تقویت کند . به این منظور در قالب پروژه جوانان تحت عنوان سه موضوع ، فعالیت

می نماید .

نخست : نقش جوانان در جریان اصلاحات :

اهداف این حوزه عبارتند از :

  1. شناسایی جریان اصلاحات توسط خود جوانان
  2. کشف مکانیسم های مناسب برای گسترش اصلاحات
  3. تعیین نقش جوانان در جریان اصلاحات

به همین منظور ، 28 کارگاه آموزشی در سالهای اخیر ، توسط این مرکز درباره نقش جوانان در جریان اصلاحات اجرا شده است .

دوم : نقش جوانان در جریان انتخابات :

در طول دوره هایی که برگزار شده و در جلسات بحث و گفتگو ، به جوانان این فرصت داده می شود که درباره منافعشان ، قانون انتخابات و زندگی سیاسی و دموکراتیک ، تفکر کرده و نظر خویش را بیان کنند .

3 - پروژه زنان :

زنان فلسطینی سزاوار احترام ، قدردانی و حمایت حرفه ای اند . آنها در کنار مردان ، مشارکت مؤثری در مبارزه با اشغالگران داشته و علی رغم حضورشان در عرصه های ملی هنوز در حاشیه قرار دارند . این مرکز تاکنون سه پروژه را برای حمایت از نقش زنان اجرا کرده است .

پروژه اول : حمایت از رهبران سازمانهای مردمی زنان :

هدف این پروژه ، شناسایی نیازهای سازمانهای مردمی زنان و همچنین ایجاد انسجام مردمی زنان و همچنین ایجاد انسجام و پیوستگی میان این سازمانهاست . بر این اساس PCPDکارگاههای آموزشی ای راه اندازی کرده که شرکت کنندگان در آن زنانی اند که در سازمانهای مردمی زنان در مناطق غربق جنین ، طولکرم و قلقیلیه کار می کنند . نیازهای آنان در موضوعات مدیریتی مانند طرح ریزی و مدیریت NGO ، مهارتهای ارتباطی و مهارتهای ضروری برای دمکراتیزه کردن سازمانهایشان در طول برگزاری انتخابات و مشارکت در تصمیم گیری ، اهم رویکردهای این کارگاههای آموزشی است . همچنین دوره های آموزشی ای

با اهداف زیر برگزار شده اند :

  • فعال کردن مشارکت سیاسی و جمعی زنان
  • فراگیری مهارتهای رهبری و اجرایی
  • افزایش آگاهی زنان به منظور شناخت حقوق و نقش آنها در جامعه
  • افزایش عملی دمکراسی و شفافیت در عملکرد سازمانها

پروژه دوم : تحکیم نقش سیاسی زنان :

لزوم به تصویر کشانیدن نقش زنان فلسطینی در مبارزه با اشغالگران آنگونه که سزاوار آنند ، از اهداف طرح این پروژه است . هدف دیگر ، آن است که نقش ملی زنان را در این زمینه تحکیم کند و تأثیر نتایج این نقش در سطوح سیاسی و تصمیم گیری در سازمانهای حکومتی فلسطین یا احزاب سیاسی را مورد ارزیابی قرار دهد .

پروژه سوم : توسعه مهارتهای رهبری و مدیریتی

هدف این پروژه ، کسب آموزشها و مهارتهای لازم برای زنان در جریان انتخابات بوده و شامل چگونگی ارتباط با مردم به طور مستقیم یا غیرمستقیم است .

4 - پروژه صلح فلسطینی :

این پروژه کاملاً ابتکاری بوده و مشتمل بر حق فلسطینیان مبنی بر تأسیس یک دولت مستقل فلسطینی در تمام مناطق اشغالی که در 1967 اشغال شدند ، می باشد .

مآخذ :

  1. www.PCPD.org/Objectives.htm ( 2005/12/14 ) ( 2005/12/17 )
  2. Palestiniane-pmc.com ( 2005/12/20 ) ( 2005/12/17 )
  3. PCPD.org/board.html ( 2005/12/17 )
  4. PCPD.org/about us.html ( 2005/12/17 ) ( 2005/12/19 )
  5. www.PCPD.org/media.htm ( 2005/12/19 )
  6. www.PCPD.org/activities.html ( 2005/12/16 )
  7. www.palestine-pmc.com/socity/womenrights
  8. /htm. ( 2005/12/10 )
  9. www.PCPD.org/women/politicalact/htm ( 2005/12/16 )
  10. www.PCPD.org/peace/palestaine/htm ( 2005/12/6 )