عاصور ( تپه - )

از دانشنامه فلسطین


یکی از کوههای مرتفع فلسطین است که قله هایش متجاوز از هزار متر ارتفاع دارد و علی رغم کوه بودنش از نظر جغرافیایی به نام تپه خوانده می شود . قله اش به ارتفاع 1016 متری از سطح دریا می رسد .

این کوه در شمال شمال شرقی [راه] رام الله - - البیرة در فاصله ده کیلومتری قرار دارد و میان روستاهای سلواد در غرب و دیر جریر و الطیبة در جنوب جنوب شرقی و کفر

مالک در شمال شرقی و مزرعه شرقی در شمال محصور است .

تپه عاصور بلندترین کوه مناطق واقعه بین کوههای الخلیل و قدس در جنوب و کوههای الجلیل در شمال است . در شرق مشرف بر دره اردن و در غرب مشرف بر دشت ساحلی و منطقه یافاست .

اهمیت آن تنها به خاطر ارتفاع و اشراف بر بخشهای وسیعی از فلسطین نیست بلکه به دلیل آنکه خط تقسیم آبها بین سیل ها و رودهایی است که به سمت غرب به طرف دریای مدیترانه روان است یا نظایر آنها که در شرق به رود اردن می پیوندد .

در حوالی دامنه های شمال شرقی و شرقی آن تشکیل گذرگاه بالایی " وادی العوجا " آغاز می شود .

تپه عاصور از دو قله غربی و شرقی ( که بلندتر است ) تشکیل یافته و این حال در برابر بیننده ای که از جنوب یا شمال به آن می نگرد به آن منظره زینت داده است . سنگهای تپه عاصور از طبقات آهکی ساخته شده که به دوره کرتاژ ( تورونی و سینومانی اول ) برمی گردد و در تمامی تپه و در کوههای قدس و رام الله بیشترین مقدار را دارد .

تپه در نتیجه فعالیتهای ساختمانی مارپیچی که کوههای میانه فلسطینی در معرض آن قرار گرفته مرتفع گردیده به صورتی که شکست در آن بعید حتی غیرممکن است .

از نظر آب و هوایی ، ارتفاع تپه به بارش قابل توجهی باران سالیانه کمک کرده که میزان آن بین 550 و 700 میلیمتر نوسان دارد . درجه حرارت متوسط سالیانه بین C16 و C17 می باشد .

از این امر و نیز از طبیعت سنگهای آهکی منفذدار ظهور چشمه های بسیاری در پایین تپه عاصور و به خصوص در غرب و اطراف روستای سلواد ( نک : چشمه های آب ) نتیجه می شود .

همچنین سیلابهای زمستانی باعث حفر دره ها و سیل گاههایی در دامنه های مختلف آن گردیده است . جهات و نواحی مختلف تپه محل رفت و آمد و آباد است و کشت درختان میوه و باغها که خانه ها در شیبهای اندک تپه در میان آن پراکنده شده اند در آن رایج است .

مآخذ :

  1. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، اریحا غربی .
  2. نقشه طبیعی فلسطین : مقیاس 000,2501 .