حزب دینی میهنی اسرائیل

از دانشنامه فلسطین


حزب دینی میهنی " مفدال " دست راستی ، تندرو ، صهیونیستی در ژوئن 1956م به دنبال ادغام دو حزب فرقه گرای صهیونیستی " مزراحی " و " هابوئیل مزراحی " اعلام موجودیت کرد . در آغاز " مفدال " از نظام فراکسیونی حمایت می کرد ، اما این شیوه در کنفرانس 1963م ملغی شد . در این مدت فراکسیون " جوانان " به رهبری " زفلون همر " ، فراکسیون " لمغنیه " به رهبری " یوسف بورگ " ، فراکسیون " لیکودفتموراه " به رهبری " اسحاق رافائیل " فراکسیون " مرکزی " به رهبری " زیره فاروتیگ " ، فراکسیون " موسافیم " و فراکسیون " کیبوتس دینی " در مفدال فعال بودند و ائتلافات فصلی نیز اغلب میان برخی در برابر بقیه رخ می داد .

در طول دهه هفتاد ، رهبری حزب به دست فراکسیون جوانان افتاد ، و گرایشات تندرو دست راستی در مرکزیت به اوج خود رسید . در اجلاس پنجم 1978م ، " دانی ویرموس " نماینده جوانان دبیرکل حزب گردید . فراکسیون مفدال در پارلمان اغلب 10 - 12 رأی در اختیار داشت .

حزب " مفدال " جامع اندیشه های صهیونیستی و یهودیت است و مدعی است که جدایی میان این دو غیر ممکن و مردود است . از این رو حزب خواستار ایجاد جامعه ای اسرائیلی بر اساس انگیزه های روحی و اجتماعی دین یهودی بوده و معتقد است که برای این منظور باید به تعالیم تورات متوسل شد و در نتیجه ، کلیه قوانین باید بر این اصل استوار باشد .

این حزب ، حاخام بزرگ را بالاترین مرجع قدرت در اسرائیل می داند .

در نیمه های دهه 60 ، نفوذ حزب در محافل سیاسی اسرائیل فزونی یافت .

مفدال در تمامی کابینه های اسرائیل از آغاز تا کنون حضور داشته و تا انتخابات دوره نهم 1977 پارلمان اسرائیل ، متحد احزاب کارگری باقی ماند . کابینه گلدا مایر و اسحاق رابین بر اثر تندرویهای وزیران مفدال ، در مورد مسائل دین و دولت ، دچار بحران گردید ، و در سال 1976 به استعفای دولت رابین و پایان اتحاد مفدال و حزب کارگر انجامید . در انتخابات سال 1977م ، فراکسیون جوانان از سوی مفدال پس از ائتلاف با احزاب دست راستی و با کسب 000/128 رأی به پیروزی رسید ، و با سه وزیر ، زفلون همر ، یوسف بورگ ، اهرن اوحسیر به کابینه " مناخیم بگین " راه یافت .

بورگ بعدها به ریاست هیأت اسرائیلی برای مذاکره با مصر در مورد " خودمختاری " تعیین گردید . این حزب از سیاست توسعه طلبانه اسرائیل به شدت پشتیبانی می کند . از مهم ترین شرایطی که حزب مفدال برای شرکت در دولت و حمایت از آن در کنیست تعیین کرده بود این بود که در مورد هر آنچه که به قوانین مذهبی کشور مربوط می شود ، تصمیم نهایی توسط این حزب اتخاذ شود . سران این حزب از تندروترین مخالفان عقب نشینی اسرائیل از سرزمینهای اشغالی و به رسمیت شناختن حقوق مسلم ملی خلق فلسطین ، به شمار می روند .

خط مشی سیاسی - اقتصادی مفدال در پایان کنفرانس پنجم 1978 چنین ترسیم شده است :

  1. حق تاریخی و کامل اسرائیل در سرزمین موعود .
  2. دفاع از یک دولت واحد مرکزی صهیونیستی در محدوده دریا و رود اردن .
  3. کوشش در جهت ایجاد صلح دائمی بر اساس روابط طبیعی ، با دول عربی .
  4. تضمین امنیت دفاعی مرزهای اسرائیل .
  5. گسترش ایجاد شهرکهای یهودی نشین در تمامی سرزمین اسرائیل .
  6. اجرای یک سیاست اقتصادی برای ایجاد رفاه .
  7. گسترش روابط و تحکیم پایه های بخش خصوصی .
  8. گسترش امکانات برای انجام آیین های مذهبی در سراسر اسرائیل .

حزب دینی میهنی چند روز پیش از شروع جنگ 1967م درپی بستن خلیج عقبه و اخراج نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد از شرم الشیخ و صحرای سینا ، تشکیل حکومت ائتلافی با شرکت حزب حاکم و احزاب مخالف را پیشنهاد کرد .

این حزب روزنامه " هاتسوفیه " را منتشر می کند .

مآخذ :

  1. موسسة الارض : الکیان الصهیونی و الأزمات الاقتصادیة ، 1982م .
  2. کیالی ، عبدالوهاب : موسوعة السیاسة ، بیروت ، 1981م .
  3. مرعشلی ، احمد : الموسوعة الفلسطینیة ، دمشق ، 1984م .