طرح ملی فلسطین در توافقنامه قاهره - 2008

از دانشنامه فلسطین


در تاریخ 9/11/2008 نمایندگان جنبش فتح و حماس به منظور گفت وگو و حل مشکلات فی مابین و امضای توافقنامه بر سر وحدت ملی فلسطین در شهر قاهره گرد هم آمدند . در این نشست دولت مصر طرح ذیل الذکر را با عنوان طرح ملی فلسطین به طرفین فلسطینی ارائه کرد تا مورد توافق قرار گیرد .

با اعلام وفاداری به جانفشانی ها و خونهای پاک شهدای ابرار فلسطین به پاس صبر و بردباری اسرای شجاع مان و با ایمان به عادلانه بودن مسأله ملی فلسطین و تأکید بر ادامه مقاومت تا تحقق حقوق مشروع مان از جمله تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شریف و با تأکید بر حق بازگشت آوارگان به خانه و کاشانه شان و اینکه سالها جان فشانی و ایثارگری ملت پایدار فلسطین نباید طعمه اختلاف ناچیز حزبی شود و با توجه به چالشهای فراوان و خطرات و تهدیدات جدی فراروی مسأله فلسطین در حساس ترین و مهمترین مقطع تاریخ معاصر فلسطین که ما را بر سر دو راهی قرار داده است که لاجرم باید راهی را برگزینیم که با تکیه بر وحدت ملت و بسیج همه امکانات و ظرفیتهای موجود جامعه ما را به استیفای حقوق حقه خود و صیانت از آن با هدف تحقق اهداف راهبردی این ملت برساند و نیز از آنجا که امروزه آحاد فلسطینیان به این باور رسیده اند که ادامه وضعیت فعلی دامنه شکاف و اختلافات سیاسی و جغرافیایی و روحی و روانی را تشدید کرده است اختلافاتی که امیدها و آرزوهای این ملت و مسأله عادلانه ملت را در معرض تندباد قرار داده است و منطق ما را در پاسداری از آن زیر سئوال می برد و با توجه به تحولات منطقه ای و بین المللی که همه ما با ماهیت آنها آشنا هستیم ، ادله و براهین ما را در متقاعد ساختن جهانیان برای عمل به وظایف خویش در قبال این مسأله کمرنگ می سازد .

همچنین در پرتو مسئولیت تاریخی که همه ما را به کنار گذاشتن اختلافات سازمانی و حزبی به هر شکل و

نحوی که باشد فرا می خواند و ما را به مقدم دانستن منافع عالی ملی با بهره گیری از قدرت ایمان و پایبندی دعوت می کند ، وقت آن فرا رسیده است که وحدت ملی خود را از صرف شعارهای پرطمطراق به باورهای راستین درآوریم و آنها را اجرا کنیم .

همچنین به امید رسیدن به آینده ای که خود باید آن را بسازیم و شکل آن را به دستان خود ترسیم کنیم و با خواست و اراده خود سیمای آن را مجسم نماییم و با اراده ای پولادین در مسیر آن گام برداریم تا وحدت و انسجام داخلی فلسطین را احیا کنیم و بر سر یک برنامه ملی به توافق برسیم به طوری که از رهگذر این برنامه بتوانیم جامعه جهانی را مورد خطاب قرار دهیم و به وسیله آن حق خود را برای برخورداری از زندگی توأم با امنیت و آرامش مانند سایر ملتهای جهان به اثبات برسانیم .

همچنین پیرو گفت وگوهای دوجانبه و سازنده سازمانهای فلسطینی با رهبری مصر در فاصله زمانی 25/8 تا 8/10/2008 م که نشان از اتفاق نظر بی سابقه ای بر لزوم پایان بخشیدن به چنددستگی و دستیابی به راه حل های لازم برای رفع این معضل داشت ، گروههای فلسطینی در تاریخ 9/11/2008 م در قاهره گرد هم آمده و در مورد طرح ملی مبتنی بر اصول ذیل به توافق رسیدند .

نخست : مبانی کلی :

  1. منافع ملی فلسطین فراتر و بالاتر از منافع حزبی و تشکیلاتی است .
  2. تأکید بر وحدت و یکپارچگی ژئوپلوتیکی فلسطین و رد تجزیه آن تحت هر شرایطی .
  3. گفت وگو تنها وسیله و ساز و کار پایان بخشیدن به اختلافات داخلی است .
  4. تحریم ریختن خون فلسطینی ، محکومیت بازداشتهای داخلی توقف تبلیغات منفی علیه یکدیگر و نفی خشونت و راههای منتهی به آن .
  5. دمکراسی ، تنها گزینه اصل جابجایی قدرت در چارچوب احترام به حاکمیت قانون و نظام است و صد البته تحکیم دمکراسی ، مشارکت سیاسی همگان را به دور از اصل سهم خواهی می طلبد .
  6. مادامی که اشغالگری باقی است مقاومت در چارچوب وفاق ملی حق مشروع ملت فلسطین است .
  7. استناد و تکیه بر پیمانهای گذشته ( پیمان قاهره - -

مارس 2005 م . سند آشتی ملی مه 2006 م . - - پیمان مکه فوریه 2007 م . - - طرح گفت وگوی فراگیر محمود عباس ژوئن 2008 م . - - مصوبات اجلاس سران اتحادیه عرب در خصوص پایان بخشیدن به اختلافات داخلی فلسطین . )

دوم :

اجتماع کنندگان که نمایندگان همه گروهها و رهبران سیاسی فلسطین هستند توافق کردند که پایان بخشیدن به اختلافات داخلی از خلال حل و فصل مسائل عمده ذیل تحقق می یابد :

  1. هیأت دولت ( کابینه ) : تشکیل دولت وحدت ملی با رویکرد رفع محاصره و تحریم ها ، پیشبرد زندگی روزمره مردم ، تهیه مقدمات برگزاری انتخابات ریاستی و پارلمانی و نظارت بر اصلاح ساختارهای سرویس ها نهادهای امنیتی .
  2. دستگاههای امنیتی : اصلاح ساختار سرویس های امنیتی فلسطین براساس اصول حرفه ای و ملی به دور از گروه گرایی تا به تنهایی ذیصلاح انجام مأموریت دفاع و حراست از میهن و شهروندان باشد و خود مرجع جذب کمکهای عربی جهت به سرانجام رساندن فرایند اصلاح و بازسازی سرویس های امنیتی باشد .
  3. انتخابات برگزاری همزمان : انتخابات ریاستی و پارلمانی در موعد مورد توافق و بازنگری قانون انتخابات براساس و متناسب با منافع ملی .
  4. سازمان آزادی بخش فلسطین ( ساف ) : توسعه و فعال سازی سازمان آزادی بخش فلسطین به عنوان تنها نماینده ملت فلسطین براساس توافق ماه مارس 2005 م . قاهره تا در عین شمول همه گروهها و احزاب ، از این سازمان به عنوان ساختار فراگیر ملی و مرجعیت عالی سیاسی فلسطینیان صیانت شود و هر زمان که امکان آن فراهم شود شورای ملی جدیدی متشکل از نمایندگان داخل و خارج از میهن برگزیده شود .

سوم :

کلیه گروهها و طیفهای ملت فلسطین موافقت خود را بر پایبندی به مستلزمات مرحله آتی بدین شرح اعلام داشتند :

  1. حفظ و صیانت از آرام سازی در همان چارچوب مورد توافق همه گروهها و سازمانهای فلسطینی حاضر در نشست مورخه 29 و 30/4/2008 م . قاهره .
  2. ایجاد فضای مناسب داخلی به منظور پیشبرد مرحله پس از گفت وگوی فراگیر و اجرای تعهدات و توافقات این مرحله که بالطبع مستلزم توقف هرگونه عمل و اقدامی است که به نوعی به تلاشهای به عمل آمده جهت پایان بخشیدن به اختلافات و دودستگی موجود آسیب می رساند و نیز ضرورت تعامل سازنده و مثبت با شرایط لازم جهت آشتی داخلی باید مورد توجه قرار گیرد .
  3. توافق در مورد کمیته های متولی بحث و بررسی جزئیات و مکانیزم های لازم جهت اجرایی کردن موارد متفق علیه در راستای حل و فصل قضایای مربوط به گفت وگو و آشتی " کمیته هیأت دولت - - کمیته انتخابات - - کمیته امنیتی - کمیته سازمان آزادی بخش فلسطین - کمیته آشتی داخلی " به طوری که کمیته های مذکور فعالیتهای خود را پس از پایان جلسات و نشستهای گفت وگوهای فراگیر و مستقیم آغاز کنند و در صورت درخواست کمیته های یاد شده ، مشارکت عربی بلامانع خواهد بود .

چهارم :

  1. کلیه گروهها و تشکل های ملت فلسطین توافق کردند که مدیریت مذاکرات سیاسی مبتنی بر اصل پایبندی به آرمانهای ملی ، از صلاحیتهای سازمانهای آزادی بخش فلسطین و رئیس تشکیلات خودگردان است مربوط بر اینکه هرگونه توافقی در این خصوص به منظور تصویب یا اجرای همه پرسی ، در شورای ملی مطرح شود .

پنجم :

اجتماع کنندگان توافق کردند که با توجه به چشم انداز روشن طرح ملی و نظر به اینکه این اهداف و خواسته ها آن گونه نیست که دست یافتنی باشند ، مقتضی است که نیتهایی باشند مقتضی است که نیت های خالص و عزم صادقانه به برنامه کاری درآید که متکی بر اصل مسئولیت پذیری و بر بستر باور و تعهد در برابر نسل های بعدی باشد نسل هایی که ما را به خاطر پذیرفتن این مسئولیتها مورد محاسبه و مداقه قرار خواهند داد و حق مسلم آنهاست که در سایه دولت مستقل از ثبات و رفاه برخوردار باشند .

مأخذ :

  1. بولتن اخبار فلسطین ، مرکز مطالعات فلسطین ، 11/8/1387 ، شماره 125 .