ساف - اسرائیل ( تبصره های توافقنامه - 1992 )

از دانشنامه فلسطین


تبصره شماره 1 - همکاری سیاسی :

  1. سازمان آزادی بخش فلسطین با اعتراف به موجودیت دولت اسرائیل ، حقوق ملت یهود را در سرزمین فلسطین به رسمیت شناخته و اسرائیل نیز سازمان آزادی بخش فلسطین را به عنوان دولت خودمختار انتقالی آینده برای فلسطینیان بعد از انجام انتخابات ظاهری به رسمیت می شناسد .
  2. سازمان آزادی بخش فلسطین کلیه حملات تبلیغاتی علیه اسرائیل را متوقف کرده و متعهد می شود که با هرگونه حمله سیاسی و نظامی که اسرائیل و یا شهروندانش را تهدید کند ، رویارویی کند .
  3. سازمان آزادی بخش فلسطین پایبندی خود را به حفظ سلامت شهروندان اسرائیلی در مناطق غزه و اریحا و یهود و سامرا ( کرانه باختری ) اعلام کرده و هیچ مخالفتی با ایجاد شهرکهای یهودی نشین با نظارت حکومت خودمختار انتقالی فلسطین ندارد .
  4. اسرائیل متعهد می شود که حکومت خودمختار انتقالی فلسطینی را در سالهای خودگردانی از نظر سیاسی و مادی حمایت کند .
  5. حکومت خودمختار فلسطینی حق هیچ گونه فعالیت سیاسی خارجی و ایجاد سفارتخانه مستقل فلسطینی در سالهای خودگردانی ندارد و بدین ترتیب کلیه سفارتخانه های قبلی فلسطین تعطیل خواهد شد . می توان در مورد اشتغال فلسطینیان در سفارتخانه های اسرائیل به عنوان کارگزاران امور فلسطینیان مربوط به حکومت خودمختار توافق کرد .
  6. فلسطینیان حق ایجاد حکومت سیاسی ، مستقل ، چاپ اسکناس فلسطینی یا گذرنامه های مستقل فلسطینی را ندارد .
  7. فلسطینیان ساکن غزه و اریحا می توانند از گذرنامه های اسرائیلی که در هویت فلسطینی قید شده برخوردار شوند .
  8. اعضای حکومت خودمختار انتقالی فلسطین گذرنامه های " ویژه " اسرائیلی با قید هویت فلسطینی خواهند داشت .
  9. سازمان آزادی بخش فلسطین با حکومت خودمختار انتقالی فلسطینی در فرصت پنج ساله حکومت خودمختار حق درخواست بازگشت آوارگان فلسطینی را که به اردن ، سوریه ، لبنان یا مصر پناه برده اند ندارند . همچنین فلسطینیانی که قبلاً اقدامات نظامی یا سیاسی علیه دولت اسرائیل انجام داده اند دریافت برگه خوش رفتاری از سرویس امنیتی اسرائیل حق بازگشت ندارند .
  10. حکومت اسرائیل حق دارد اجرای هر یک از توافقنامه های دوجانبه اسرائیلی - فلسطینی را در هر زمان کهصلاح بداند متوقف کند . به ویژه اگر با منافع سیاسی و امنیتی اسرائیل در تعارض باشد و یا موجب آشوب در داخل اسرائیل شود .

تبصره شماره 2 - همکاری امنیتی :

  1. سازمان آزادی بخش فلسطین یا حکومت خودمختاری انتقالی فلسطینی حق تأسیس ارتش نظامی فلسطین را ندارد و حفاظت از مرزها برعهده ارتش اسرائیل خواهد بود .
  2. ارتش اسرائیل کنترل و حفاظت مرزهای خودمختار فلسطینی را در داخل دولت اسرائیل را به عهده خواهد داشت .
  3. فلسطینیان در منطقه خودمختار قبل از دریافت مجوز از دستگاه امنیتی اسرائیل حق حمل و یا نگهداری سلاحهای گرم و مواد منفجره و مواد شیمیایی و سمی را ندارد .
  4. امنیت داخلی مناطق حکومت خودمختار فلسطینی با نیروهای انتقالی فلسطینی است که حقوق و اسلحه خود را از وزارت دفاع پلیس فلسطین طبق برنامه و نظام داخلی پلیس اسرائیل انجام وظیفه خواهد کرد .
  5. حکومت خودمختار فلسطین حق ایجاد سازمانها یا احزاب و یا جنبشهای فلسطینی با هدف ویران کردن اسرائیل یا کشتار شهروندان اسرائیلی را ندارد و تعهد می کند که در جهت سرکوب هرگونه تلاش آشکار یا مخفیانه برای تشکیل سازمانهای تروریستی فلسطینی اقدام نماید .
  6. شهروندان فلسطینی منطقه حکومت خودمختار جز یا مجوز قبلی وزارت کشور اسرائیل حق ورود به سرزمین اسرائیل را ندارند .
  7. حکومت اسرائیل حفاظت از مسئولان حکومت خودمختار فلسطینی را در مناطق خودمختار در برابر هرگونه خطر خارجی و داخلی و یا مخالفان یهودی به عهده می گیرد .
  8. حکومت خودمختار تعهد می نماید که لیست اسامی گروه های فلسطینی اعم از مذهبی و غیره که با پیمان صلح مخالفند ظرف سه ماه از اجرای این پیمان در اختیار اسرائیل قرار داده و فعالیت این گروه ها را تحت کنترل قرار دهد .
  9. سازمان آزادی بخش یا حکومت خودمختار فلسطینی متعهد می شود که کلیه سازمانهای تروریستی در مناطق خودمختار را منحل کند و همراه با تحویل سلاحهای آنان اطلاعات لازم در مورد مخفی گاه های اسلحه در اختیار اسرائیل قرار دهد .
  10. حکومت اسرائیل تعهد می کند که حفاظت جان فرماندهان سازمان آزادی بخش را که به اقامت در اسرائیل یا مناطق خودمختار علاقه دارند تأمین کند .

تبصره شماره 3 - همکاری اقتصادی و بازرگانی و مالی :

  1. حکومت اسرائیل تعهد می کند که از اقتصاد مناطق خودمختار فلسطینی حمایت کند .
  2. حکومت خودمختار فلسطینی با سرمایه گذاری و ایجاد پروژه های بازرگانی و صنعتی توسط سرمایه داران اسرائیلی در مناطق خودمختار موافق است .
  3. دولت اسرائیل بودجه خاصی برای اعضای حکومت خودمختار فلسطینی و خانواده آنان و از جمله برای تحصیل فرزندانشان اختصاص می دهد .
  4. فلسطینیان حق دارند بانکهای اختصاصی یا مشترک با اسرائیل در مناطق خودمختار تأسیس کنند .
  5. حکومت خودمختار فلسطینی می تواند در مناطق خودمختار عوارض و مالیات بگیرد .
  6. حکومت خودمختار فلسطینی خرید و فروش زمین در مناطق ، خودمختار برای شهروندان اسرائیلی را مجاز می داند و تسهیلات لازم برای ثبت مالکیت آنها ایجاد خواهد کرد .
  7. فلسطینیان حق ایجاد یک فرودگاه غیرنظامی در غزه را دارند که امنیت این فرودگاه توسط نیروی مشترک فلسطینی ، اسرائیلی تأمین خواهد شد .
  8. دولت اسرائیل مسئولیت جمع آوری کمکهایمالی و اقتصادی در مناطق خودمختار فلسطینی را به عهده دارد و حکومت خودمختار فلسطینی حق دریافت هیچ گونه کمک رسمی یا غیررسمی بدون اطلاع قبلی دولت اسرائیل را ندارد . این کمکها باید در بودجه کل دولت اسرائیل واریز شود .
  9. بودجه حکومت خودمختار فلسطینی جزء جدایی ناپذیر بودجه دولت اسرائیل خواهد بود که تحت عنوان توسعه و عمران مناطق خودمختار منظور خواهد شد .
  10. حکومت خودمختار فلسطینی حق ندارد هیچ گونه پیمان یا توافقنامه مربوط به پروژه های اقتصادی یا مالی یا بازرگانی را بدون بررسی قبلی آن از سوی دولت اسرائیل امضا کند .
  11. پول رایج رسمی در اسرائیل و مناطق خودمختار فلسطینی " شیگل " اسرائیل خواهد بود .
  12. صادرات و واردات هرگونه کالا و مواد غیرنظامی در مناطق خودمختار فلسطینی از طریق وزارت بازرگانی و وزارت خارجه اسرائیل انجام می شود و حکومت خودمختار به تنهایی حق انجام آن را ندارد .
  13. حکومت خودمختار فلسطینی حق به کارگیری ارزهای خارجی یا گرفتن وام را ندارد مگر اینکه با قوانین بازرگانی و مالی اسرائیل منطبق باشد .
  14. دولت خودمختار فلسطینی حق هیچ گونه فعالیت مالی ، اقتصادی و بازرگانی با فلسطینیان مقیم خارج منطقه خودمختار یا فلسطینیان مقیم کشورهای مجاور را ندارد و ارسال هرگونه کمک به فلسطینیان باید از طریق پیمان مستقیم میان اسرائیل و کشورهای عربی میزبان انجام شود .
  15. دولت اسرائیل در جهت ایجاد زمینه های کار و تجارت میان فلسطینیان و کشورهای نفت خیز عرب تلاش می کند و زمینه به کارگیری تخصص فلسطینیان در خارج یا اجازه بازگشت به داخل را فراهم خواهد کرد .
  16. حکومت خودمختار فلسطینی تعهد می کند که اسرائیل را در راه دستیابی به پروژه های بازرگانی و اقتصادی در کشورهای عربی پس از امضای پیمان صلح با دیگر کشورهای عربی یاری دهد .
  17. فلسطینیان در مناطق خودمختار باید ترویج کالاها و صنایع اسرائیل و تحصیل در دانشگاه های اسرائیلی را در اولویت قرار دهند .

تبصره شماره 4 - همکاری تبلیغاتی :

  1. سازمان آزادی بخش فلسطین و دولت اسرائیل توافق می کنند که حملات تبلیغاتی علیه یکدیگر را متوقف کنند .
  2. فلسطینیان و اسرائیل توافق می کنند که تبلیغات مشترک خود را برای مبارزه با بنیادگرایان و تروریستها در اسرائیل و دیگر کشورهای عربی به کار گیرند و همچنین در جهت مبارزه با دشمنان روند صلح اسرائیل و فلسطین تلاش کنند .
  3. طرفین توافق می کنند که به حملات خصمانه علیه یهودیان و صهیونیسم جهانی پایان دهند و حق تاریخی آنها را به رسمیت بشناسند .
  4. فلسطینیان حق ایجاد فرستنده رادیویی و تلویزیونی و انتشار روزنامه با موافقت حکومت خودمختار و مراعات قانون تبلیغات اسرائیل را دارا می باشند .

تبصره شماره 5 - امور ویژه :

  1. حکومت خودمختار انتقالی فلسطین حق دخالت در امور داخلی یا سیاست خارجی دولت اسرائیل را ندارد .
  2. حکومت خودمختار فلسطینی حق ایجاد وزارتخانه یا هیأت رسمی یا پلیس تشریفاتی و غیره که سمبل یک دولت مستقل باشد نداشته و در این زمینه باید از رؤسا و پادشاهان کشورها بخواهد که پرچم اسرائیل را در کنار پرچم فلسطین بر فراز دفاتر و نمایندگی های رسمی فلسطینی نصب کنند .
  3. دولت اسرائیل می تواند فعالیت حکومت خودمختار را تحت مراقبت و کنترل قرار داده و در صورت مشاهده اعمال غیرقانونی نمایندگی برای نظارت بر حکومت خودمختار تعیین کند .
  4. دولت اسرائیل و دستگاه های امنیتی آن حق دارند عناصر فلسطینی و اسرائیل تحت تعقیب را در مناطق خودمختار تحت پیگرد قرار دهند بدون اینکه حکومت خودمختار در جریان امر قرار گیرد . پس از رفع مسائل امنیتی جریان به اطلاع حکومت خودمختار خواهد رسید .
  5. دولت اسرائیل حق دارد فلسطینیان اریحا و غزه را که در خارج به سر می برند به خاطر مسائل امنیتی از بازگشت منع کند .
  6. فلسطینیان ساکن اردوگاه های منطقه خودمختار حق ندارند درخواست بازگشت به زادگاه اصلی خود کنند براساس توافقی میان دولت اسرائیل و حکومت خودمختار درآینده در حد مناسب به آنان کمک خواهد شد .
  7. فلسطینیان به هیچ وجه حق دخالت در جریان مهاجرت یهودیان به اسرائیل را نداشته و توافق در مورد ایجاد شهرکهای یهودی نشین در مناطق خودمختار میان طرفین صورت خواهد گرفت .
  8. دولت اسرائیل می تواند پس از پایان دوره خودمختاری طی یک همه پرسی در مناطق خودمختار فلسطینی یکی از سه وضعیت استقلال کامل یا تشکیل دولت فدرال با اسرائیل و یا کنفدرالیزم با اردن را تعیین کند . رأی ساکنین منطقه خومختار نهایی و غیرقابل تجدید خواهد بود .
  9. دولت اسرائیل می تواند به ساکنان منطقه خودمختار شناسنامه اسرائیلی بدون ذکر اصلیت فلسطینی بدهد .
  10. ارتش اسرائیل می تواند به عملیات امنیتی ، استقرار و حراست در مناطق عربی مجاور دست زده بدون اینکه به حکومت خودمختار اطلاع دهد . فلسطینیان حق دخالت در فعالیت ارتش اسرائیل در مناطق عربی مجاور را ندارند .
  11. در صورت بروز خصومت نظامی ، سیاسی یا تبلیغاتی یا هر دولت عربی مجاور اسرائیل ، فلسطینیان در منطقه خودمختار حق دخالت یا دشمنی با اسرائیل را نداشته و باید خود را از هرگونه درگیری میان اسرائیل و همسایگانش دور نگه دارند .

مأخذ :

  1. مرکز مطالعات و بررسی های استراتژیک خاورمیانه ، بولتن خبری هفتگی ، " تبصره های توافقنامه ساف اسرائیل " ، 1373 .