خضر ، محمود ( ابوخضر )

از دانشنامه فلسطین


او در روستای زرعین از توابع شهرستان جنین به دنیا آمد . دوره ابتدایی و متوسطه را در زادگاهش سپری کرد . سپس به کار کشاورزی پرداخت و پس از چندی در حیفا مسکن گزید و در آنجا با شیخ عزالدین قسام امام جماعت و خطیب مسجد استقلال حیفا آشنا شد و در محضر وی دانش آموخت . درسها و سخنرانی های شیخ عزالدین منظم و موضوعی با محوریت جهاد بود که طی آن مردم را به مقاومت در برابر اشغالگران انگلیسی و ایستادگی در برابر یهودیان دعوت می کرد .

افراد زیادی تحت تأثیر این سخنرانی ها قرار گرفتند . از جمله آن ها شیخ محمد خضر بود که از شاگردان علمی و عملی و فقهی و جهادی شیخ به شمار می رفت . او تحت تأثیر شخصیت قسام قرار گرفت و در کنار او مخفیانه به صحنه جهاد و مبارزه گام نهاد و تا آنجا پیش رفت که خود یکی از مجاهدان برجسته و فرماندهان جهادی شد و به جنگ انگلیسی ها و یهودیان شتافت و به خوبی از عهده این مسئولیت برآمد .

او نخست دوره های آموزشی نظام را سپری کرد و سپس به تشکیل هسته های مقاومت مسلحانه سری دست زد . او به انجام عملیات مسلحانه در حیفا مبادرت می ورزید و با علنی شدنقیام قسام در سال 1935 فعالانه بر ضد نیروهای انگلیسی و صهیونیستی جنگید . پس از شکست قیام ، ماهرانه از حلقه محاصره دشمن گریخت و مدتی به طور مخفیانه به مبارزه ادامه داد . آنگاه در جریان قیام 1936 فعالانه به جمع مبارزان پیوست و به تربیت ، آموزش و سازمان دهی انقلابیون همت گماشت . این فعالیت ها تا سال 1938 همچنان ادامه داشت و در نبردهای بیشماری برضد نیروهای انگلیسی شرکت کرد .

در 5/10/1938 عملیاتی را در نزدیکی محلی به نام " جرن حلاوه " در چند کیلومتری طبریا که شامل کوههای طبریا تا صفد می شد ، فرماندهی کرد . درگیری در نزدیکی روستای " فراضیه " حد فاصل بین عکا و صفد رخ داد او واحدهای خود را برای تصرف صفد فرماندهی می کرد تا این که نیروهای کمکی اشغالگران انگلیسی متشکل از هزاران سرباز و هشت فروند هواپیما از راه رسیدند و مجاهدان و در رأس آنها ، فرماندهشان محمود خضر رشادت زیادی از خود نشان دادند که طی آن 35 تن کشته و زخمی از سربازان انگلیسی به جا ماند و محمود خضر و سه تن از برادران مجاهدش به شهادت رسیدند و چهار تن دیگر زخمی شدند .

شایان یادآور است که پس از این عملیات ، انگلیسی ها دست به اقدامات خطرناکی زدند . هواپیماهایشان روستاهای مسکونی را مورد هدف قرار داد و مردن و زنان و کودکان را به رگبار بستند و مقر و جایگاه بادیه نشینان از جمله عربهای " مواسی " و " أبی شوشه " را به آتش کشیدند .

مآخذ :

  1. زعیتر ، اکرم : یومیات الحرکة الوطنیة الفلسطینیة ، بیروت 1980 .
  2. ابوفارس ، محمد عبدالقادر : شهداء فلسطین ، دارالفرقان للنشر و التوزیع ، اردن - عمان 1990 .
  3. صالح ، محسن : التیار الاسلامی فی فلسطین ، بیروت 1988 .
  4. حوت ، بیان نویهض : القیادات و المؤسسات السیاسیة فی فلسطین ، بیروت 1986 .