سنه ، افرایم

از دانشنامه فلسطین


الف - زندگینامه :

افرایم سنه (Ephrahim Sneh) در سال 1944 در تل آویو متولد شد . وی تحصیلات خود را در همین شهر شروع کرد و پس از پایان دوره دبیرستان برای انجام خدمت سربازی به ارتش اسرائیل ملحق شد و در " ناهل " خدمت کرد . وی پس از ترخیص از خدمت سربازی در سال 1964 وارد دانشکده پزشکی دانشگاه عبری بیت المقدس شد و به تحصیل در رشته پزشکی پرداخت و در سال 1971 دانشنامه خود را دریافت کرد . در سال 1972 پس از فارغ التحصیلی از این دانشگاه مجددا به ارتش اسرائیل پیوست و پزشک واحد نیروی پیاده و چترباز شد .

در سال 1973 به عنوان پزشک ارتش همزمان با جنگ " یوم کیپور " به فعالیت پرداخت و نیز در عملیات [نظامی ]سال 1976 فرودگاه انتبه به همراه نیروی پیاده شرکت کرد . در تهاجم نظامی اسرائیل به [جنوب] لبنان درسال 1978 به عنوان پزشک نظامی لشکر شرکت کرد . پس از سال 1978 فرمانده خدمات پزشکی نظامی در منطقه شمالی و در سال 1979 به عنوان افسر امور بهداشتی منطقه اشغالی جنوب لبنان تعیین شد .

سنه از سال 1981 به عنوان رئیس تیم پزشکی ارتش اسرائیل در مناطق حساس جنوب لبنان فعالیت کرد .

در ژوئیه سال 1985 به درجه سرتیپی ارتقاء یافت و به ریاست اداره امور شهری کرانه غربی منصوب گردید .

سنه پس از بازنشستگی از وزارت دفاع اسرائیل ( در سال 1987 ) ، به عنوان رئیس مرکزی که برای ترویج دموکراسی بود ، منصوب شد . وی در سال 1992 از طرف حزب کارگر در انتخابات کنست پیروز شد و به عنوان یکی از اعضای کمیسیون امور دفاعی به کنست راه یافت .

او طی سالهای 1996 - 1993 سمت وزیر بهداشت اسرائیل را برعهده داشت . از سال 1999 به عنوان جانشین وزیر جنگ اسرائیل به فعالیت پرداخت و در مارس 2001 به عنوان وزیر راه و ترابری مشغول خدمت شد . وی سپس به عنوان نماینده حزب کارگر در کنست انتخاب شد و به عنوان کارشناس امور بین الملل فعالیت می کند .

ب - دیدگاهها و مواضع :

افرایم سنه یکی از یهودیان افراطی که همواره و در هر شرایطی علیه ایران صحبت کرده است . جریان بمب گذاری آرژانتین که در تاریخ 18 جولای 1994 به وقوع پیوست وی در مقام وزیر بهداشت ، ایران را عامل اصلی این انفجار معرفی کرد و افزود : " این حمله ، ایران را به عنوان یک قدرت تروریستی معرفی می کند ، اگرچه نیازی به گفتن این مسأله نیست ، چون همه کشورها از این موضوع آگاهند و کشورهای غربی باید به سیاستهای صلح جویانه خود در برابر ایران خاتمه دهند " .

سنه همواره در مقالات یا سخنرانی هایش ، ایران را خطری بزرگ برای اسرائیل معرفی کرده و کوچکترین حرکت نظامی ایران را نوعی اعلام جنگ به اسرائیل تلقی می کند . او در مقاله ای تحت عنوان " موشک ایرانی که به اسرائیل می رسد " آورده است که : " اولین آزمایش موشک شهاب3 با موفقیت انجام شد و اسرائیل هنوز به این مسأله بی اعتناست . این موشک دوربرد به سادگی می تواند در تل آویو فرود بیاید و برای اسرائیل معضل ساز شود " .

وی افزود : " شهاب3 نه تنها اسرائیل بلکه نیروهای آمریکایی مستقر در خلیج فارس و جنوب عربستان سعودی را نیز با خطر مواجه می سازد " .

وی در مصاحبه ای که با آسوشیتدپرس انجام داد ، اعلام کرد : " من هرگز با تولید تسلیحات هسته ای موافق نیستم ، اگر هر کشوری بخواهد فعالیت هسته ای نظامی داشته باشد و در کنار آن به طراحی و ساخت موشکهای دوربرد دست بزند ، هیچ امنیتی در جهان حاکم نخواهد بود . این گونه فعالیتهای وحشتناک ، اساس زندگی مسالمت آمیز را به چالش می کشاند " و در ادامه مسأله ایران را مطرح کرده و می افزاید :

" ایران از خطوط قرمز عبور کرده و فعالیتهای هسته ای - - نظامی اش ، خطرآفرین خواهند بود . ما مطمئنا ساکت نمی نشینیم و به محض احساس خطر جدی از سوی ایران ، پیشدستی خواهیم کرد ، ما از قبل تدارک چنین روزی را دیده ایم " .

وی تصریح کرد : " شهاب3 ، یک موشک با برد متوسط است ( 1300 کیلومتر ) و ایران در تدارک طراحی و ساخت موشکهایی با برد دو هزار و پنج هزار کیلومتر نیز است " .

به اعتقاد سنه ؛ ایران درصدد تقویت قوای نظامی خود بوده و به حمایت روسیه و چین دلگرم است و این یعنی خطر جدی برای اسرائیل . زمانی که در هنگام آزمایش موشک شهاب3 ، روی بدنه آن می نویسند : " اسرائیل باید از بین برود " ، دیگر جای تردید برای کسی باقی نخواهد ماند که این موشک برای از بین بردن اسرائیل ساخته شده است .

سنه خاطرنشان کرد که : " البته اسرائیل نیز در مورد ساخت تجهیزات نظامی ، سستی نکرده و موشکهای " جریکو2 " که برد مفید آنها تا چهار هزار کیلومتر است را ساخته و این برای دولت ایران قابل توجه خواهد بود " .

سنه بر لزوم تقویت برنامه های نظامی - - دفاعی اسرائیل در برابر این تأکید کرده و معتقد است که ارتش اسرائیل باید قاطعانه در مقابل ایران بایستند . وی حمله هوایی به ایران را در صورت عدم توقف فعالیتهای هسته ای این کشور مطرح کرد و اعلام داشت که این طرح را به شارون نیز ارائه کرده است .

وی به منابع اسرائیلی گفت که نیروی دفاعی اسرائیل ، شبیه سازی تهاجم به نیروگاه هسته ای نطنز را در دستور کار خود قرار داده و در صورت حمله هوایی به ایران ، از جنگنده های F15استفاده خواهد کرد . سنه در ادامه اظهار داشت که ایالات متحده تأثیر بسیاری بر ممانعت ایران از تولید سلاح هسته ای خواهد داشت .

سنه معتقد است که هر قدر آمریکا در مخالفت با ایران در تولید تسلیحات هسته ای موفق است ، روسیه با حمایتهای خود ، ایران را در جهت تولید سلاحهای کشتارجمعی و هسته ای تشویق می کند . وی یکی از مهمترین راههای سرکوبی و منع ایران از ادامه فعالیتهای هسته ای را قطع رابطه همکاری ایران و روسیه می داند .

سنه معتقد است : " تلاش ایران برای ساخت بمب اتم ، بسیار خطرناک است و مسبب اصلی پیشرفت ایران در دستیابی به تکنولوژی هسته ای روسیه است . مسلما اگر روسیه چتر حمایت و همکاری خود را بر سر ایران نمی گشود جمهوری اسلامی هرگز نمی توانست به چنین توانی دست یابد " . او ایران را کشوری تروریست پرور خوانده و در معرفی چهره ایران آورده است : " ایران برای اسرائیل و سایر یهودیان جهان ، خطر بزرگی محسوب می شود . اقدامات آشوبگرانه ایران مانند تولید تسلیحات هسته ای ، سخنرانی و تظاهرات علیه اسرائیل و... می تواند روند صلح اسرائیل و اعراب را به مخاطره بیندازد . "

وی می افزاید : " تهران ، همواره از گروههای تروریستی در اسرائیل حمایت کرده به نحوی که این مسأله خشم تشکیلات خودگردان فلسطین را نیز در پی داشته است . به عنوان مثال در ژوئن 2003 یک گروه تروریستی در پتح تیکوا ( Petah Tikva ) با بمبهای ساخته شده در ایران ، حمله تروریستی انجام داد که مشکلات زیادی را بین دولت اسرائیل و تشکیلات خودگردان به وجود آورد " .

وی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نیز یکی از نیروهای تروریستی و حمایت کننده گروههای تروریست داخل اسرائیل و لبنان معرفی کرده و آورده است : " سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جنبش حزب الله حدود ده هزار کاتیوشا ، راکت و تعدادی موشک در جنوب لبنان مستقر کرده و به راحتی قادرند شمال اسرائیل را مورد هدف قرار دهند .

سنه نیز اعلام کرد که اسرائیل هیچ خصومتی با کشورهای مسلمان نشین ندارد . او متذکر شد که " اسرائیل به دنبال ایجاد رابطه با کشورهای مسلمان است و اصولاً با مذهب کشورها مخالف نیست ، بلکه با نوع تفکر بعضی از آنها مشکل دارد . وی افزود : " ما با ترکیه ، مصر و بسیاری از مسلمانان جهان رابطه ای صمیمی داریم و به زودی با اندونزی و پاکستان هم رابطه دوستانه برقرار می کنیم ، ولی دشمنی ما با ایران نه به خاطر دین و مذهب که به دلیل نگاه خصمانه ایران به اسرائیل است و ما نمی توانیم این نوع نگرش را تحمل کنیم . "

سنه در مورد پرونده هسته ای ایران می گوید : " این وضع بسیار نگران کننده است و ایران همه چیز را یک شوخی فرض کرده... ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت راه جلوگیری از فعالیتهای جمهوری اسلامی نیست و باید یک برخورد قاطعانه از سوی کشورهای مختلف شکل گیرد " .

سنه در مقاله ای با عنوان " ما نمی توانیم به برنامه هسته ای ایران تن در دهیم " اظهار داشته است : " دولت جدید ایران که طی یک انتخابات فرمایشی تعیین شد ، هدفی جز تولید بمب هسته ای و نبرد با اسرائیل ندارد . زیرا ایران به مدد سیاستهای رژیم آخوندی که " پنهان کاری " جزء لاینفک آن است توانست 18 سال فعالیتهای هسته ای اش را پنهان کرده و به کشوری خطرناک تبدیل شود " .

افرایم سنه در کتاب خویش با عنوان اسرائیل پس از 2000 ( Israel After 2000 ) ایران را یکی از دشمنان خطرناک اسرائیل خوانده که درصدد است با استفاده از حربه صدور انقلاب ( شبیه سازی انقلاب اسلامی در کشورهای دیگر ) از یک سو ، افکار عمومی منطقه را علیه اسرائیل تجهیز نموده و از سوی دیگر با حمایت از اپوزیسیون اسلامی حاضر در کشورهای دارای حاکمیت غیرمذهبی ، زمینه را برای سرنگونی دولتهای حاکم بر منطقه و تأسیس حکومتهای اسلامی فراهم سازد .

وی در این راستا به مجموعه شواهدی در زمینه حمایت ایران از گروههای مبارز فلسطینی و لبنانی ( که به عنوان تروریسم از آنها یاد می کند ) اشاره کرده و مدعی است که جمهوری اسلامی ایران علاوه بر تلاشهای منطقه ای خود ، برای برپایی انقلاب در کشورهایی چون سودان ، تاجیکستان و... اقدام به تعقیب سیاستهای تهدیدآمیز خویش بر علیه نظامهای غیرمذهبی حاکم بر کشورهای اسلامی نموده است .

مآخذ :

  1. شریدة ، محمد : رهبران اسرائیل ، بیژن اسدی ، انتشارات کویر ، 1378 .
  2. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی - علمی ندا ، شماره 273 ، 25/8/1384 .
  3. www. travel. State.gov/travel.pa-tw/tw/tw- 920.htm.
  4. www. cbsnews.com/stories/2000/07/15/word/main215637-shtml.