سازمان خلق برای آزادی فلسطین

از دانشنامه فلسطین


سازمان خلق برای آزادی فلسطین و سازمانی چریکی فلسطینی که نزدیک شش سال ( 1964 - 1970م ) فعالیت داشت . در آغاز ( شب ) نخستین اجلاس مجلس ملی

فلسطینی ( مه 1964م ) تأسیس گردید و اعضایی از سه گروه را دربرگرفت . گروه اول شامل اعضای پیشین حزب کمونیست اردن ، دومین گروه از چپگرایان فلسطینی مقیم در سوریه و سومین گروه از ملی گرایان فلسطینی مقیم در سوریه ، بودند . ولی گروه سوم پس از کشمکشهای عقیدتی با دو گروه دیگر ، سازمان را رها کرد . سپس اختلافات میان دو جریان درون سازمان خلق شدت یافت و در اجلاس دوم سازمان در پایان 1968م آشکار گردید . این سازمان کانون اصلی اختلاف پیوستن یا نپیوستن به دیگر سازمانهای چپگرای فلسطینی بود .

سازمان خلق برای آزادی فلسطین ، تئوری مارکسیسم لنینیسم را پذیرفت . در زمینه سازماندهی روش پنهانی ( زیرزمینی ) را انتخاب کرد ، شعبه های آن در سوریه و اردن و فلسطین اشغالی و کویت گسترده شد . خط سیاسی سازمان خلق به شرح زیر محدود گردید :

1 ) جنگ مسلحانه :

به قصد آزادی کل فلسطین و ویران کردن پایگاههای امپریالیسم می باشد . این یکی ، اقتضا می کند تا به گزینش تک تک چریکها و برگزیدن هدفهای نمونه ای برای عملیات چریکی با تعهد به صداقت در آگاهی دادن به تبلیغات انقلابی اهمیت داده شود .

2 ) همبستگی ملی :

    1. انتخاب مجلس فلسطین به طور آزاد .
    2. این مجلس را کمیته یا هیأتی اجرایی انتخاب خواهد کرد تا عملکرد فلسطینی میان دو دوره مجلس فلسطینی را رهبری کند .
    3. برپاکردن جبهه ای ملی برای کلیه طبقات ملی مردم که در هنگام درگیری تشکیل یابد و با استراتژی درست و دمکراسی ریشه پیدا کند .

3 ) کشور دمکراتیک فلسطین :

ایجاد کشور عربی در فلسطین با جامعه ای دمکراتیک

4 ) در زمینه مسائل عربی :

    1. استوار ساختن رابطه میان توده ملت فلسطین و نظامهای حکومتی عرب طرفدار انقلاب .
    2. میدان دادن به توده مردم کشورهای عربی برای مشارکت در مبارزه فلسطینی
    3. کنفرانسهای سران عرب سعی در از بین بردن روحیه انقلابی ملتهای عربی .
    4. انقلاب فلسطین خود سرآغاز بی بازگشتی برای انقلاب عربی می باشد .
    5. محکوم کردن اتحاد جماهیر شوروی و احزاب کمونیست عرب و متهم کردن آنها در کنار گذاردن مارکسیسم لنینیسم و نرمش واضح در برابر خط چین در جنبش کمونیستی بین المللی .

در 5/6/1969 پیوستن اکثریت اعضاء سازمان خلق برای آزادی فلسطین به جبهه دمکراتیک که از آغاز موجودیت خود از تفکر مارکسیسم لنینیسم راهنمایی می جست اعلام گردید ولی در بیانیه ای که از دیگر اعضاء سازمان خلق صادر شد و صف اکثریت کسانی که به جبهه دمکراتیک پیوسته بودند حذف گردید .

سازمان خلق در ژوئیه سال 1969 کنفرانس سوم خود را تشکیل داد . اما فعالیت آن از اواخر سال 1970م متوقف گردید .

مأخذ :

  1. خورشید ، غازی : دلیل حرکة المقاومة الفلسطینیة ، بیروت 1971 .