قدس ( اسکان یهودیان در - )

از دانشنامه فلسطین


از اولین لحظه اشغال قدس ، پرواضح بود که احزاب کارگری و دست راستی اسرائیل همه بر روی مسأله ای اتفاق نظر دارند و آن قرار دادن شهر قدس به عنوان پایتخت دولت اسرائیل و اینکه عقب نشینی و چشم پوشی از آن غیر ممکن می باشد .

اعمالی که در آینده انجام شد مؤد این حقیقت بود . به دنبال صدور قطعنامه الحاق قدس در 27/6/1967 مقامات اسرائیلی عملیات یهودی سازی شهر را به عهده گرفتند و شورای عربی شهرداری قدس و ادارات عربی از جمله دادگاهها را منحل کردند و مراکز خدمات عمومی را به شهرداری های اسرائیلی در قدس که ریاست آن را تیدی کولیک به عهده داشت واگذاشت بهر قدس را از نظر اقتصادی و گمرکی و تشکیلاتی از کرانه غربی جدا کرد و ادارات و وزارتخانه های اسرائیلی را به آنجا انتقال داد .

در همان زمان ، عملیات نابودی منازل در بخش قدیمی شهر و کوچاندن ساکنان عرب از آنجا همراه با انهدام منازل و بناهای موقوفه در مقابل میدان " براق " برای گسترش این میدان ، دنبال می شد . سپس به شرکت " بازسازی محله یهودی ها " حق بنای اولین محله مسکونی یهود در قدس عربی را اعطا کرد و آن محل های یهودی در شهری قدیمی بود که تا سال 1982 ، حدود 468 واحد مسکونی در آن برپا شد .

در همان زمانی که عملیات ویرانی محله های عربی و ساختن محله های یهودی در بخش قدیمی شهر در حال انجام بود ، حرکت اسکان دیگری در محدوده شهرداری قدس به شکل حلقه ای از محله های مسکونی به وجود آمد که شهر را از دو ناحیه شمالی و جنوبی احاطه می کرد . محله اشکول در طرف شمال غربی قدس اولین محله مسکونی بود که در اطراف شهر در محدوده های شهرداری قدس عربی ساخته شد . اما در اواخر سال 1967 کار ساختن محله مسکونی برای دانشجویان دانشگاه عبری ، آغاز گردید .

محله های مسکونی که اطراف شهر قدس ایجاد شده بود راه شمال و جنوب شهر را مسدود کرد . اما راهی که در قسمت شرقی باقی مانده بود ، قرار بود در برنامه خانه سازی آینده که در راستای طرح بزرگ خانه سازی در قدس ، در شرف انجام بود ، بسته شود .

مجموعه شهرکهای ممالیه ادومیم زنجیره بزرگتری را برای بستن راه شرقی شهر به وجود آورد . اما زنجیره کوچکتر ، قرار بود که در زمینهای دو روستای العیزریه و ابودیس که کار مصادره زمینهای آن به خاطر این هدف انجام شده بود ، به مرحله اجرا در بیاید . تعداد محله های مسکونی که در چهارچوب حلقه داخلی اطراف شهر ساخته شده بود به 10 محله می رسید که در آن 319/16 واحد

مسکونی برپا شده بود .

اما شهرکهایی که اطراف شهر قدس در چارچوب ( طرح قدس بزرگ ) برپا شد ، طرحی که جدا شدن قسمت وسیعی از اراضی کرانه غربی را می طلبید ، از جمله 9 شهر و 60 روستای عربی یا حدود 30% از مساحت کل کرانه را شامل می شد تا اواخر دهه هفتاد بالغ بر 18 مستعمره شده است .

باید اعتراف کرد که خطر این مستعمراتی که اطراف قدس و حومه آن ( رام الله ، بیرة ) ساخته شده بود تنها به بالا بردن جمعیت یهودی های آن منطقه و به چنگ آوردن زمینهای اعراب ، به پایان نرسید ، بلکه براساس طرحهای خانه سازی ، کرانه غربی را به دو بخش جدای از هم تبدیل نمود و طبق طرح آلون ، چندین جاده طولی و عرضی در آن ایجاد نمود . ن . ر : شهرک سازی های یهودی نشین .

یهودی سازی فلسطین

یهودی سازی قدس

حرم شریف بیت المقدس ، یهودی سازی

مآخذ :

  1. ابوعرفة ، عبدالرحمن : الاستیطان التطبیق العملی للصهیونیة ، القدس 1981 .
  2. هیئة الموسوعة الفلسطینیة : الموسوعة الفلسطینیة ، " استیطان " ، جلد اول ، 1984 .