عبدالله ، عبدالله
محتویات
الف - زندگینامه :
عبدا... عبدا... یکی از معدود شخصیتهای فلسطینی بوده و تا حد زیادی توانسته است در صحنه سیاسی فلسطین موثر باشد . او زمان ورود به فعالیتهای سیاسی در جبهه آزادی بخش فلسطین ، همواره پست های کلیدی و مهمی را دارا بوده و از تأثیرگذارترین چهره های فلسطینی بوده است .
عبدا... از سال 1979 عضو شورای ملی فلسطین بوده و به عنوان رئیس کمیته امور پارلمانی در این شورا فعالیت کرده است . بیشترین فعالیت سیاسی او در زمینه امور
خارجه و بین المللی است .
وی از سال 1972 تا سال 1996 مسئول اداره روابط خارجی جنبش فتح و بین سالهای 1972 تا 1990 نماینده سازمان آزادی بخش فلسطین ( plo ) در کانادا و از سال 1990 تا 2003 سفیر فلسطین در یونان بود .
عبدا... با توجه به سوابق علمی و عملی خود ، در انتخابات مجلس قانونگذاری فلسطین در ژانویه 2006 به عنوان نماینده جنبش فتح به مجلس راه یافت و به عنوان معاون وزیر امور خارجه فلسطین برگزیده شد و سپس ریاست کمیسیون سیاسی شورای قانونگذاری فلسطین در رام الله را بر عهده گرفت .
ب - دیدگاهها :
مهمترین دیدگاههای عبدا... عبدا... را در موضوعات ذیل می توان دسته بندی کرد :
1 - جنبش فتح :
عبدا... عبدا... به عنوان یکی از اعضاء اصلی جنبش فتح معتقد است که فتح با دو مسأله عمده در دوران پس از انتخابات روبه رو است . اول بازسازی جنبش و بازگشت به مقاومتی که از سال 1965 شروع کرد و هدف آن پایان اشغالگری اسرائیل ، پایه گذاری دولت فلسطین به پایتختی بیت المقدس و حل مسأله آوارگان طبق قطعنامه 194 سازمان ملل و ادامه مبارزات برای احقاق حقوق ملت فلسطین بود و دوم ، حفظ پیشرفتها و دستاوردهای جنبش به لحاظ محلی ، منطقه ای و بین المللی و سپس رسیدگی به مسائل اقتصادی و پر کردن خلاء ایجاد شده میان جنبش بازندگی روزمره مردم .
از نظر عبدا... فتح در زمینه های مختلف از قبیل پی ریزی قانون انتخابات آزاد و دیگر دستاوردهای بین المللی ، افتخارات زیادی دارد .
عبدا... در مورد اینکه عقب نشینی اسرائیل از نوار غزه باعث بی اعتبار شدن وتحمیل فشارهای بیشتر بر حکومت خودگردان می شود معتقد است که این ارزیابی ها نادرست است و موقعیت جنبش فتح در نوار غزه به عملکرد حماس بستگی دارد . او بر حفظ سازمان آزادی بخش فلسطین به عنوان نماینده مشروع فلسطینیان تأکید دارد و معتقد است که حماس آمادگی خود را برای پیوستن به
ساف اظهار داشته است .
عبدا... فلسفه شکل گیری جنبش فتح را ایجاد یک برنامه ریزی برای برآورده کردن منافع ملت فلسطینی اسرائیل می داند . از نظر او جنبش فتح نباید به نظارت از دور بر قضایای فلسطین بسنده کند .
2 - لزوم همبستگی فتح ، حماس :
وی معتقد است که کمک به تشدید اختلافات در شرایط کنونی فلسطین نه تنها باعث تغییر شرایط سیاسی در این کشور نمی شود بلکه اوضاع امنیتی داخلی فلسطین را بیش از پیش با خطر مواجه می سازد و این امر تنها به نفع اسرائیل تمام خواهد شد .
به عقیده رئیس کمیته سیاسی مجلس قانونگذاری فلسطین ، نزاع با اسرائیل یکی از اصلی ترین موانع شکل گیری حکومت در فلسطین است . از نظر او تجاوزات مداوم اسرائیل به شهرها و روستاها ، اشغالگری ، ویرانی ، ترور و آدمکشی ، توجه احزاب و نیروهای فلسطینی در جهت تلاش برای بهبود ساختار ، اصلاح نهادها و تأمین امنیت در این محدوده زمانی مهم که امنیت فردی و شهروندی در خطر است را منحرف کرده است .
عبدا... از جمله مسائل باقی مانده بر سر راه گفت وگوها میان احزاب فلسطینی را پافشاری بر ادامه شناسایی ساف به عنوان نماینده مردم فلسطین در مذاکرات با اسرائیل و احترام به توافقات موجود میان ساف و اسرائیل می داند .
او معتقد است که از ناهماهنگی نیروها و احزاب فلسطینی فقط اسرائیل نفع می برد و برای پایان اشغالگری لازم است که تمام احزاب و گروهها با یکدیگر متحد شده و برنامه منسجمی را برای پایان اشغالگری و حل سایر مشکلات موجود در فلسطین مطرح کنند . عبدا... بحران اصلی فلسطین را نه اقتصادی و مالی بلکه بحران سیاسی می داند و بر تعدیل و همگون کردن دیدگاه های فتح و حماس و سایر گروههای فلسطینی با یکدیگر تأکید دارد .
3 - ابومازن ( محمود عباس ) :
عبدا... عبدا... معتقد است که محمود عباس چهره برجسته ای در روند مذاکرات صلح بین فلسطین و اسرائیل به شمار می رود و در تلاش برای برقراری ارتباط و مشورت
با طرفهای منطقه ای ، عربی و جهانی است و با هیأتهای آمریکایی نیز با هدف مطلع ساختن آنها از حوادث منطقه دیدارهایی دارد .
از نگاه عبدا... ابومازن سخت در تلاش است که حملات اسرائیل را متوقف سازد و گروههای فلسطینی را به یک توافق در مورد این مسأله برساند .
4 - اسرائیل :
عبدا... همانند سایر فلسطینیان ، اسرائیل را یک اشغالگر می داند که بایستی به اقدامات ضدانسانی خود در فلسطین پایان دهد و سرزمینهای اشغالی راترک کند . به اعتقاد او اوضاع اراضی فلسطین به علت تداوم جنایات وحشیانه اشغالگران صهیونیست بسیار ناگوار است . وی بر این نظر است که اسرائیل به شکل گیری دو دولت پایبند نیست و در تصمیم گیری های خود طرف فلسطینی را نادیده می انگارد .
عبدا... معتقد است که دولت اسرائیل تحت سلطه حزب کادیما نمی تواند به اقدامات یک جانبه دست بزند و در غیر این صورت با شکست مواجه می شود .
او همچنین اظهار می دارد که ایجاد یک توافق بین فلسطین و اسرائیل ، برای پایان دادن به تحریم ها جلوگیری از اقدامات یک جانبه اسرائیلی ها ، ضروری است چون آنها درصدد افزایش شهرک سازی در داخل سرزمینهای فلسطینی اند .
عبدا... در مورد شناسایی اسرائیل ، آن را امری دوجانبه می داند و از حماس می خواهد که " برنامه ملی " که بر اساس راه حل دو دولت طراحی شده است را قبول کند ولی تأکید دارد که اسرائیل هم بایستی دولت فلسطین را به رسمیت بشناسد .
در غیر این صورت ، نه فتح ، نه حماس و نه هیچ گروه دیگر فلسطینی ، اقدام به شناسایی اسرائیل نخواهد کرد . او در مورد افکار عمومی مردم اسرائیل بر این اعتقاد است که رأی دهندگان اسرائیلی ( مردم اسرائیل ) از سیاستمداران خود برقراری صلح را می خواهند و این عقیده که اسرائیل می تواند به زور خواسته های خود را به فلسطینیان دیکته کند را نمی پذیرند .
5 - آمریکا :
عبدا... عبدا... با انتقاد شدید از مواضع متغیر آمریکا
در قبال طرح نقشه راه ، از آمریکا می خواهد که واشنگتن موضع خود را در این زمینه مشخص سازد ؛ او معتقد است که آمریکا باید موضعی هماهنگ با قوانین بین المللی و در چارچوب نقشه راه اتخاذ کند .
از نظر عبدا... نوع رابطه موجود بین آمریکا و اسرائیل ، در مسأله فلسطین - اسرائیل ، نقش کلیدی را ایفا می کند و در مورد نقش سایر کشورها مانند انگلیس و اتحادیه اروپا ، بر آن است که آنها می توانند از طریق کانالهای غیررسمی ، نقش مهمی را در تجهیز افکار عمومی و همچنین تغییر آن در داخل اسرائیل بازی کنند .
به اعتقاد عبدا... عبدا... آمریکا با انجام انتخابات و روی کار آمدن دولت مردمی حماس مخالف بوده و ادعا کرده است که نگران دمکراسی در فلسطین است .
به اعتقاد عبدا... ، آمریکا باید در برقراری دمکراسی در خاورمیانه واضح و با صداقت عمل کند .
6 - شهرک سازی صهیونیستها :
عبدا... عبدا... با اشاره به طرح نقشه راه که توسط آمریکا تدوین و توسط کمیته چهار جانبه ( آمریکا ، اتحادیه اروپا ، سازمان ملل ، روسیه ) به رسمیت شناخته شده است و بر توقف عملیات شهرک سازی در اراضی اشغالی تأکید دارد ، معتقد است طبق قطعنامه های سازمان ملل متحد شهرک سازی اسرائیل عملی مخالف قوانین بین المللی است و مانعی در برابر صلح است .
به نظر او جامعه بین المللی نباید فقط به محکوم کردن یا انتقاد از طرحهای شهرک سازی اسرائیل اکتفا کند بلکه باید گام هایی عملی در راستای توقف تحرکات سیاسی اسرائیل و جلوگیری از اجرای این طرح جنایتکارانه بردارد . عبدا... راهکار جلوگیری از گسترش شهرک های اسرائیلی را ایجاد یک توافق بین اسرائیل و فلسطین می داند .
7 - قدس :
عبدا... عبدا... معتقد است که اسرائیلی ها می کوشند با توسعه شهرک های یهودی نشین و ساخت دیوار حائل ، رنگ و بوی اسلامی را از شهر قدس شریف بزدایند . او در مورد حمله فلسطینیان به مراکز مذهبی یهودیان به انتقام حمله صهیونیستها به بیت المقدس تأکید دارد که ملت فلسطین ملتی است مسلمان و به خودش اجازه نمی دهد که
مراکز مذهبی یهودیان را خراب کند اما صهیونیستها برای مراکز مذهبی فلسطینیان احترامی قائل نیستند و بیت المقدس را به میدان جنگ تبدیل کرده اند .
8 - مقاومت :
دکتر عبدا... عبدا... مقاومت را حق مشروع ملت فلسطین می داند و معتقد است که ملت فلسطین هرگز از تلاش خود برای رهایی از چنگال اشغالگران صهیونیست دست برنخواهد داشت و در این زمینه کشورهای مختلف می خواهند که به ملت فلسطین در جهت پیشبرد آرمانهایش از راه مبارزه و مقاومت ، کمک کنند .
دکتر عبدا... حتی یکی از مسائل و چالشهای عمده جنبش فتح را بازسازی جنبش و بازگشت به مقاومتی که از سال 1965 شروع کرد ، ذکر می کند که هدف آن پایان اشغالگری اسرائیل و پایه گذاری دولت فلسطین با پایتختی بیت المقدس است .
9 - دیوار حائل :
به اعتقاد دکتر عبدا... عبدا... فرهنگ صلح و آشتی و عدم جنگ و خشونت با ساختن دیوار بین دو ملت به وجود نمی آید . از نظر او باید بر اساس حقوق بین الملل و قطعنامه های سازمان ملل و رأی مشورتی دیوان عدالت بین المللی (ICJ) در مورد دیوار حائل عمل شود .
عبدا... عبدا... روشن می سازد که بعد از رأی دیوان عدالت که ساختن دیوار را غیرقانونی اعلام کرد ، اسرائیل ساختن دیوار را به منظور نادیده گرفتن حقوقی فلسطینیان ادامه داد .
وی معتقد است که ساخت دیوار نه با جدا کردن فلسطینیان از اسرائیلی ها بلکه از طریق جداسازی فلسطینیان از یکدیگر صورت گرفت و اسرائیل به تدریج به یک رژیم نژادپرست تبدیل شده است .
10 - مذاکرات صلح :
دکتر عبدا... معتقد است که فرهنگ صلح با شلیک گلوله ایجاد نمی شود ، بلکه از طریق یک شناسایی دوجانبه که به مردم و جمعیت انسانی احترام بگذارد ، گسترش می یابد ، به طوری که افراد قادر باشند در صلح و دوستی در کنار یکدیگر زندگی کنند .
وی با اشاره به اشغالگری ، جنگ ، خونریزی ، قتل و ترور مردم فلسطین ، ویرانی و عدم امنیت تأکید می کند که حتی این موارد نیز مانع صلح خواهی فلسطینیان نمی شود . به عقیده او " نسلهای قدیمی سیاستمداران فلسطینی و اسرائیلی به این نتیجه رسیده بودند که نظامی گری راه دستیابی به صلح نیست ، صلح یعنی در کنار هم زندگی کردن ، اول به عنوان یک همسایه و سپس به عنوان دوست . اسرائیل مدعی است که فلسطینیان شریک مناسبی برای صلح نیستند .
همان گونه که دو روزنامه نگار اسرائیلی نشان داده اند ، دستگاه امنیتی اسرائیل اوضاع را طوری نشان می دهد که بگوید فلسطینیان نابودی اسرائیل را خواستارند . اما فلسطینیان خواهان صلح و حل مسأله اند . "
به اعتقاد دکتر عبدا... اسرائیل مقصر اصلی عدم برقراری صلح است و در این رابطه به تعداد زندانیان فلسطینی و تعداد کشته شدگان در حملات اسرائیلی ها استناد می کند .
دکتر عبدالله آینده مذاکرات را مثبت ارزیابی می کند چرا که به نظر او اسرائیل با توقف جنگ و خونریزی موافق است .
11 - حزب الله :
دکتر عبدا... با تحسین اقدامات حزب الله در مقابل اسرائیل معتقد است که حزب الله به عنوان نماینده تمام کشورهای اسلامی و عربی در مقابل زورگویی اسرائیلی ها ایستادگی کرده و به خاطر تهاجم صهیونیستها به نوار غزه ، دست به اقدامات تلافی جویانه در جهت حمایت و دفاع از حقوق ملت فلسطین زده است .
مآخذ :
- بولتن رویداد و گزارش فلسطین ، مؤسسه تحقیقات و روبه روی سیاسی - علمی ندا ، 6/7/1385 ، شماره 69 .
- www. islamonline.net/livedialogue/english/uestcv.asp? hGuestID=st Th3E 2/8/2006.