سبزی و تره بار در فلسطین

از دانشنامه فلسطین


نظر به شناخت و درک مردم فلسطین نسبت به اهمیت سبزیجات به عنوان ماده غذایی مورد نیاز باعث گردید تا آنان توجه خود را نسبت به کشت انواع آن معطوف داشته و برای آن اهمیت زیادی قائل شوند . البته کشت تره بار در ابتدا کم و در حد تأمین نیاز بازار بوده است ولی آگاهی مردم فلسطین از اهمیت و فواید غذایی آن باعث گردید که سبزیجات و تره بار کشت شده تنها در حد تأمین تقاضا نباشد و مردم برای تأمین مایحتاج خود مجبور شوند کمبود سبزی مورد نیاز خود را از کشورهای مجاور به ویژه سوریه تأمین نمایند .

با مرور زمان سبزیجات مساحت بیشتری در زمینهای کشاورزی را به خود اختصاص داد و با بهره گیری از روشهای آبیاری در زراعت ، کشت سبزیجات به حدی بالا رفت که مردم می توانستند مازاد بر مصرف خود را به خارج نیز صادر کنند .

در رابطه با شرایط آب و هوایی برای کشت و پرورش سبزیجات ، درجه حرارت از اهمیت بسزایی برخوردار است . البته درجه و حرارت موردنیاز برای رشد سریع و قابل قبول بین 16 و 17 درجه می باشد که معمولاً این درجه حرارت در فصل ، برای کشت سبزیجات در فلسطین مناسب است .

علاوه بر آن فلسطین علی رغم مساحت کوچک آن دارای آب و هوای متنوع بوده که این امر حتی در سردترین ماههای سال ( دسامبر و ژانویه ) برای کشت سبزی اهمیت بسزایی دارد . برای مثال درجه حرارت دره رود اردن و دشت ساحلی برای رشد سبزی مناسب بوده و معمولاً محصولات این مناطق سه هفته جلوتر از مناطق دیگر وارد بازار می گردد .

تره بار در دو فصل زمستان و تابستان کاشته می شود . سبزیجات زمستانی بیشتر در دره اردن و دشت ساحلی متمرکز بوده و سبزیجات تابستانی معمولاً در مناطق کوهستانی رشد می نماید . این تغییر اقلیمی آب و هوا در واقع نعمتی برای تداوم و عرضه ببشتر سبزیجات در تمام طول سال برای مردم فلسطینی به شمار می آید .

کشت سبزیجات در طول قرن کنونی پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است . البته این امر طبیعی است زیرا که تولیدات کشاورزی عموما به لحاظ پیشرفت علمی از یک سو و تغییرات سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی انجام شده در فلسطین از سوی دیگر در حال پیشرفت بوده است .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیة : " الخضر " ، جلد دوم ، 1984 .