علمای فلسطین ( کنفرانس - )
از دانشنامه فلسطین
الف - کنفرانس اول ( قدس - 1935 ) :
این کنگره را حاج محمدامین حسینی ، مفتی قدس و رئیس مجلس اعلای اسلامی ، در دانشکده روضة المعارف الوطنیه ، کنار مسجدالاقصی در تاریخ 25/1/1935 ، برپا کرد .
حدود 400 نفر از علما اعم از حاکمان شرع ، مجتهدین ، ائمه جماعات ، وعاظ و سخنران عرب فلسطینی در این کنفرانس حضور داشتند . بنابر آرأ متفق آنها ، حاج محمدامین حسینی به عنوان رئیس کنفرانس برگزیده شد . هدف از این گردهمایی ، مقابله با خطرهایی بود که فلسطین را تهدید می کرد و در پایان قطعنامه ای تصویب گردید که مهمترین بندهای آن عبارت بودند از :
- اعضای کنگره فروش زمینها فلسطین را به صهیونیستها تحریم می کنند و فروشنده و واسطه آن را مرتد از دین می دانند و حتی جسد آنها هم حق دفن در قبرستانهای مسلمانان را ندارد .
- از حکومت بخواهند که انتقال صهیونیستها را متوقف کند و از فروش زمینها به صهیونیستها جلوگیری کند . همچنین در جهت حمایت از خرده کشاورزان قوانینی تدوین شود . از نماینده عالی بریتانیا در فلسطین نیز خواستند تحویل زمینها امیریه به وقف را تسهیل کند . از حکومت قیمومیت نیز خواستند کسانی را که از سرزمینهایشان کوچ کرده به آنجا برگردند .
- خواستار کمک از پادشاهان عرب و مسلمان و رؤسا و امرای آنها شدند .
- کمک به طرحهای اقتصادی و تأسیس شرکتهای ملی و تشویق اهالی به خرید کالاهای ساخت داخل .
- ایجاد جمعیت امر به معروف و نهی از منکر در بیت المقدس به ریاست حاج امین الحسینی . ایجاد شعبه هایی برای آن در تمام شهرهای فلسطین برای اجرای دستورات این کنفرانس .
ب - کنفرانس دوم ( بیت المقدس 1936 ) :
روحانیون فلسطینی دومین کنفرانس ملی را در روز
14/2/1936 در مکان برگزاری کنفرانس اول برگزار کردند . رئیس کنفرانس حاج محمدامین الحسینی بود و در آن رؤسای گروههای امر به معروف و نهی از منکر و اعضای آن شرکت داشتند . کنفرانس مقرر کرد که :
- درخواست دوباره از حکومت قیمومیت به منظور جلوگیری از انتقال صهیونیستها و منع فروش زمینها به آنها .
- درخواست از حکومت برای لغو استثناء نمودن زمینهای بیرالسبع و زمینهای شهرها و مناطق کشت مرکبات از قانون منع فروش زمینها .
- درخواست از مجلس اعلای اسلامی در اجرای آنچه که برای بهبود نظام احوال شخصی مسلمانان لازم است .
- از حکومت خواستند که اداره معارف عمومی در دست ملی گراها باشد .
- افزایش تلاشها برای حفظ سرزمینهای عربی .
- از حکومت خواستند که نظارت کاملی را بر نقش سینما و فیلم های آن و نمایش مکانهای خوشگذرانی داشته باشد به طوری که در اینجاها مسأله مخالف با دین مردم کشور و اصولشان و عاداتشان رخ ندهد .
- رد کردن کارهای تروریستی فرانسوی بر ضد شهروندان سوری و جانبداری از جنبش ملی سوری .
مأخذ :
- سفری ، عیسی : فلسطین العربیة بین الانتداب و الصهیونیة ، یافا 1937 .